Etusivu » Paahdettu härkätartar ja viinivinkki

Paahdettu härkätartar ja viinivinkki

Milloin naudanliha muuttuu lautasella häränlihaksi?

Kirjoittaja: Kulinaari
Paahdettu härkätartar

Herkullinen paahdettu härkätartar lisukkeineen on näyttävä mutta helppo alkuruoka tai isommassa koossa jopa pääruoka. Paahtamalla lihan kauttaltaan nopeasti pannulla ennen leikkaamista saat tartariin hieman erilaista aromia.

Paahdettu härkätartar

Härkätartar maistuu esimerkiksi rapeaksi paahdetun maalaisleivän ja laadukkaan oliiviöljyn kera. Käytä laadukasta, tuoretta kotimaista naudalihaa, karitsaa tai riistaa. Tartar leikataan aina käsin veitsellä, eikä jauheta lihamyllyllä.

Lihan pinnan voi paahtaa myös tohottimella eli ruoanlaittoon tarkoitetulla kaasupolttimella tai kuumassa grillissä ja suolata pinnan paahtamisen jälkeen.

Paahdettu härkätartar

Härkätartar maistuu esimerkiksi rapeaksi paahdetun maalaisleivän ja laadukkaan oliiviöljyn kera.

Katso myös: Perinteinen tartarpihvi, luomukaritsa tartar, tuoresillitartar, tartarpihvileipä, lohitartar

Milloin naudanliha muuttuu lautasella häräksi?

Miksi ravintolat myyvät annoksissa häränlihaa, vaikka annoksessa saattaa yhtä hyvin olla lypsykarjan lihaa? Häränliha on terminä myyvä ja todella paljon käytetty, mutta aitoa härkää ei juurikaan ole saatavilla.

Naudat voidaan jakaa liha- tai maitorotuisiin. Aito häränliha on kuitenkin aina peräisin liharotuisesta kuohitusta sonnista. Suomessa kasvatetaan erittäin vähän härkää, koska sonneja ei ole tapana kuohita. Lypsylehmän sonnivasikan lihaa myydään härkänä, mutta myös puhtaasi lypsykarjan lihaa myydään Suomessa häränlihana. Maitorotuinen nauta on kuitenkin jalostettu maidontuotantoon.

Kuluttajan on hyvin vaikea erottaa ruoasta lihojen eroja toisistaan, mutta ammattikokit toki erottavat on kyse lypsy- vai liharodun lihasta. Kuluttajapakatussa lihassa varsinkin marinointi peittää erot. Tosin nykyaikainen lihan jäljitettävyys mahdollistaa kuluttajalle selvittää lihan todellisen alkuperän.

Käytäntö siitä mitä nimitystä ravintolat käyttävät naudanlihasta annoksissaan on edelleen melko kirjava, enkä löytänyt itse Eviran linjauksia asiaan. Törmäsin itse tähän terminologia-asiaan vastikään ravintolassa työskennellessäni, jossa asiakas nillitti tarjoilijalle lounaslistaan kirjoitetusta nauta-termistä. Oli kuulema luokatonta, että ravintola ei käyttänyt härkä-termiä yleisen ravintola-alan standardin mukaan. Täytyy sanoa että kuulin moisesta ihan ensimmäistä kertaa. Mutta mitäpä minä mistään mitään tiedän. Omasta puolestani sanon, että enemmän minua häiritsevät ruokalistojen kirjoitusvirheet.

Murviedro Eko Monastrell 2021

Härkätartarin kumppaniksi sopii esimerksi mehevän hilloinen espanjalainen punaviini.

Murviedro EKO Monastrell 2021

Alkuperämaa: Espanja, Levante, DOP Valencia
Rypäle: Monastrell
Alkoholi: 13 %
Sokeri: 7 g/l
Hapot: 4,2 g/l
Tarjoilulämpötila: 16-18 °C
Alkon hinta: 8,49 € , vakiovalikoima
Alkon makutyyppi: Mehevä ja hilloinen

Murviedro EKO Monastrell on keskitäyteläinen, tanniininen, metsämarjainen, kirsikkainen, karhunvatukkainen, kevyen kaakaoinen.

Ruokasuositus:Viini on loistava pari lihaisille tapaksille, liharuoille, meheville padoille, riistalle sekä seurusteluun. Viinin hintalaatu suhde on myös mitä mainioin.

Tiesitkö että Monastrell on rypälettä kutsutaan eri maissa eri nimillä. Espanja: Monastrell, Ranska:Mourvedre, Australia&Kalifornia : Mataro.

Viini saatu: Hartwall

You may also like

Vastaa

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Discover more from KULINAARI

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading