Etusivu » Täytetyt perunapyörykät eli kroppkakor

Täytetyt perunapyörykät eli kroppkakor

Kirjoittaja: Kulinaari
Täytetyt perunapyörykät eli kroppkakor

Perunapyörykät, (ruotsiksi yks. kroppkaka, mon. kroppkakor) on ruotsalainen perinneruoka, joka valmistetaan perunasta ja erilaisista täytteistä. Perunapyöryköistä on olemassa useita alueellisia reseptiversioita, joissa vaihtelevat kypsän ja raa´an perunan käyttö, täytteet ja myös maustamisessa on suuria paikallisia eroja. Yleensä mykyt täytetään sipulilla ja lihalla. Perinteisesti perunapyörykät tarjoillaan keittämisen jälkeen voisulan ja puolukkahillon tai-survoksen kera. Tässä reseptissä pyörykät paistetaan vielä pinnaltaan rapeaksi.

Pekonilla ja palvikyljellä täytetyt perunapyörykät

Kroppkaka on kotoisin Kaakkois-Ruotsin maakunnista (Öölanti, Gotlanti, Smålanti ja Blekinge). Pohjois-Ruotsissa on oma vastaavantyyppinen ruoka nimeltä palt.

Perunapyörykät eli kroppkakor

Perunapyörykät eivät ole mitään pikaruokaa, joten valmistukseen kannattaa varata eri vaiheineen muutama tunti. Tosin keitettyt pyörykät voi vaikka pakastaa ja paistaa myöhemmin sulatettuna.

Pekonilla ja palvikyljellä täytetyt perunapyörykät

Katso myös nämä ruotsalaista alkuperää olevat reseptit:

Skagenröra
Lindströminpihvit
Flygande Jacob
Smörgåsbord
Prinsessakakku
Budapestleivos

Paistettuja perunapyöryköitä

Perunapyörykät voi täyttää erilaisilla täytteillä makunsa mukaan. Itse tein hyvin perinteisen oloisen pekoni-palvikylki täytteen. Kokeile esimerkiksi lämmin- tai kylmäsavulohta, sieniä ja sipulia tai juustoa. Pääasia että täyte on koostumukseltaan sen verran kiinteärakenteista, että täyttäminen on helppoa.

Perunapyörykät

You may also like

1 kommentti

Helena 17/04/2023 - 10:42

innostuin perunapyöryköistä ruotsinkielisen puutarhaohjelman myötä ja lisäksi peruna on miltei jokapäiväinen osa ja yleisin keitettynä kuoriperunana.

Vastaa

Vastaa

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

%d bloggaajaa tykkää tästä: