Etusivu » Sadonkorjuuleivontaa herkullisimmillaan – kesäkurpitsa-suklaakakku

Sadonkorjuuleivontaa herkullisimmillaan – kesäkurpitsa-suklaakakku

Kirjoittaja: Kulinaari

Sadonkorjuuaika täyttää kaupat mitä upeimmilla raaka-aineilla. #kukkakaalitalkoot nosti esille yhden suosikeistani ja tällä kerralla teen toisesta suosikista, kesäkurpitsasta jotain vähän erilaista.

Kasvikset sopivat makeaan leivontaan mainiosti ja jokainen tuntee ainakin klassisen porkkanakakun. Kesäkurpitsa tuo kakkuihin mehevyyttä ja rakennetta, vaikka mistää terveyspommista ei voikaan tämän reseptin kohdalla puhua. Mutta aina ei tarvitse ollakaan niin terveellistä.

Tämän kakun kanssa kävi semmoinen pieni kommellus, että juuri kun aloin leipomaan, huomasin ettei kaapissa ollut vehnäjauhoja kuin vajaa desi. En jaksanut lähteä enää kauppaa (kadun toiselle puolelle) joten päätin kokeilla jauhoiksi juuri ostamiani talkkunajauhoja.

Talkkuna on suomalaista ruokaperinnettä parhaimmillaan. Talkkunajauhon koostumus vaihtelee hieman maakunnasta riippuen sisältäen kauraa, ohraa, ruista, herneitä ja/tai papuja. Valmistus tapahtuu höyryttämällä, paahtamalla ja jauhamalla raaka-aineet. Myös talkkunan karkeus vaihtelee alueittain.

Itse olen oppinut nauttimaan talkkunaa perinteiseen tapaan viilin tai piiman kera, mutta talkkuna on erittäin monipuolinen raaka-aine myös leivontaan. Itse käytin reseptissä Laihian Mallas Oy:n talkkujauhoa, jota olen aina ostanut ennenkin.

Talkkuna on runsaskuituinen kypsä viljatuote, joten mahtoikohan tästä nyt kumminkin tulla terveysruokaa… 😉 Sen sanon että talkkunan maku ainakin toimi tumman suklaan kanssa hienoisti. Kokeile itse! Resepti on muutenkin superhelppo, ilman sen kummempia vaahdottamisia.

Lisää tietoa ja ideoita kesäkurpitsasta löydät Satokausikalenterista täältä.

Kuorrutukseeen käytetttyyn suklaaganacheen käytin tällä kerralla myös kesällä Porvoon Brunbergin myymälästä ostamiani mokkatryffelipatrukoita. Sopivat tähän erinomaisesti tuomaan vähän kahvinmakua. Patukat voi korvata vastaavalla määrällä normaalia tummaa suklaata

Kokeile myös muita blogin suklaakakkureseptejä!
MAAILMAN UPEIN SUKLAAKAKKU

KULINAARIN SUKLAATRYFFELIKAKKU

MIDIN SUKLAAKAKKU

NEGA MALUCA – HULLUN NAISEN KAKKU

 

SUPERMEHEVÄ KESÄKURPITSA-SUKLAAKAKKU

2 kananmunaa
125 ml kasviöljyä (esim. rypsi-, avocado- tai saksanpähkinäöljyä)
2 dl fariinisokeria
70 ml maustamatonta luonnonjogurttia
1 tl vaniljauutetta
4 dl jauhoja (talkkuna- tai vehnäjauhoja tai niiden seosta)
1 dl 100% kaakaojauhetta
3/4 tl suolaa
3/4 tl ruokasoodaa
3/4 tl leivinjauhetta
100 g tummaa suklaata (min. 70%)
1 litra raastettua kesäkurpitsaa kuorineen (n. 1 keskikokoinen)

vuokasprayta
korppujauhoja tai kaakaojauhetta leivitykseeen

suklaaganache:
125 ml kuohukermaa
100 g tummaa suklaata karkeasti rouhittuna
2-3 kpl Brunbergin Mokkatryffelipatukoita (à 20 g)

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Voitele ja jauhota pitkulainen vuoka.

Sekoita kuivat aineet pienessä kulhossa keskenään. Toisessa kulhossa sekoita, munat, öljy, jogurtti, fariinisokeri ja vaniljauute. Sekoita kuivat aineet seokseen ja sekoita joukkoon myös kesäkurpitsaraaste sekä suklaarouhe.

Kaada taikina voideltuun vuokaan ja paista uunin keskitasolla 55-65 minuuttia. Koita tikulla kypsyys ja kun tikkuun jää enää vain hieman kosteita muruja, on kakku kypsä.

Anna jäähtyä jäähtyä ainakin vartti enne kuin kumoat kakun vuoasta. Ole varovainen, sillä lämpimänä kakku on erittäin hauras. Anna jäähtyä kokonaan ritilän päällä ennen kuorruttamista.

Kakun voi myös kääriä tuorekelmuun ja viimeistellä ganachella vasta seuraavana päivänä.

Ganachea varten kuumenna kerma kasarissa kiehumispisteeseen ja ota liedeltä. Lisää suklaa ja mokkatryffelipatukat paloiteltuna ja anna seistä sekoittamatta viitisen minuuttia. Sekoita seos tasaiseksi esim. silikonilastalla ja anna jäähtyä noin tunti ennen kuorruttamista. Mikäli säilytät ganachea jääkaapissa, se tulee ottaa huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen kuorruttamista, koska se jähmettyy kylmässä.

Sivele suklaaganache kakun pinnalle ja halutessasi myös sivuille.

 

You may also like

4 kommentia

Nimetön 04/09/2017 - 15:02

Varmasti herkullista! Pitääpäs kokeilla, kun aineksetkin sattuvat sopivasti löytymään. Minkähän kokoiseen vuokaan olisi hyvä tehdä?

Vastaa
Nimetön 04/09/2017 - 16:32

Käytin sellaista pitkulaista vuokaleivän vuokaa.

Vastaa
Nimetön 04/09/2017 - 15:02

Varmasti herkullista! Pitääpäs kokeilla, kun aineksetkin sattuvat sopivasti löytymään. Minkähän kokoiseen vuokaan olisi hyvä tehdä?

Vastaa
Nimetön 04/09/2017 - 16:32

Käytin sellaista pitkulaista vuokaleivän vuokaa.

Vastaa

Vastaa

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Discover more from KULINAARI

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading