Etusivu » Joulupizza “Sfincione” Sisiliasta

Joulupizza “Sfincione” Sisiliasta

Kirjoittaja: kulinaari
Sisilialainen joulupizza "Sfincione"

Oletko koskaan kattanut joulupöytää muuhun kuin perinteiseen suomalaiseen tapaa? Tein L’Auratae Nero d’Avola -punaviinin inspiroimana pienen sisilialaisvaikutteisen joulupöydän, jonka parasta antia on paikallinen joulupizza “sfincione”. Postaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Viinivinkin (@viinivinkki) kanssa.

Sisilialainen joulupizza "Sfincione"

Sisilian tärkein jouluperinne, kuten kaikkialla muuallakin Italiassa, on viettää laatuaikaa perheen, sukulaisten ja ystävien kanssa. Perhe on syvälle juurtunut italialainen arvo, ja Sisiliassa on tapana antaa perheperinteille erityisen paljon painoarvoa. Sisiliassa jouluaika tarkoittaa erittäin pitkiä punaisiksi katettuja kynttilöillä varustettuja pöytiä, joissa viihdytään kiireettömästi yhdessä syöden ja leikkien.

Pieni sisilialainen joulupöytä

Korttien pelaaminen aterian jälkeen on tyypillinen sisilialainen jouluaktiviteetti, ja monet ihmiset tapaavat ystävien luona ja pelaavat korttia koko yön joululoman aikana. Perinteisimpiä korttipelejä ovat briscola, scopa, cucù, mutta tarjolla on myös monia muita hauskoja ja viihdyttäviä pöytäpelejä.

Pieni sisilialainen joulupöytä ja antipastoja ja joulupizza

Sisiliassa ruoka on ehkä keskeisin osa identiteettiä ja Sisiliassa jouluaika – kuten myös muut perinteiset juhlapyhät – vain alleviivaa tätä. Tietenkään sisilialaisten ei tarvitse odottaa joulua tavatakseen ja syödäkseen yhdessä, mutta joululoma on yksi vuoden suosikkiajankohta, jolloin nautitaan runsaita lounaita ja maukkaita illallisia perheen ja ystävien kesken.

Italialaisia antipastoja

Sisilialainen jouluruoka koostuu yleensä paikallisista tuotteista (kuten salami, oliivit, juusto ja muut erilaiset antipastot. Jokaisella Sisilian alueella on myös omia tyypillisiä jouluruokia, joissa on vaikutteita saaren pitkästä perinteestä sekä eri kulttuurien välisistä yhteyksistä.

Pieni sisilialainen joulupöytä ja antipastoja

Kokoamani pieni sisilialaisvaikutteinen joulupöytä koostuu antipastoista, kuten pistaasi- ja chilisalameista, marinoiduista herkkusienistä, pestomaustetuista mozzarellapalloista, marinoiduista artisokista ja oliiveista. Eikä tietenkään unohdeta italialaisia juustoja, joista tässä on tarjolla kypsää ja kermaista gorgonzola Dolcea, jumalaista pehmeää fontinaa Pohjois-Italiasta sekä provolone picantea Gremonasta. Juustojen kanssa ihanaa viikunahilloa ja tuoreita viikunoita.

Pieni sisilialainen joulupöytä ja antipastoja

Joulupöydän todellinen tähti on sisilialainen joulupizza “Sfincione”, jonka erikoisuus, rapsakka kuorrute kätkee alleen juustoa ja herkullista tomaattikastiketta. Sfincione muistuttaa ehkä enemmän foccaciaa kuin perinteistä pizzaa, mutta se kuuluu olennaisena osana perinteiseen joulupöytää. Sfincionen pohjataikina on foccacian tapaan löysä ja tarttuva ja lopputulos on kuohkea ja mehevä. Tomaattikastikkeen juju ovat aromikkaat anjovikset sekä säilötyt San Marzano-tomaatit. Italialaisten herkkujen sponsorina on tässä postauksessa Hakaniemen kauppahallissa toimiva Roiniset -herkkukauppa, josta ovat italialaiset 00-jauhot, oliivit, Chiapella-salamit, San Marzano -tomaatit sekä IASA-anjovistahna.

Sisilialainen L´Auratae Nero d´Avola

L’Auratae Nero d’Avola 2021

Italia, Sisilia, DOC Sisilia
Rypäle: Nero d´Avola
Alkoholi: 13,5 %
Sokeri: 8,0 g/l
Hapot: 5,6 g/l
Tarjoilulämpötila 15-17 °C
Alkon hinta: 10,99 €
Alkon makutyyppi: Mehevä ja hilloinen, vakiovalikoima

Väriltään tummanpunainen punaviini on keskitäyteläinen ja tanniininen. Maussa löytyy karhunvatukkaa, puolukkaisuutta, tummaa kirsikkaa, hentoa havuisuutta ja savuisuutta sekä yrttisyyttä. Tuoksussa voi aistia tuoreita marjoja, herukkaa, puolukkaa, karpaloa ja kirsikkaa. Alun pehmeä ja suunmyötäinen maku saa ryhtiä tuntuvasta hapokkuudesta ja hieman suuta kuivattavista tanniineista. Viini jättääkin tasapainoisen jälkivaikutelman.

Ruokasuositus: Pizzat, pastat, pataruoat, pikkusuolaiset, noutopöytään ja seurusteluun

Pieni sisilialainen joulupöytä ja joulupizza

Sisilialainen joulupizza "Sfincione"

You may also like

Vastaa

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

%d bloggaajaa tykkää tästä: