Etusivu » Juhannusjuhlat kaupungissa ja perinteinen smörgåsbord

Juhannusjuhlat kaupungissa ja perinteinen smörgåsbord

Kirjoittaja: Kulinaari
perinteinen smörgåsbord
Postaus on tehty yhteistyössä Tulikiven, Hardy´sin ja Tabascon kanssa. Alkoholia koskeva kommentointi ei ole suotavaa Valviran ohjeistuksen mukaisesti. Muu kommentointi sitä vastoin on.

Toukokuussa piipahdimme Tukholmassa ja shoppailimme mm. keskustan Designtorget-myymälässä. Mukaan lähti kaikenmoista mukavaa skandidesignia, mutta tästä hauskasta keittiöpyyhkeestä lähti ajatus tämän kesän juhannuspöydälle!

Pyyhkeen design perustuu maailmankuuluun ruotsalaiseen klassikkoon, smörgåsbordiin. Kylmistä ja lämpimistä ruuista koostuva noutopöytä teki kansainvälisen läpimurtonsa New Yorkin maailmannäyttelyssä 1939, jossa sitä tarjoiltiin Ruotsin paviljongissa.

Smörgåsbordin historiaan perehtyessäni tuli vastaan myös hauska selitys smörgås-sanalle. Smör tarkoittaa voita ja gås hanhea. Voita kirnuttaessa alkaa pinnalle nousta kellumaan voi nokareita. Ne näyttivät ikään kuin uiskentelevilta pulleilta hanhilta ja olivat myös juuri oikean kokoisia levitettäviksi leipäviipaleelle. Termiä att breda smörgåsar on käytetty kuvaamaan leivän voitelua tiettävästi ainakin 1700-luvulta lähtien ja siltä ajalta juontaa myös smörgåsbordin historia. Smorgasbord on muuten yksi niitä harvoja moderneja ruotsinkielen sanoja, jotka on lainattu saksan ja englannin kieleen.

Porvaristo nautti ennen varsinaista illallista ns. viinapöydästä (brännvinsbord), joka koostui viinasten lisäksi pienistä alkupaloista sisältäen ainakin voita, leipää, silliä ja juustoa, mutta myös savulohta, makkaroita ja leikkeleitä tarjoiltiin. Viinapöytä katettiin useita tunteja ennen varsinaista ateriaa pienelle sivupöydälle ja joskus miehet ja naiset nauttivat sen jopa eri huoneissa.

Varsinainen smörgåsbord muodostui suosituksi 1800-luvun puolivälissä, kun ateria alettiin sivupöydän sijaan kattaa varsinaiselle illallispöydälle ja mukaan tuli myös lämpimiä ruokia.
Noutopöytä yleistyi myöhemmin alkuruokakäyttöön myös hotelleihin ja rautatieasemille. Tukholman olympialaisissa vuonna 1912 ravintolat alkoivat tarjoilla smörgåsbordia omana ateriakokonaisuutenaan.

Perinteiseen smörgåsbordiin kuuluu akvavit, mutta me tarjoilemme tänä juhannuksena valikoiman Hardy´sin viinejä, joista löytyy sopivat parit kaikille pöydän antimille.

 

JUHANNUKSEN SMÖRGÅSBORD

gubbröra
prinssinakit
lihapullat
Tabasco Chipotle -puolukkahillo
hovimestarinkastike lohelle
mummonkurkut
suutarinlohi
kylmäsavukirjolohenmäti
graavilohi
täytetyt munanpuolikkaat
sinappisilli
naudankielileikkele
paahtopaistiviipale
peuramakkaraa
uudet perunat
Västerbotten-juusto
vanilja-raparperihillo
tunnbröd
Tertin näkkileipä
Maalahdenlimppu
voi
Juomat:
Alkumalja: Bellini
Hardy´s Crest Sparkling Chardonnay Pinot Noir Brut
Hardy´s Nottage Hill Riesling
Hardy´s Nottage Hill Chardonnay

Hardy´s Nottage Hill Cabernet Shiraz

Alle on koottu joitain pöydän resepteistä. Kaikkea ei tarvitse tehdä aina itse, sillä mm. hovimestarin kastiketta saa kaupasta valmiina. Leikkeleet ja sillit voi valita oman ja vieraiden maun mukaan, niin kuin muutkin tarjottavat.

Gubbröra eli muna-anjovissalaatti kuuluu pöydän lämpimiin klassikoihin. Se valmitetaan juuri ennen tarjoilua, mutta sen voi esivalmistella jo aiemmin.

 

GUBBRÖRA

10 anjovisfilettä valutettuna ja hienonnettuna
5 kovaksi keitettyä kanamunaa hienonnettuna
2-3 kypsäksi keitettyä perunaa sentin kuutioina
1 sipuli hienonnettuna
voita paistamiseen
1 puntti tilliä hienonnettuna
1 puntti ruohosipulia hienonnettuna
1 dl kuohukermaa

Kuumenna voi tilavassa paistinpannussa ja kuullota sipulit pehmeiksi ruskistamatta. Lisää peruna, anjovis, tilli, ruohosipuli, kerma ja hauduta sekoitellen hetki. Tarjoile.

 

TABASCO CHIPOTLE -LIHAPULLAT

400 g naudan jauhelihaa
1 dl korppujauhoja
1 muna
1 dl kermaa
1 tl sipulijauhetta tai
1 pieni sipuli hienonnettuna ja kuullotettuna
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria myllystä
10-12 tippaa Tabasco Chipotlea tai makusi mukaan

Sekoita ainekset mureketaikinaksi. Pyörittele pieniksi pulliksi öljytyin tai kostutetuin käsin.
Paista 175 asteessa 20-30 minuuttia.

TABASCO CHIPOTLE -PUOLUKKAHILLO

5 dl puolukoita puhdistettuna
hieman vettä
1,5 dl hillosokeria
n. 20 tippaa Tabasco Chipotlea tai makusi mukaan

Kuumenna marjat ja vesitilkka kattilassa ja lisää hillosokeri höyryävään seokseen. Kiehauta ja keitä hiljaisella lämmöllä n. 15 minuuttia välillä sekoittaen. Kuori pinnalta vaahto. Ota liedeltä ja anna jäähtyä n. 30 minuuttia välillä sekoitellen. Lisää samalla Tabasco samalla maistellen voimakkuutta.
Kaada hillo puhtaisiin ja kuumennettuihin lasipurkkeihin ja sulje tiiviisti.

Tutustu Tabasco Chipotle -kastikkeeseen tästä.

 

TÄYTETYT KANANMUNAT

10 kovaksi keitettä kananmunaa
8 rkl chilimajoneesia
60 g kylmäsavulohta hienonnettuna + hieman koristeluun
8 rkl ranskankermaa
10 katkarapua hienonnettuna + 10-20 koristeeksi
0,5 dl tilliä hienonnettuna
5 tippaa Tabascoa tai maun mukaan
hiven suolaa
mustapippuria myllystä

Kuori ja puolita munat. Poista keltuaiset kulhoon ja sekoita ne tahnaksi majoneesin, ranskankerman, lohen, tillin ja katkarapujen kanssa. Mausta ja maista ja säädä maku mieleiseksi. Täytä munanpuolikkaat tahnalla ja koristele katkaravuilla, lohipalalla tai vaikka mädillä.

 

SINAPPISILLI

4 puhdistettua sillifilettä liotettuna
1 rkl täysjyväsinappia
1 dl Dijon-sinappia
1,5 rkl sokeria
1,5 rkl valkoviinietikkaa
3 keltuaista
1,5 dl tilliä hienonnettuna
1,5 dl rypsiöljyä

Leikkaa sillifileet haarukkapaloiksi ja valuta. Sekoita kulhossa sinapit, sokeri, etikka, keltuaiset ja tilli. Ala lisätä öljyä koko ajan vatkaten. Alkuun vähän kerrallaan ja lopuksi ohuena nauhana. Sekoita joukkoon silliviipaleet ja anna tekeytyä kylmässä vuorokauden ajan.

Smörgåsbordin kattauksessa on käytetty Tulikiven uusia Cooking-sarjan astioita. Ne ovat juuri oikea valinta kesän noutopöytään, koska voit valita haluatko pitää ruoan lämpimänä vai kylmänä. Esimerkiksi lämpimänä tarjottava gubbröra pysyi mehevänä ja lämpimänä uunissa esilämmitetyssä 0,5 litran ruukussa. Ruukun mukana tulee myös kivinen kansi ja tamminen alusta. Ruukku soveltuu myös esijäähdytettynä kylmätarjoiluun.

Sarjan paistokivi palveli tällä kertaa kylmätarjottimena lohelle ja leikkeleille. Paistokiven tammea oleva alunen toimi upeasti juustotarjottimena.

Sarjaan kuuluu myös nerokas uutuus, pihvikivi, jonka puolikkaat valjastin myös kylmätarjoiluun. Toisella puolikkaalla silliä ja toisella voita. Pihvikiven varsinaista käyttöä kokeilen myöhemmin kesällä. Haluan todellakin nähdä miten homma pelittää. Cookin-sarjan uunipadasta kerroinkin jo aiemmin.

Tulikivi Cooking-astiat voi puuosia lukuunottamatta pestä halutessaan myös astianpesukoneessa.
Lisätietoa voit katsoa täällä.

Kattauksen hauskat lautasliinat löysin Tampereelta sisustusliike Kantriinasta.

Smörgåsbordin juomat ovat kaikki australialaisen Hardy´s -viinitalon laatuviinejä.
Alkumaljana kesäisen raikas Bellini, johon käytetään tässä Hardy´s Crest Sparkling Chardonnay Pinot Noir Brut -kuohuviiniä.

Moniulotteinen, maukas ja elegantti kuhuviini on valmistettu Chardonnay ja Pinot Noir -rypäleistä, jotka usein liitetään myös samppanjaan. Maku on erittäin kuiva, hedelmäinen, hapokas ja omenainen. Tuoksussa Chardonnaylle tyypillinen sitrus ja Pinot Noirille ominainen mansikkainen aromi.

BELLINI

1 rkl persikkasosetta
Hardy´s Crest Sparkling Chardonnay Pinot Noir Brut -kuohuviiniä viilennettynä
 
Laita kuohuviinilasinpohjalle persikkasosetta ja kaada päälle hieman kuohuviiniä. Sekoita ja kaada lasiin lisää kuohuviiniä.

 

Toisena valkoviininä tarjolla Hardy´s Nottage Hill Riesling, joka on ehdottomasti yksi lempivalkkareistani. Aromaattisen ja hedelmäisen, puolikuivan valkoviinin tuoksussa voi aitia sitruksen ja limen aromeja. Mehevän hedelmäinen, hennon kukkainen ja mineraalinen. Viini on voittanut vuosien saatossa yli 70 palkintoa kansainvälisissä viinikilpailuissa.

Tyylikkäät viinilasit löytyivät myös Tukholman Designtorgetista

Hardy´sin valikoimaan kuuluvat myös kätevät pienet 1,5 litran hanapakkaukset.
Hardy´s Nottage Hill Chardonnay on kuiva, miellyttävän hedelmäinen valkoviini. Sen maussa voi aistia persikan ja nektariinin makeutta ja hentoa vaniljaisuutta. Kokonaisuutta elävöittävät sitruksen aromit ja vaniljainen tammisuus tuo moniulotteisuutta ja rakennetta.

Hardy´s Nottage Hill Cabernet Shiraz punaviini on täyteläinen ja tumman marjaisa. Se on oivallinen liharuokien kumppani mutta myös mainiota sellaisenaan. Tuoksussa on tummia, kypsiä marjoja sekä suklaisia tammen aromeja. Täyteläisessä maussa on mustaherukkaa, mausteisuutta ja mehevää hedelmäisyyttä jotka kruunaa karhunvatukan ja minttusuklaan aromit.


Herkullisen smörgåsbordin päätteeksi onkin mukava vetäytyä parvekkeelle nauttimaan kesäillasta viinilasin kera. Surku-kissa ainakin on jo ottanut paikkansa auringossa.

 

Upeaa ja herkullista Juhannusta toivottaen,

You may also like

24 kommentia

Nimetön 17/06/2017 - 15:14

Omnomnom….nyt on juhannuksen juhlapöytä kohillaan! Kuola valuu ja tässä herää ihan hirveä nälkä. Smörgåsbordin historia oli myös mielenkiintoista luettavaa. Surku-kissa on osaa ottaa lungisti 😀 Kielileike on muuten minun herkku samoin myös keitetty kieli. Aurinkoista viikonloppua ja jussia odotellen…

Vastaa
Nimetön 19/06/2017 - 19:43

Aivan ihanan näkäisiä herkkuja! <3Olisipa jo juhannus – tosin minulla on vielä menun suunnittelu hieman vaiheessa. Kiitos vinkeistä.-Heidi

Vastaa
Nimetön 19/06/2017 - 21:21

Voi Kimmo miten upea kattaus! Ihastelin tätä jo aijemmin. Voisin kernaasti istahtaa pöydän ääreen ja maistaa kaikkia pöydän antimia. Ja mikä suuri ja työläs postaus juhannukseksi, tästä varmasti moni saa aivan huippuja vinkkejä. Gubbröra menee testiin (kirjoitettiinkohan se noin heh) Kissalle paljon haleja ja rapsutusterkkuja minulta 🙂 ja ihanaa juhannusta sinne.

Vastaa
Nimetön 19/06/2017 - 21:42

Terkkuja aurinkoisesta Turusta!

Vastaa
Nimetön 19/06/2017 - 21:43

Piti olla itse ajoissa liikkeellä että sain vinkit ilmoille ennen juhannusta.

Vastaa
Nimetön 19/06/2017 - 21:44

Upeaa juhannusta Piiku! Kun sydämellä tekee, niin viittiui tehdä vähän isomminkin, Kyl sie tiiät… 😉

Vastaa
Nimetön 20/06/2017 - 06:36

Ihana juhannuskattaus! Jokaiselle jotain.

Vastaa
Nimetön 20/06/2017 - 06:49

Mä tykkään tosi paljon tehdä (ja syödä) tälläisiä voileipä/salaatti/dinneri buffia. Niihin on helppo yhdistellä itse tehtyä ja kaupasta ostettua. Ja erityisruokavalioidenkin huomionti on melko helppoa. Sä olet onnistunut luomaan herkullisen näköisen kattauksen!

Vastaa
Nimetön 20/06/2017 - 07:16

Näyttää herkulliselta! Tällä kattauksella juhannuksen mahdolliset ruokahuolet voi unohtaa! 🙂

Vastaa
Nimetön 20/06/2017 - 09:37

Sehän näissä noutopöydissä just on parasta! 🙂

Vastaa
Nimetön 20/06/2017 - 09:38

Joo kaikkea ei tarvitse ja kannataan ite alkaa vääntää. Pitää olla myös itelleen välillä armollinen. Pääasia että vieraat viihtyy. 🙂

Vastaa
Nimetön 20/06/2017 - 09:39

Ja kaikkea voi valmistella pikkuhiljaa etukäteen. Ei mene koko juhannus keittiössä.

Vastaa
Nimetön 17/06/2017 - 15:14

Omnomnom….nyt on juhannuksen juhlapöytä kohillaan! Kuola valuu ja tässä herää ihan hirveä nälkä. Smörgåsbordin historia oli myös mielenkiintoista luettavaa. Surku-kissa on osaa ottaa lungisti 😀 Kielileike on muuten minun herkku samoin myös keitetty kieli. Aurinkoista viikonloppua ja jussia odotellen…

Vastaa
Nimetön 19/06/2017 - 19:43

Aivan ihanan näkäisiä herkkuja! <3Olisipa jo juhannus – tosin minulla on vielä menun suunnittelu hieman vaiheessa. Kiitos vinkeistä.-Heidi

Vastaa
Nimetön 19/06/2017 - 21:21

Voi Kimmo miten upea kattaus! Ihastelin tätä jo aijemmin. Voisin kernaasti istahtaa pöydän ääreen ja maistaa kaikkia pöydän antimia. Ja mikä suuri ja työläs postaus juhannukseksi, tästä varmasti moni saa aivan huippuja vinkkejä. Gubbröra menee testiin (kirjoitettiinkohan se noin heh) Kissalle paljon haleja ja rapsutusterkkuja minulta 🙂 ja ihanaa juhannusta sinne.

Vastaa
Nimetön 19/06/2017 - 21:42

Terkkuja aurinkoisesta Turusta!

Vastaa
Nimetön 19/06/2017 - 21:43

Piti olla itse ajoissa liikkeellä että sain vinkit ilmoille ennen juhannusta.

Vastaa
Nimetön 19/06/2017 - 21:44

Upeaa juhannusta Piiku! Kun sydämellä tekee, niin viittiui tehdä vähän isomminkin, Kyl sie tiiät… 😉

Vastaa
Nimetön 20/06/2017 - 06:36

Ihana juhannuskattaus! Jokaiselle jotain.

Vastaa
Nimetön 20/06/2017 - 06:49

Mä tykkään tosi paljon tehdä (ja syödä) tälläisiä voileipä/salaatti/dinneri buffia. Niihin on helppo yhdistellä itse tehtyä ja kaupasta ostettua. Ja erityisruokavalioidenkin huomionti on melko helppoa. Sä olet onnistunut luomaan herkullisen näköisen kattauksen!

Vastaa
Nimetön 20/06/2017 - 07:16

Näyttää herkulliselta! Tällä kattauksella juhannuksen mahdolliset ruokahuolet voi unohtaa! 🙂

Vastaa
Nimetön 20/06/2017 - 09:37

Sehän näissä noutopöydissä just on parasta! 🙂

Vastaa
Nimetön 20/06/2017 - 09:38

Joo kaikkea ei tarvitse ja kannataan ite alkaa vääntää. Pitää olla myös itelleen välillä armollinen. Pääasia että vieraat viihtyy. 🙂

Vastaa
Nimetön 20/06/2017 - 09:39

Ja kaikkea voi valmistella pikkuhiljaa etukäteen. Ei mene koko juhannus keittiössä.

Vastaa

Vastaa

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Discover more from KULINAARI

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading