Vappupäivänä testasin itselleni aivan uuttaa maustetta, joka on osoitus italialaisen keittiön perusolemuksesta; yksinkertaiset reseptit ja maut. Colatura di alici eli anjoviskastikkeen juuret ovat antiikin Kreikassa, Roomassa ja Bysantissa, joissa yksi ruokakulttuurin kulmakivistä oli garum – fermentoidusta kalasta valmistettu suolainen kalakastike. Anjoviskastikkeesta syntyy herkullinen anjovispasta.
Kirkas meripihkan värinen anjoviskastike on kotoisin Campaniasta. Anjovikset pyydetään Amalfin rannikolta maaliskuun 25. ja heinäkuun 22. päivän välisenä aikana, fermentoidaan suolaliemessä ja tuloksena on voimakkaanmakuinen anjoviskastike.
Munkit löysivät roomalaisten garum-reseptin keskiajalla ja alkoivat frementoida anjoviksia puusaaveissa, ottaen talteen tynnyreistä tihkuneen liemen. Metodi levisi myöhemmin koko Campaniaan ja tuotetta alettiin myös parannella suodattamalla liemi villakerrosten läpi.
Anjoviskastike maustaa perinteisen spaghetti alla colatura di alici -pasta-annoksen yhdessä valkosipulin ja oliviiöljyn kanssa. Tämä anjovispasta sai lisäksi mausteekseen sitruunaa.
Tämä anjoviskastike on muuten oivallinen maustamaan mm. caesarkastikkeen.
Sain anjoviskastikkeen ja pasta-annokseen täydellisesti sopivaa spagettia näytteenä Hakaniemen kauppahallin Roiniset -herkkukaupasta. Sinne kannattaa suunnata aina kun tarvitset laadukkaita herkkuja italiasta. Valikoimista löytyy muunmuassa leikkeleitä, makkaroita, juustoja, erilaisia säilykkeitä, öljyjä ja etikoita, jauhoja sekä tietysti pastaa ja risottoriisejä.
Katso myös italialaisia lihapullia ja tappajapastaa, vitello tonnato, italialainen makkarakeitto, balsamicorisotto, makkarapizza.