Etusivu » Tattirisotto ja kampasimpukkaa sekä viinivinkki

Tattirisotto ja kampasimpukkaa sekä viinivinkki

Kirjoittaja: Kulinaari

Tattirisotto on yksi lempirisottojamme ja kuuluu meillä ehdottomasti syksyisten annosten valikoimaan. Tällä kerralla kokeilimme yhdistää siihen paistetut kampasimpukat, joita emme olleet valmitaneet yhdessäolomme aikana kertaakaan.

Suuntasimme siis Helsingin Tukkutorille ja Tukkutorin kalaan ostamaan tuoreita kampasimpukoita. Sienikummini Elisan lahjoittamat tatit löytyivät pakastimesta ja laadukas risottoriisi ja parmesaani olivat tietysti Hakaniemen hallin Roinisilta.

Katso myös muut risottoreseptini.

Tattirisotto ja paistetut kampasimpukat on upea alkusyksyn ruoka.

Kampasimpukoiden valmistus ei ole vaikeaa, mutta muutama perusasia pitää muistaa. Pannuna on hyvä käyttää valurautapannua tai vastaavaa, jonka saa kunnolla kuumaksi ja joka myös säilyttää lämmön hyvin koko paiston ajan.

Kampasimpukat on helppo paistaa yli, joten kannattaa katsoa kellosta, että paistoaika on 1-1,5 per puoli. Sisus saa jäädä hivenen raa´aksi, mutta ylikypsä kampasimpukka menee kumiseksi. Simpukka jatkaa kypsymistä vielä hetken pannulta ottamisen jälkeenkin. Mausteeksi tarvitset vain suolaa ja pippuria.

Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc 2020

Viinisuositus:
Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc by Francois Lurton 2020.
Vivahteikas ja ryhdikäs, kuiva ja hapokas ranskalainen valkoviini on greippinen, ananaksinen, karviaismainen, viheromenainen ja kevyen yrttinen. Se sopii erityisesti salaateille, siipikarjalle, aromikkaille kalaruoille ja sushille.

Viinilehden arvio: ”Löytö!”

Tattirisotto ja paistetut kampasimpukat on upea alkusyksyn ruoka.

TATTIRISOTTO JA KAMPASIMPUKKAA

TATTIRISOTTO (2-4:lle)
200 g risottoriisiä
2 rkl voita
1 rkl ruokaöljyä
1 sipuli raastettuna
1,5 dl kuivaa valkoviiniä
2 dl hienonnettuja tatteja (pakasteesta sulatettuja)
7,5 dl kuumaa kana- tai kasvislientä
1 dl parmesaaniraastetta
3 rkl voita

Kuumenna öljy ja voi paksupohjaisessa kattilassa. Kuullota voi keskilämmöllä ruskistamatta noin viiden minuutin ajan.

Lisää risottoriisi ja kuullota noin minuutin verran. Lisää valkoviini ja sekoittele kunnes se on imeytynyt riisiin.

Lisää kuuma liemi muutamassa erässä ja sekoita risottoa koko ajan silikonilastalla tai vastaavalla. Lisää lientä aina kun edellinen erä on melkein imeytynyt. Risotto kypsyy noin 16-20 minuuttia.

Kokeile risoton kypsyys maistamalla. Riisin tulee olla juuri ja juuri kypsää, eli pieni puruvara on hyvä jäädä.

Sekoita lopuksi joukkoon hienonnetut sienet. Lisää risoton pinnalle voi ja parmesaaniraaste, laita kansi päälle ja anna voin sulaa muutama minuutti. Sekoita risotto tasaiseksi.

PAISTETTU KAMPASIMPUKKA
2-3 kpl kampasimpukanlihaa per syöjä
ruokaöljyä tai voita paistamiseen
Maldon-suolaa
mustapippuria myllystä

Kuivaa kampasimpukat huolellisesti talouspaperilla.

Kuumenna valurautapannu mahdollisimman kuumaksi ja lisää öljy. Paista kerralla korkeintaan kolme kampasimpukkaa, ettei pannu jäähdy liikaa.

Paista 1-1,5 minuuttia ja käännä. Pinnan tulisi olla hyvin ruskistunut. Paista toiselta puolelta samoin 1-1,5 minuuttia. Laita odottamaan lämpimälle lautaselle ja mausta.

Annostele lautaselle tattirisottoa, ripottele pinnalle hieman parmesaaniraastetta ja asettele pinnalle paistetut kampasimpukat.

You may also like

Vastaa

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Discover more from KULINAARI

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading