Etusivu » Kansallinen kalakeittopäivä ja kermainen piparjuuri-kirjolohikeitto

Kansallinen kalakeittopäivä ja kermainen piparjuuri-kirjolohikeitto

Kirjoittaja: Kulinaari

Kansallista kalakeittopäivää vietetään ensimmäistä kertaa tiistina 13. helmikuuta. Teemapäivän ajatuksena on nostaa kalaruoan merkitystä ja terveysvaikutuksia ja mikä lämmittäisikään näin sydäntalvella paremmin kuin kalakeitto. Päivää tullaan viettämään vuosittain helmikuun toisena tiistaina.

KALAA HYVIIN PÄÄTÖKSIIN

Kala sisältää runsaasti pehmeitä rasvoja, proteiinia ja D-vitamiinia, jotka ovat hyväksi mm. aivojen toiminnalle. Terveet aivot tekevät myös hyviä päätöksiä, joten toivotaan että esimerkkiä kalakeittopäivänä näyttävä eduskuntammekin, hallitus mukaan lukien, tekee jatkossa hieman järkevämpiä päätöksiä.

 

SUOMALAISTEN SUOSIKKIRUOKA

Suomessa on syöty kalakeittoa aina, koska puhtaista järvistämme ja merestä on saanut runsaasti saalista ympäri vuoden. Kalakeiton voi tehdä mistä kalasta tahansa ja se on myös helppoa arkiruokaa. Sesonkien mukaan kalakeittoon saa mukavaa vaihtelua alkuvuoden mateesta kesän ahveniin ja loppuvuoden silakkaan.

Seuraa kansallisen kalakeittopäivän antimia Facebookissa ja postaa oma keittosi hashtagillä #kalakeittopäivä. Katso myös kalakeittovinkit postauksen lopusta.

 

SIITÄ TEHDÄÄN MITÄ ON SAATAVILLA

Päivän kunniaksi päätin kokeilla yhtä jo pitempään mielessäni muhinutta resepti-ideaa – piparjuurella maustettua kalakeittoa. Päätin myös toteuttaa sen juuri niillä aineksilla, jotka sattuisivat olemaan omassa lähikaupassaani saatavilla juuri sillä hetkellä. Kalaahan ei välttämättä ole kaupassa saatavilla juuri siinä muodoissa kuin haluaisi. Myös se kuuluisa säävaraus vaikuttaa saatavuuteen.

Haluamaani lohifileepalaa ei ollut saatavilla, ainostaan kokonaisia fileitä. Ne taas ovat tällaiseen yhden hengen arkiruoanlaittoon turhan suuria. Onneksi tarjolla oli Heimon kalan kirjolohisuikaletta ja 300 g rasia oli tähän tarkoitukseen juuri passeli.

Itse käytin keittoon Euro-East Oy:n piparjuuritahnaa, joka on koostumukseltaan kermaisen pehmeää ja maultaankin pehmeämpää kuin perinteisesti tuubeissä myytävät tahnat. Ole siis tarkka annostuksen kanssa ja lisää piparjuurta keittoon pienissä erissä ja maistellen.

Omassa keitossani ei ole perunaa, mutta sitä voi toki kukin lisätä mukaan ruokaisuutta lisäämään.

 

KERMAINEN PIPARJUURI-KIRJOLOHIKEITTO (2-3:lle)

1 rkl voi tai ruokaöljyä
300 g juureskuutioita (sekoitus lanttua, palsterrnakkaa, porkkanaa ja juuriselleriä)
pala purjoa suikaloituna tai
2 kevätsipulia suikaloituna
7-8 dl kuumaa vettä
1-1,5 kala- tai kasvisliemikuutiota (luomu)
2,5 dl Valio sitruuna & pippuri ruokakermaa
0,5 dl tuoretta tilliä hienonnettuna
3-5 rkl piparjuuritahnaa
300 g kirjolohisuikaleita

Kuumenna voi tai öljy kattilassa ja freesaa juureksia ja purjoa/sipulia hetki. Murenna joukkoon liemikuutio ja lisää vesi. Kuumenna kiehuvaksi, vähennä lämpöä ja kypsennä juureksia n. 15 minuuttia.

Lisää ruokakerma, tilli ja piparjuuri. Maistele maku kohdalleen. Sekoita lopuksi kuumaan keittoon kalasuikaleet ja anna kypsyä hetki keittämättä. Maista vielä ennen tarjoilua ja nauti keitto ruisleivän kera.

 

Katso myös muut Kulinaarin herkulliset kalakeittoreseptit:

 

You may also like

Vastaa

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

%d bloggaajaa tykkää tästä: