Etusivu » Balsamicorisotto on italialainen syysklassikko

Balsamicorisotto on italialainen syysklassikko

Kirjoittaja: Kulinaari

Yhteistyössä Roiniset Oy:n kanssa.
Kun Hakaniemen hallissa toimiva herkkuliike Roiniset Oy pyysi minulta syksyyn sopivaa reseptiä, oli helppo tarttua heidän maahantuomiinsa laadukkaisiin italialaisiin elintarvikkeisiin. Vuodesta 1977 toimineen perheyrityksen valikoimista löytyvät mm. pastat, pestot, balsamicot, öljyt, makkarat ja leikkeleet. Lisäksi tiskissä on tarjolla saksalaisia ja belgialaisia maksapateita ja leikkeleitä.

 
Halusin kokeilla hieman jotain erilaista, koska esim. sienirisotto on jo tullut kokeilua moneen kertaan. Roinisten nettisivuilta löydät myös Jaanin herkullisen piemontelaisen tryffelirisoton reseptin.

 

 

Valitsin Roinisten balsamico-valikoimasta herkullisen, täysin käsityönä rypälemehusta valmistetun Cavedoni Delizia -balsamicon. Riisinä laadukas italialainen La Favorita Fish Carnaroli-risottoriisi.

Risotto on milanolaisen keittiön peruspilareita ja kotoisin Po-joen laaksosta, jossa riisiä on alunperin kasvatettu. Italialaisen ruokaperinteen mukaan oikein valmistettu risotto on aina hieman valuvaa.

 

BALSAMICORISOTTO (3-4 annosta)

0,5 dl Cavedoni Delizia -balsamicoa
2 rkl hyvää oliiviöljyä
1 rkl voita
200 g risottoriisiä, esimerkiksi Carnaroli
1 isohko salottisipuli raasteena
1 laakerinlehti
1,5 dl kuivaa valkoviiniä
8 dl kasvislientä (kuumaa)
2 rkl voita huoneenlämpöisenä
1 dl parmesaania raasteena

koristeluun:
hieman Delizia-balsamicoa
parmesaaniraastetta

Mittaa balsamico pieneen kasariin tai vastaavaan ja keitä sitä kokoon varovasti, hyvin miedolla lämmöllä n. 10 minuuttia. Tarkkaile ja sekoittele balsamicoa kunnes koostumus on siirappimainen. Pidä lämpimänä, jotta siirappi ei kovetu.

Kuumenna padassa tai sopivassa kattilassa öljy ja 1 rkl voita. Kuullota sipulia kunnes se on pehmeää ja tuoksu on makea.

Lisää risottoriisi, sekoittele nopeasti, lisää viini ja hauduttele sekoitellen, kunnes viini on lähes imeytynyt riisiin.

Lisää kasvisliemi muutamassa isommassa erässä kerrallaan. Lisää myös laakeinlehti ja sekoittele risottoa koko ajan reunoja ja pohjaa myöten, ettei seos pala pohjaan eikä kiehu liian kovaa.

Risotto kypsyy keskimäärin 16-20 minuuttia. Jaksota liemen lisääminen tuon ajan puitteissa ja testaa kypsyyttä aika ajoin maistelemalla.

Poista laakerinlehti kun risotto on juuri ja juuri kypsää ja sekoita joukkoon balsamicosiirappi. Voit lisätä siirappia alkuun vaikka puolet ja lisätä makusi mukaan.

Lisää lopuksi risoton pinnalle 2 rkl voita ja parmesaaniraaste. Anna seistä kunnes voi on sulanut ja sekoita tasaiseksi.

Tarjoile heti ja lorauta pinnalle muutama tippa Cavedoni Delizia -balsamicoa ja ripottele päälle hieman parmesaania raasteena tai lastuina.

Tuotteet saatu Roiniset Oy:ltä testiin.

You may also like

Vastaa

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

%d bloggaajaa tykkää tästä: