Etusivu » Raparperisorbetti viilentää hellepäivänä

Raparperisorbetti viilentää hellepäivänä

Kirjoittaja: Kulinaari
Raikas kesäinen raparperisorbetti

Kesän ensimmäiset kunnon helteet hellivät lomalaisia. Itselläni kesäkuukaudet kuluvat ravintola Perhossa työssäoppimisen ja kotona Perhon kokkiopintojen lukuaineiden suorittamisen parissa. Aineopintoihin kuuluu mm. kemiaa, joka on aika oleellinen osa ruonlaittoa ja leivontaa. Siksi tämä raikas raparperisorbetti sopii tähän hetkeen mainiosti.

Kesäinen raparperisorbetti

Sorbetin kaksi pääraaka-ainetta ovat sokeri ja vesi, joiden seosta kutsutaan sorbettipohjaksi ja ne muodostavat jo yksistään sorbetin. Sokerin tehtävä on estää seoksen kovettumisreaktio. Nesteeseen liuenneena sokeri muodostaa seoksen, jonka jäätymispiste on vettä alhaisempi. Oikeanlaisen koostumuksen ja suutuntuman saavuttamiseksi normaalia kidesokeria pitäisi kotioloissa lisätä seokseen sellainen määrä, että se olisi jo liian makeaa.

Sorbetin valmistuksessa massan joukkoon voidaan lisätä erilaisia lisäaineita, joiden avulla vähennetään veden kiteytymistä tai sorbetin sulamista. Glukoosi eli tärkkelyssiirappi on näistä ehkä kotikokeille tunnetuin ja nykyään jo yleisesti saatavilla ruokakaupoista. Noin 5 % glukoosia massan kokonaismäärästä parantaa sorbetin rakennetta ja ehkäisee jääkiteiden syntyä. Glukoosisiirappi ei ole niin makeaa kuin tavallinen sokeri.

Sorbetin koostumukseen voi vaikuttaa myös pienellä määrällä agar agaria ja ksantaania. 0,5 % massan painosta lisää vedensidontakykyä, hidastaa sulamista ja tekevät sorbetista myös elastisempaa.

Raparperisorbetin väri vaihtelee vaalean vihreästä vaaleanpunaiseen käytettävien lajikkeiden mukaan. Väriin voi vaikuttaa myös lisäämällä hyvin pienen määrän elintarvikeväriä.

Raparperisorbetti

Kuten kuvista näkyy, tämä sorbetti valmistettiin pakastimessa välillä sekoitellen. Hileisyys näkyy hieman, mutta maku on erittäin herkullinen. Raparperisorbetti sopii kesäisen raikkaaksi jälkiruoaksi sekä suun raikastajaksi illallisella. Ja tietysti myös ihan omaan hellepäivän herkutteluun! Katso myös muut herkulliset raparperireseptini.

Raikas raparperisorbetti

Raparperisorbetin valmistukseen käytettävää sokerilientä jää reseptistä yli, mutta sen voi säilyttää tiiviisti suljetussa astiassa huoneenlämmössä ja käyttää vaikka juomasekoituksiin, leivontaan tai jälkiruokiin.

Samoin raparperimassan voi hyvin hyödyntää vaikka raparperijuomassa, -siirapissa, –kakussa tai -hillossa.

Raparperin tilalla sorbetissa voi käyttää myös marjoja tai hedelmiä.

You may also like

Vastaa

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

%d bloggaajaa tykkää tästä: