Etusivu » Italiaa lautasella: Mustekalasalaatti, lohta, parsarisottoa ja appelsiinivoi.

Italiaa lautasella: Mustekalasalaatti, lohta, parsarisottoa ja appelsiinivoi.

Kirjoittaja: Kulinaari
Vuosia sitten tarttui työmatkalta Italiasta mukaan tämä loistava alkuruoka. Kesti myös tovin, ennenkuin löysin Helsingistä yhtä hyviä mustekaloja kuin ne italialaiset. Mutta Stockkan Herkusta nekin löytyivät palvelutiskiltä. Kuinkas muuten.

Periaatteessa oljyssä marinoitujen lisäksi resepti on melko vapaa. Itse käytin tälläkertaa salaattipohjana vuonankaalia. Lisäksi minitomaatteja, pecorinolastuja sekä balsamicosiirappia. Herkullisen antipaston ei tarvitse olla tämän kummoisempi.

Vuonankaali eli rantavuonankaali eli mache (Valerianella locusta) on kalju, yksivuotinen ruohovartinen kasvi, joka kasvaa Suomessa vakinaisena vain Ahvenanmaalla ja lounaisilla merenrannoilla. Muualla Euroopassa sitä tavataan pohjoisimmillaan Färsaarilla ja Etelä-Fennoskandiassa. Se viihtyy etenkin alavilla hiekka- ja kalkkimailla, kuten pelloilla, joutomailla, kallioilla ja dyyneillä.
Vuonankaali kasvaa 5–20 cm korkeaksi ja kukkii keväällä huhti–kesäkuussa. Sen ruodittomat, pienehköt lehdet ovat varren alaosassa leveät, tylpät ja ehytlaitaiset ja yläosassa soikeat ja harvaan hammaslaitaiset. Pienet, sinertävät tai punertavat kukat muodostavat litteitä, sarjamaisia kukintoja, joiden tukilehdet ovat pitkät ja vihreät. Litteähköt hedelmät ovat pienet (2 mm) ja sileät tai vain heikosti uurteiset.
Vuonankaali on ikivanha salaattikasvi, jota viljeltiin jo Rooman valtakunnassa. Se maistuu miedolle ja pähkinäiselle. (Wikipedia)

Primi Piatina lohta, parsarisottoa ja appelsiinivoita. Nahaton ja ruodoton lohifile on leikattu vinottain noin sentin siivuiksi. Viipaleet paistetaan hyvin  kuumalla pannulla kirkastetussa voissa niin, että ne saavat rapean pinnan ja kauniin värin. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

PARSARISOTTO
4 vihreää parsaa
suolaa
vettä

Leikkaa parsojen tyvistä pari senttiä pois ja kuori varret. Kypsennä parsat suolalla maustetussa vedessä, mieluiten parsakattilassa, niin etteivät nuput ole vedessä. Kypsennä parsat juuri ja juuri sopivan kypsiksi, eli niihin saa jäädä hienoinen puruvara.

1,5 dl risottoriisiä (Arborio)
1 salottisipuli
1 valkosipulinkynsi
0,5 dl oliiviöljyä
1 dl kuivaa valkoviiniä
6 dl kasvislientä
mustapippuria
suolaa
pecorinolastuja

Kuullota hienonnetut sipulit pannulla kuumassa öljyssä. Lisää riisi ja ja sekoita, kunnes riisi muuttuu kuultavaksi. Lisää valkoviini ja sekoita kunnes sen on kokonaan imeytynyt riisiin. Lisää hieman kasvisleintä ja sekoittele kunnes neste on imeytynyt. Jatka lisäämällä kasvislientä pienissä erissä ja imeyttämällä kokoajan sekoittaen kunnes risotto on al dente, eli miltei kypsää. Maista ja mausta pippurilla ja suolalla.
Leikkaa parsat sentin paloiksi, mutta jätä nuppuosat koristeiksi. Sekoita parsapalat risoton sekaan. Koristele annos parsanupuilla ja pecorinolastuilla.

Pecorino on yleisnimitys italialaisille lampaan täysmaidosta valmistetuille juustoille. Monet niistä sopivat hyvin raastettavaksi.
Juuston nimi tulee italiankielen sanasta pecora, joka tarkoittaa lammasta. Pecorino-juustoja on useita eri tyyppisiä: pecorino romano on rakenteeltaan saman tyyppinen kuin parmesaani; pecorino pepatossa on kokonaisia mustapippureita mausteena; pecorino sardo on valmistettu Sardiniassa. (Wikipedia)

APPELSIINIVOI
1 dl kirkastettua voita
1,5 rkl appelsiininkuoriraastetta
0,5 dl appelsiinimehua
suolaa

Lisää kuumaan voihin appelsiininkuoriraaste, appelsiinimehu ja hiven suolaa. Kuumenna, anna maustua n. 15 ja maista ja säädä makua tarvittaessa. Kuumenna uudelleen ja lusikoi lohen päälle. 

You may also like

Vastaa

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

%d bloggaajaa tykkää tästä: