Etusivu » Upean umaminen sieniliemi

Upean umaminen sieniliemi

Kirjoittaja: Kulinaari
Sieniliemi

Muutto uuteen kotiin on saatu kunnialla tehtyä ja uusi keittiökin tullut jo tutuksi. Pakastinta ja kaappeja muuttaessa tajusin että esimerkiksi erilaisia sieniä on aikamoinen määrä niin pakasteena kuin kuivattunakin. Meillä oli juuri koulussa à la Carte -kurssi, jolla kävimme alkuun läpi liemien valmistusta. Siispä laitoin heti tuoreeltaan opit käytäntöön ja suuresta osasta sieniä syntyi upean umaminen sieniliemi.

Sieniliemi soveltuu vaikka herkulliseen ramenkeittoon tai risottoihin.

sieniä menossa liemeen

Ravintoloissa liemiä keitetään säännöllisesti, koska ne ovat mm. kastikkeiden ja keittojen perusta ja maunantaja. Liemissä pystytään hyödyntämään myös sivuvirtoja, kuten luita, puhtaiden kasvisten ja yrttien varsia ja kuoria.

Sieniliemi sisältää sipulia ja yrttejä

Omaan sieniliemeeni käytin kuivattuja ja pakastettuja tatteja, pakastettuja kantarelleja, lampaankääpää ja suppilovahveroita. Lisäksi kelta- ja punasipulia sekä jääkaapissa nahistumassa ollutta kevätsipulia. Pakastetut sienet voi hieman sulattaa etukäteen. Laita kattilaan hieman kohmeisina tai sulaneina liemineen.

Sieniliemi

Monista muista liemistä eroten sienilientä ei pidä keittää liian kauan. Noin tunnin keitto pienellä lämmöllä riittää irrottamaan makuaineet. Sen jälkeen liemi siivilöidään pariin otteeseen ja keitetään hieman kokoon, korkeintaan puolen tunnin ajan. Sen jälkeen liemi jäähdytetään hyvin ja pakataan sopiviin annoksiin esimerkiksi pakastettavaksi.

Suolaa ei ole pakko lisätä liemiin, mutta pieni suolamäärä saa liemen maistumaan sellaisenaankin paremmalta. Suolattomia liemiä on helppo käyttää ruoanlaitossa ja lisätä itse ruokaan sitten suolaa tarpeen mukaan.

Sieniliemi voidaan pakastaa vaikka jääpalapusseissa

Sieniliemi on helppo tapa lisätä ruokiin luonnollista umamia. Umami on yksi viidestä perusmausta suolaisen, makean, happaman ja karvaan lisäksi. Maultaan herkulliseksi ja täyteläiseksi kuvailtavaa umamia löytyy luonnostaan monista tutuista tuotteista, kuten tomaatista, sienistä, kypsyteistä juustoista ja soijakastikkeesta. Ruokien fermentointi antaa niille umamisen maun, kuten esimerkiksi kimchissä.

Sieniliemi siivilöidään ainakin pariin otteeseen

Sieniliemeen soveltuvat melkein kaikki sienet lukuunottamatta korvasienet. Samoin tuoreet rouskut on hyvä esikäsitellä ryöppäämällä. Voit käyttää niin tuoreita, kuivattuja sekä pakastettuja sieniä. Huomioi kuivattujen ja muiden sienien painoero.

You may also like

Vastaa

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Discover more from KULINAARI

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading