Etusivu » Juhlapöydän kattaus – näin teet sen helposti

Juhlapöydän kattaus – näin teet sen helposti

Kirjoittaja: Kulinaari
Pöydän kattaus

Silloin tällöin on mukava kattaa pöytä vähän juhlavammaksi. Syy voi olla viikonloppu illallinen perheen tai ystävien kesken, juhlapyhä, merkkipäivä tai vaikka ihan muuten vain omaksi piristykseksi. Kattaus on periaatteessa todella helppo tehdä, kun muistaa muutamia perussääntöjä.

WMF Kineo -aterimet

Tämä postaus on toteutettu yhteistyössä WMF Nordicin kanssa, joilta sain käyttööni upeasti muotoillut Kineo-aterimet. Kuten kaikki saksalaisen WMF:n tuotteet, nämäkin aterimet edustavat huippumuotoilua. Kineo-aterimissa yhdistyvät symmetriset ja epäsymmetriset linjat tyylikkääksi, ajattomaksi kokonaisuudeksi. Itse arvostan aterimissa ergonomiaa, käytännöllisyyttä sekä oikeanlaista painon tuntua. Kineo-aterimissa nämä kaikki yhdistyvät todella tasapainoiseksi kokonaisuudeksi. Yhdestä kappaleesta taotut Kineo-ruokaveitset leikkaavat niin hyvin, että kattaus ei kaipaa erillisiä pihviveitsiä.

WMF Kineo -aterimet

WMF Kineo muotoilua

WMF Kineo -aterimet myydään näyttävässä 30-aterimen setissä, jossa on 6 ruokalusikkaa, 6 ruokahaarukkaa, 6 ruokaveistä, 6 pikkulusikkaa ja 6 jälkiruokahaarukkaa. Aterimet ovat kiillotettua Cromargan-suojattua haponkestävää terästä ja konepestävät.

WMF Kineo -aterimet

Meillä on paljon suomalaisia vintage-lautasia ja tässä kattauksessa käytin Nuutajärven Marimekolle valmistamia Bökars-lautasia, jotka on suunnitellut Heikki Orvola. Graafiset lasilautaset toimivat loistavasti kattauksessa modernien aterimien rinnalla.

Aterimien kattaminen

Aterimet katetaan aina siten, että ruokailijasta katsoen ruokahaarukka on vasemmalla ja ruokaveitsi oikealla. Jos ateria sisältää alkukeiton, sen lusikka katetaan ruokaveitsen oikealle puolelle. Mikäli alkuruokaan tarvitaan omat haarukka ja veitsi, ne katetaan vastaavien pääruoka-aterimien ulkopuolelle. Nyrkkisääntönä on että aterimia käytetään aterian edetessä ulkoa sisään päin.

Aterimien kattaminen

Aterimien kattaminen

Jälkiruoka-aterimet katetaan lautasen yläpuolelle vaakasuuntaisesti. Jälkiruoka-aterimet voi kattaa pöytään myös vasta ennen jälkiruoan tarjoilua, koska kattaus saattaa muuten olla liian ahdas.

Pöydän kattaus

Pöytään voidaan kattaa valmiiksi aluslautanen, jolle lautasannokset tarjoillaan. Jos käytetään leipälautasta, se katetaan vasemmalle puolelle ja voiveitsi voidaan asettaa sen päälle. Lautasen paikalle voi kattaa esimerkiksi kauniisti taitellun lautasliinan. Kankaiset servetit ovat aina juhlavat, mutta myös paperisilla lautasliinoilla kattaus saa helposti juhlavuutta ja väriä. Servetin asettelussa käytännöllisyys on paras nyrkkisääntö.

Lasien kattaminen

Juomalasit katetaan lautasen yläpuolelle joko riviin tai muunlaiseen muodostelmaan. Järjestys on kuitenkin aterian etenemisen mukaan aina oikealta vasemmalle. Äärimmäisenä oikealla on aina vesilasi, jota käytetään läpi koko aterian.

Kattaus

Jos plaseeraat vieraat pöydässä tietyille paikoille, laita nimikortti kattauksessa näkyvälle paikalle, josta se on helppo lukea. Nimikortin voi yhdistää esimerkiksi servettiin tai asettaa korkeimman lasin päälle.

Kukat viimeistelevät kattauksen

Kattauksen koristelussa kannattaa käyttää mielikuvitusta ja ammentaa inspiraatiota esimerkiksi juhlateemasta. Yksinkertaisimmillaan pöydän koristeeksi riittää kaunis kukkakimppu, joka sointuu kattauksen muuhun teemaan. Kattauksen koristelussa kannataa huomioida myös niiden korkeus, etteivät ne peitä näköyhteyttä muihin vieraisiin tai ole muuten tiellä kattauksessa.

Inspiraatiokuvia erilaisista kattauksista:

Lähde Pexels.com

Kattaus esimerkki 1 Kattaus esimerkki 2 Kattaus esimerkki 3 Kattaus esimerkki 4 Kattaus esimerkki 5

Kattauksia blogiarkistosta:
Porvoo ravintola Vår
Ravintola W30
Ravintola Smör
Zurich

 

 

 

 

You may also like

Vastaa

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Discover more from KULINAARI

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading