Satokauden paras sipulinen kurkkusalaatti

Näin syksyisin satokauden antimet inspiroivat säilömään ja mieleeni muistui kurkkusalaatti, jota äitini teki aina 70- ja 80-luvulla ollessani lapsi. En muistanut siitä juuri muuta kuin raastetun avomaankurkun, tillin ja sen että se tehtiin aina kannellisiin ämpäreihin, joita säilytettiin suuressa kylmiössämme yhdessä hillojen, mehujen ja perunoiden kanssa.

Loppukesä ja syksy olivat aina perheessämme säilönnän aikaa. Mehumaija porisi mustaviinimarjamehua, sieniä suolattiin ja teurastamolta tilattiin possun takaneljännes, joka paloiteltiin pakastimeen. Oma säilömiseni on tietysti nykyään paljon pienimuotisempaa. Ei ole oikein tilaa ja pieni talous saa kaupasta suurimman osan valmiiksi säilöttynä. Omatekemiä sieni- ja vihannessäilykkeitä sekä hilloja ei tietenkään voita mikään, ja onneksi reseptiarkistosta löytyy monta hyvää ohjetta!

Omena-calvadoshilloke

Tästä kurkkusalaatista valmistuu helposti myös mainio kurkkumajoneesi.

Kysäisin siis äidiltä muistaisiko hän ehkä vielä kurkkusalaatin reseptiä ja muistihan hän. Samaista herkkua oli valmistanut myös isoäiti. Alkuperäinen resepti on todella vanha ja sisältää saman verran kurkkua ja sipulia. Sipulin määrä tuntui itselleni (ja vatsalleni) aika hurjalta, joten säädin kurkun määrää suhteessa suuremmaksi. Käytin tässä uuden sadon sipulia, joka on maultaan lempeämpää ja raikkaampaa. Paprikaa lisäsin pienen määrän tuomaan hieman väriä.

SIPULINEN KURKKUSALAATTI (noin 2 litraa)

700-800 g avomaankurkkuja
250-300 g sipulia
puolikas pieni punainen paprika
1 ruukku tilliä

liemi:
250 g sokeria
1 rkl merisuolaa
1 rkl sinapinsiemeniä tai
2 rkl sinappijauhetta
2,5 dl väkiviinaetikkaa
1 dl vettä
8 kokonaista maustepippuria
5 kokonaista valkopippuria

tarvikkeet:
puhtaita kannellisia lasipurkkeja

Pese kurkut huolellisesti ja raasta karkeaksi raasteeksi yhdessä sipulin kanssa ja valuta enin neste pois siivilässä. Hienonna pesty ja puhdistettu paprika. Hienonna myös tilli. Yhdistä molemmat valutettuun kurkku-sipuliseokseen.

Yhdistä liemiainekset kasarissa, kuumenna ja keitä hiljaisella tulella 10 minuuttia.

Jaa salaatti puhtaisiin, mielellään vasta desinfioituihin purkkeihin ja kaada päälle lientä, niin että salaatti peittyy kokonaan liemeen. Sulje purkit välittömästi tiiviisti ja laita kylmään.

Salaatti on valmista nautittavaksi jo seuraavana päivänä, mutta maku paranee säilytyksessä.

Vastaa