Etusivu » Kesäkurpitsa-kaalisalaatti on vegaaninen herkkulisuke

Kesäkurpitsa-kaalisalaatti on vegaaninen herkkulisuke

Kirjoittaja: Kulinaari

Kesäkurpitsa on nyt edullista ja sitä on kaupoissa hyvin saatavilla. Siispä halusin kokeilla sitä myös perinteisen kaalisalaatin raaka-aineena. Erilaisia kaalisalaatteja on tullut tehtyä kesällä runsaasti ja myös uusia reseptikokeiluja, kuten paahdettu coleslaw ja raikas kevyempi, paprikalla maustettu versio.

Kesäkurpitsa tuo kaalisalaattiin mukavasti mehevyyttä ja pehmeyttä, joten lisäsin siihen myös hieman tavallista enemmän mausteisuutta vihreällä Tabascolla ja chilihiutaleilla.

Jätin salaatista tuoreen sipulin pois (koska sitä ei sattunut kotona nyt olemaan) ja maustin salaatin sen sijaan sipulijauheella. Toimii muuten tosi hyvin. Ei aina tarvitse sitä tuoretta sipulia olla.

Kesäkurpitsa-kaalisalaatti on raikas vegaaninen herkkulisuke

Kurkkukasveihin kuuluvan kesäkurpitsan sesonki alkaa Suomessa heinäkuussa. Se on alunperin kotoisin trooppiselta ilmastovyöhykkeeltä Etelä-Amerikasta.

Itse muistan kasvattaneeni kesäkurpitsaa maalla tunkion päällä, jossa se suorastaan villiintyi ja tuotti hurjasti satoa koko kesän.

Parhaimman makuisia ovat pitkulaiset lajikkeet ja nuoret yksilöt, joiden kuori on ohut ja sisus mehevän pehmeä ja kermainen. Euroopassa yleisin ja tunnetuin kesäkurpitsatyyppi on zucchini, jota löytyy niin vihreä ja keltakuorisena. Lajikkeita löytyy useita muitakin kiekkomaisista pallomaisiin.

Kesäkurpitsa on monipuolinen raaka-aine, jota voi hyödyntää sekä raakana kuin kypsennettynäkin. Se sopii keittoihin, patoihin, salaatteihin ja jopa leivontaan. Siitä saa maistuvia wokkeja, herkullisia paistoksia ja upeaa salsaa, puhumattakaan pikkelöidystä kesäkurpitsasta tai hillosta. Lue lisää Satokausikalenterin sivuilta.

Kokeile myös vegaanista ja gluteenitonta keittoa kesäkurpitsasta ja pinaatista, herkullista sadonkorjuuleivontaa kesäkurpitsasta ja suklaasta, kauraisia kasvismuffineita, kesäkurpitsasta tehtyä ”pastaa”, välimerellistä kolmen pavun salaattia, kesäkurpitsasta tehtyä mehevää lasagnea tai kasvispiirakkaa.

Kesäkurpitsa-kaalisalaatti on raikas vegaaninen herkkulisuke

KESÄKURPITSA-KAALISALAATTI, vegaaninen

n. 600 g valkokaalia ohuena suikaleena
n. 500 g kesäkurpitsaaohuena suikaleena
3-4 porkkanaa karkeana raasteena

kastike:
1,5 dl vegaanista majoneesia tai kauragurttia (esim. Oatly)
2 rkl sitruunamehua
1 rkl valkoviinietikkaa
mustapippuria myllystä
muutama tippa vihreää Tabascoa
1,5 tl yrttisuolaa
1-2 tl sipulijauhetta
hieman chilihiutaleita

Suikaloi kaali ja kesäkurpitsa esimerkiksi mandoliinilla, niin saat siistiä ohutta suikaletta. Raasta porkkana karkeaksi raasteeksi.

Yhdistä kastikkeen ainekset kulhossa, maista ja säädä maku.

Yhdistä kasvikset ja kastike kulhossa. Anna maustua kylmässä muutama tunti.

Tarjoile lisukkeena vaikkapa grilliruoalle, pikniksalaattina tai noutopöydässä.

Kesäkurpitsa-kaalisalaatti on raikas vegaaninen herkkulisuke

You may also like

Vastaa

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Discover more from KULINAARI

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading