Etusivu » Hyvän mielen kiinalainen ilta

Hyvän mielen kiinalainen ilta

Kirjoittaja: Kulinaari
Hyvän mielen kiinalainen ilta

Sain kutsun josta ei voinut kieltäytyä! Atria kutsui pienen joukon bloggaajia koekeittiöönsä tutustumaan kiinalaiseen kulttuuriin kalligrafian ja ruoan merkeissä. Samalla saimme kuulla Atrian läpimurrosta Kiinan elintarvikemarkkinoille, koska he ovat ensimmäisenä suomalaisyrityksenä saaneet vientiluvan sianlihalle. Kauppa on käynnistynyt vaihdikkaasti ja viennin arvon arvioidaan nousevan yli 3 miljoonaan kiloon. Aikamoista!

Kuva: Atria

Tämä on mielestäni osoitus mihin suomalaiset yritykset pystyvät. Meillä tuotetaan maailman puhtainta sekä turvallisinta ruokaa ja kun osaamme markkinoida oikein, löytyy maailmalta laatua arvostavia asiakkaita pilvin pimein. Vaikka suomalaista sianlihaa ei Kiinassa vielä tunneta, on meillä pohjoismaana entuudestaan maine laadukkaan, puhtaan ja luonnollisen ruoan maana.

Kuva: Atria

Olen itse saanut aikoinaan seurata sikataloutta varsin läheltä, koska ex-appeni oli sikalanomistaja. Hän ruokki possut oman pellon viljalla ja niin ruokitaan Atriankin possut pääosin sekä minimoidaan antibiootit.

Kiinassa sianliha on yksi tärkeimmistä raaka-aineista ja eläimestä myös hyödynnetään monipuolisemmin kaikki mahdollinen. Nykyisin meille oudot sianpäät, saparot ja sorkat ovat kiinalaisille raaka-aineita muun lihan ohella. Näin oli meilläkin vielä joitain vuosikymmeniä sitten. Liha myös leikataan Kiinan markkonoille hieman eri tavalla kuin meillä ollaan totuttu.

Kuvassa vasemmalta Kaikki äitini reseptit – Nanna, Voita ja suolaa – Mika, Kulinaari – Kimmo,
52 Weeks of Deliciousness – Anne, Hanne Kortesoja (Atria), Peggyn pieni punainen keittiö – Peggy, Marja Latvatalo (Atria), Kati Lindfors ja Saana Virtanen.

Käy lukemassa linkkien takaa myös kollegojen tunnelmat illasta.

KURKISTUS KALLIGRAFIAN MAAILMAAN

Aloitimme illan hauskalla mutta haastavalla kalligrafian harjoittelulla oppaanamme kalligrafia-opettaja Saana Virtanen. Kalligrafia eli korutekstaus tai kaunokirjotustaide on kauniin käsinkirjoittamisen taiteenala. Kalligrafiaa pidetään itämaisissa kulttuureissa yhtä suuressa arvossa kuin maalaustaidetta.

Kiinassa kalligrafia on erityisen arvostettua ja sen yhteys maalaistaiteeseen pohjautuu siihen että kirjoitusmerkit olivat alunperin kuvamerkkejä. Kalligrafia toteutetaan maalaustaiteen tavoin samantapaisella sivellintekniikalla siveltimien, musteen ja paperin avulla.

Saanan upea esimerkki kalligrafia.

Kiinalainen kalligrafia perustuu yksittäisten merkkien piirtoon, rakenteeseen ja painopisteisiin. Kirjoitusmerkit ovat itsessään pieniä taideteoksia ja pari sellaista sain aikaiseksi omallekin seinälle laitettavaksi.

Luulin että puikoilla syöminen oli vaikeaa, mutta oikeaoppinen siveltimen pitely se vasta olikin.

KIINALAINEN KEITTIÖ

Taiteilun jälkeen olikin aika siirtyä ruokakulttuurin pariin kotitalousopettaja Kati Lindforsin opastuksella.

Kiinalaiset nyytit

Kiinalainen ruokakulttuuri jaetaan kahdeksaan kulinaristiseen traditioon tai kahteentoista keittiöön. Erot juontavat maantieteestä, kulttuurista ja historiasta. Perustana on neljä pääkeittiötä; Shandong, Sichuan, Kanton ja Jiangsu.

Eri puolilla maata syödään hyvin eri tyyppisiä ja eri tavalla maustettuja ruokia. Perussääntö on että mitä mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä tulisempaa on ruokakin.

Kanaa Kung Pao

Kuulun itse sukupolveen jolle kiinalaista ruokaa eli \”kinkkiä\” ei ollut tarjolla ravintolaruokana ihan joka puolella kuten nykyään. Sitä tulee ostettua aika ajoin sekä laitettua myös itse.

Mikä on sinun suosikkisi kiinalaisista ruoista ja teetkö niitä myös itse kotona?

Paistettuja ruskeita nuudeleita ja possusuikaleita

Helsingissä on ainakin helppo saada kiinalaiselle keittiölle tyypillisiä maustekastikkeita, seesamiöljyä ja riisiviivietikkaa itämaisista kaupoista, mutta valikoimaa alkaa pikku hiljaa olla ympäri Suomen myös isoimmissa ruokakaupoissa.

Kiinalaisessa keittiössä käytetään paljon kasviksia, jotka leikataan aina hyvin ohuiksi suikaleiksi tai muutoin paloitellaan kauniisti. Visuaalisuus on maun ohella oleellinen osa ruoasta nauttimista. Kypsennys tapahtuu paljolti höyryttämällä tai nopeasti paistamalla.

Pohdiskelimme että ohuiksi tikuiksi leikkaaminen nopeuttanut kypsentämistä aikana jolloin ruoka tehtiin avotulella ja polttopuusta oli pulaa. Sitä on myös mielestäni helpompi syödä puikoilla.

Kevätsipulileipäset

Kaikki alla olevat Atrian reseptit löytyvät klikkaamalla kyseistä reseptilinkkiä

 

KIINALAINEN ILTA -MENU

Jasmiiniteetä

Illan menusta sai kukin valita yhden ruokalajin valmistettavakseen. Itse valitsin rapeaksi paistettua lihaa ja vihanneksia.

Atrian koekeittiö täyttyi pian iloisesta puheensorinasta sekä naurusta, veitsien viuhkeesta ja pannujen tirinästä. Oli hauskaa että menussa oli paljon erityyppisiä ruokia, joiden valmistusta sai seurata oman kokkailun lomassa.

Jälkkäriksi nautimme friteerattuja hedelmiä ja vaniljajäätelöä. Kaikkihan tietävät friteeratun banaanin ja jäätelön olevan klassinen kiinalaisravintolan jälkiruoka, mutta edes meidän Kiina-asiantuntijamme eivät osanneet selittää miten oikeasti liittyy maan keittiöön. Saattaa olla että annoksen koti on jossain Hong Kongin tienoilla, jossa on ollut paljon länsimaisia vaikutteita ja kontakteja.
Kerro ihmeessä jos tiedät historian annoksen takana!

Illan ruoat olivat todella maukkaista ja oli mukava maistella kerralla niin montaa erityyppistä annosta. Yksi omista suosikeistani olivat ehdottomasti höyrytetyt lihapullat, joita täytyy pian kokeilla itsekin!

Itseäni yllätti myös ruokien vähäsuolaisuus. Jotenkin kiinalaisravintoloiden ruoka on aina hyvin suolaista. Nyt ruokien oikeat maut ja aromit tulivat hienosti esille.

Itse en ole koskaan koittanut höyryttää ruokaa tällä kiinalaisella bambuhöyryttimellä, mutta nyt tämä on pakko hankkia.

Sydämelliset kiitokset unohtumattomasta illasta emännillemme viestintäpäällikkö Hanne Kortesojalle ja tiedottaja Marja Latvatalolle Atrialta sekä Riikka Kouhi viestintätoimisto Tekiristä.

You may also like

8 kommentia

Nimetön 05/11/2017 - 15:33

Totta mitä sanoit; oli kiva seurata myös muiden kokkailuja, ruuat oli niin erilaisia. Kiitos myös Vltavan kivasta \”coca-cola\”seurasta mun junaa odotellessa!

Vastaa
Nimetön 05/11/2017 - 18:43

Oli taas kiva tavata Nanna!

Vastaa
Nimetön 05/11/2017 - 20:35

Kiitos hyvästä seurasta. Oli todella kiva ilta ja ruoka, mitä maistuvinta.

Vastaa
Nimetön 05/11/2017 - 20:44

Olipa kiva taas nähdä!

Vastaa
Nimetön 05/11/2017 - 15:33

Totta mitä sanoit; oli kiva seurata myös muiden kokkailuja, ruuat oli niin erilaisia. Kiitos myös Vltavan kivasta \”coca-cola\”seurasta mun junaa odotellessa!

Vastaa
Nimetön 05/11/2017 - 18:43

Oli taas kiva tavata Nanna!

Vastaa
Nimetön 05/11/2017 - 20:35

Kiitos hyvästä seurasta. Oli todella kiva ilta ja ruoka, mitä maistuvinta.

Vastaa
Nimetön 05/11/2017 - 20:44

Olipa kiva taas nähdä!

Vastaa

Vastaa

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

%d bloggaajaa tykkää tästä: