Etusivu » Täyteläinen romesco-kastike

Täyteläinen romesco-kastike

Kirjoittaja: Kulinaari
Romesco-kastike

Romesco-kastike on kotoisin Tarragonasta, Katalonian kaupungista Barcelonan eteläpuolella Espanjan koillisrannikolla. Sen perusainesosia ovat yleensä pähkinät – usein mantelit ja/tai hasselpähkinät – tomaatit, kuivatut paprikat, valkosipuli, leipä, oliiviöljy ja etikka, jotka kaikki muussataan tai jalostetaan täyteläisen maukkaaksi tahnaksi.

Romesco-kastike on erittäin monipuolinen ja sopii melkein kaiken kanssa – lihan, siipikarjan, kalan, vihannesten, voileipien päälle, keittojen päälle mausteeksi tai paahdetun leivän levitteenä sekä dippinä. Siitä voidaan tehdä paksu tai ohut, paksu tai sileä, mausteinen tai mieto; se voi olla rikas ja öljyinen tai hedelmäinen ja kirkas.

Voit lisätä romescoa vaikka muhennosten ja kypsennysliemien joukkoon makua antamaan. Voit lisätä sitä pastaan, sekoittaa riisin kanssa, ohentaa öljyllä ja etikalla ja käyttää sitä kitkereiden vihannesten kastikkeena. Kokeilisin romescoa myös voileipäkakun täytteenä esimerkiksi tuorejuustoon sekoitettuna. Romesco-kastike säilyy kylmässä tiiviissä astiassa muutaman päivän.

Koska meillä ei ole saatavilla perinteisesti Espanjassa romescossa käytettäviä kuivattuja ñora pepper -paprikoita, tehdään se pääasiassa paahdettuista paprikoista.

Itse tein romesco-kastiketta ekaa kertaa loppukeväästä ja se oli rakkautta ensihetkestä lähtien. Montakohan kulhoa sitä on jo ehditty vetää erinäisten ruokien kera. Omassa versiossani en yleensä käytä kovin paljon, jos lainkaantuoretta valkosipulia, vaan korvaan sen pienellä määrällä valkosipulijauhetta ja Tabascon Garlic -kastiketta.

Testaa myös raikas gazpacho-reseptini!

Katso myös romescon valmistusvideo YouTube-kanavaltani.

Romesco-kastike

You may also like

Vastaa

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

%d bloggaajaa tykkää tästä: