Etusivu » Rakuunakana – ranskalainen klassikko

Rakuunakana – ranskalainen klassikko

Kirjoittaja: Kulinaari

Rakuunakana on klassinen ranskalainen ruoka, joka yleensä tehdään kokonaisesta kanasta padassa hauduttamalla.

Rakuuna

Maustekasvina rakuuna on olennainen osa etenkin ranskalaista ja armenialaista keittiötä. Se on osana klassisia Fines herbes- ja Bouquet garni -mausteseoksia. Koska rakuunassa on suolaisenomainen vivahde, sitä on suositeltu suolattoman ruokavalion lisäksi. Rakuunaa ei tavata laskea ikiaikaisten lääke- ja maustekasvien joukkoon, sillä se oli tuntematon rohto Antiikin kulttuureille. Kasvi tuotiin Eurooppaan Länsi-Aasiasta ristiretkien aikaan. 1500-luvulla rakuunan käyttö oli yleistynyt Euroopassa aina Britteinsaaria myöten.

Tämä arkisempi nopea versio on Nigella Lawsonin reseptiä mukaillen. Herkullisen annoksen tekemiseen menee todellakin alle puoli tuntia. Tämän siis ehtii tehdä kiireisenäkin arki-iltana.

RAKUNAKANA (kahdelle)

2 rkl oliiviöljyä
2-4 kevätsipulia koosta riippuen 
1/2 tl kuivattua rakuunaa
2 kookasta nahatonta ja luutonta kanarintapalaa
1/2 dl valkoviiniä tai vermuttia
1/2 tl suolaa
1,25 dl kuohukermaa
valkopippuria myllystä
1 rkl hienonnettua tuoretta rakuunaa + hieman pinnalle koristeluun
Leikkaa kevätsipuli ohuiksi siivuiksi. Lämmitä kannellisessa paistokasarissa oliiviöljy ja lisää kevätsipuli ja kuivattu rakuna. Kuullota hetki varoen ettei sipuli pääse palamaan. Ota sipulit syrjään pannulta ja laita pannulle rintapalat. Anna paistua kuperapuoli alaspäin 5 minuuttia. Käännä kanat ja lisää pannulle sipulit sekä valkoviini tai vermutti ja suola. Anna hautua kannen alla keskilämmöllä n. 10 minuuttia. Tarkista kanan kypsyys tekemällä pieni viilto paksuimpaan kohtaan. Jos liha on edelleen punertavaa, jatka hauduttamista.
Ota kypsät kananrinnat syrjään lämpimille lautasille. Nosta lieden lämpötilaa niin, että neste pannulla alkaa kiehua. Lisää pannulle kerma, tuoreeta rakunaa ja valkopippuria. Lusikoi kastiketta kanalle ja koristele annos vielä tuoreella rakuunalla.
Rakuunakanan kumppaniksi sopivat vaikkapa höyrytetyt vihreät pavut, parsa, uudet perunat tai voilla ja valkopippurilla maustettu basmatiriisi.

You may also like

4 kommentia

Nimetön 19/06/2012 - 18:42

Niin tää oli sitä räpyläkanaa sitten?

Vastaa
Nimetön 19/06/2012 - 21:56

Juu niin on just sitä 😀

Vastaa
Nimetön 19/06/2012 - 18:42

Niin tää oli sitä räpyläkanaa sitten?

Vastaa
Nimetön 19/06/2012 - 21:56

Juu niin on just sitä 😀

Vastaa

Vastaa

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

%d bloggaajaa tykkää tästä: