Budapestleivos on ollut leivonnan to-do -listallani ikuisuuden ja nyt päätin viimeinkin tarttua toimeen. Yksi hyvä syy oli jääkaapissa lymyilleet 6 valkuaista – juuri oikea määrä tähän reseptiin. Koitan aina suunnitellessa hyödyntää kaapeissa valmiina olevia raaka-aineita niin paljon kuin mahdollista.
Budapestleivos on klassikko, joka löytyy monien konditorioiden ja kahviloiden valikoimasta. Enkä yhtään ihmettele, koska se on rakenteeltaan ihanan kevyttä eikä liian makeaa. Lisäksi se on myös gluteeniton.
Budapestleivos on alunperin ruotsalaisen kondiittorin Ingvar Stridin taidonnäyte 1900-luvun puolivälistä. Ruotsalaisten rakastamalla leivonnaisella on monia nimiä; Budapestbakelse, Budapestrulle, Budapeststubbe ja Budapestlängd. Kaikissa yhdistyy kuitenkin pähkinämarenki, vaniljainen kermavaahto ja hedelmäpalat – alkuperäisessä nimenomaan mandariini. Budapestleivoksella on Ruotsissa jopa oma nimikkopäivänsä 1. toukokuuta.
Smålantilainen Strid matkusteli paljon ulkomailla ja työskenteli muun muassa America-laivoilla. Budapestleivoksen hän nimesi erityisesti rakastamansa kaupungin mukaan. Kondiittori on saattanut myös inspiroitua matkoillaan perinteisestä unkarilaisesta Esterházy-kakusta, jossa on samantyyppisiä elementtejä.
Budapestleivoksen täytteenä voi käyttää mainiosti myös sesongin hedelmiä ja marjoja. Nesteeksi voi keittää sokerisiirappia suhteella 1:1 ja laimentaa sitä tarvittaessa hieman vedellä. Nesteeksi voi kokeilla myös makeaa mehua. Alkuperäisessä reseptissä on pelkää hasselpähkiäjauhoa, mutta voit käyttää myös mantelijauhoa tai yhdistellä näitä kahta.
Leivonnaisen voi tarjoilla vaihtoehtoisesti näyttävästi kokonaisena kakkuna ja koristella esimerkiksi syötävillä kukilla ja kermapursotuksilla.
Katso myös muut leivosreseptini:
Aleksanteerinleivos
Punssirullat eli dammsugare
Perunaleivos
Vanhanajan piparkakku-punssileivokset
Runebergintortut
Mokkarullaleivokset
Victoria Sponge Cake -leivokset
Mokkasuklaaleivokset
Manteliset mansikkaleivokset
Vadelma-mantelileivokset
Litsimacaronit