Etusivu » Helppo muunneltava tomaattinen gnocchivuoka

Helppo muunneltava tomaattinen gnocchivuoka

Kirjoittaja: Kulinaari
Helppo ja muunneltava gnocchivuoka

Tomaattinen gnocchivuoka on kaikessa helppoudessaan ja muunneltavuudessaan lunastanut paikkansa kotikeittiömme yhtenä luottoreseptinä.  Vaihtamalla proteiinia, saa hyödynnettyä juuri sitä mitä kotona on saatavilla. Lihan, kalan tai kasvisten tähteet tai mikä nyt sattuu maistumaan muuten. Esimerkiksi jauheliha, broileri, järvikalasäilyke, Härkis tai pavut. Tekemällä vähän suuremman satsin saat samalla helpon ruokaisan lounaan.

tomaattinen gnocchivuoka

Tomaattinen gnocchivuoka syntyi aluksi tonnikalaversiona. Sen reseptivideo löytyy @kulinaari Instasta Reelseistä ja TikTokista. Tämä postauksen gnocchivuoka saa makua kotimaisista persiljalla ja fenkolilla maustetuista raakamakkaroista, jotka hankittiin Hakaniemen kauppahallin Hakalihasta. Samaan vuokaan heitin myös jääkaappiin jääneet värikkäät kirsikkatomaatit.

gnocchivuoka

Gnocchia saa kaupasta kätevästi 500 g pakkauksissa, jotka säilyvät pitkään kuiva-ainekaapissa. Reseptissä käytetään valmista tomaattikastiketta, jota saa kaupasta eri tavoin maustettuina versioina. Itselläni on tapana pitää paria eri versiota kaapissa hätävarana, vaikka pääasiassa keittelenkin tomaattikastikkeet ihan itse. Valmiskastikkeet ovat kuitenkin laadukkaita ja nopeuttavat arkiruoanlaittoa.

Mutti Verdurine

Mutti Verdurine on keittiöni yksi luotto raaka-aine, jota käytetään todella paljon. Sillä saa helposti täyteläistä umamista aromia ruokaan kuin ruokaan. Muttin Verdurine on italialainen kastikepohja, joka sisältää tuplakonsentroitua tomaattia, porkkanaa, sipulia ja selleriä, eli kaikki klassisen italialaisen kastikepohjan ainesosat.

gnocchivuoka

Katso myös Gnocchit ja tomaattinen yrttikastike, ankanrintaa, mustaherukka-portviinikastiketta ja paistettuja gnoccheja.

Gnocchi (/ˈnɒki/ tai /ˈnjɒki/; italiaksi[ˈɲɔkki], yksikkömuoto: gnocco) on nimitys pehmeille mykyille, joita voidaan valmistaa mannasuurimoista, tavallisesta venhäjauhosta, jauhoista ja munista, jauhoista, munista ja juustosta, perunasta, korppujauhoista tms. Gnocchi nimitystä käytetään myös saman kokoisesta ja muotoisesta pastasta.

Kuten monilla italialaisilla resepteillä, tälläkin on useita variaatioita eri alueilla. Esimerkiksi toscanalainen malfatti (huonosti tehty) on jauhoista, ricotta-juustosta ja pinaatista valmistettu gnocchi.
Gnocchi syödään alkuruokana (primi piatto) antipaston jälkeen, vaihtoehtona keitolle (minestre) tai pastalle. Yleensä ne tehdään Italiassa itse kotona, mutta niitä voi ostaa tuoreina myös erikoisliikkeistä. Supermarketeista niitä saa mm. kuivattuna ja pakasteina. Gnocchi nautitaan perinteisesti voisulan, salvian, peston tai erilaisten kastikkeiden kera.

Gnocchi-sanan alkuperä lienee italiankielen sanassa nocchio, joka tarkoitta oksankohtaa tai nocca tarkoittaen nyrkkiä tai rystysiä. Se on luultavasti alunperin Lähi-idästä kotoisin ja sittemmin Rooman valtakuntaan kulkeutunut perinteinen italialainen pastaruoka. Rooman legioonien mukana ruokalaji kulkeutui ympäri Eurooppaa ja viimeisen 2000 vuoden aikana siitä on kehittynyt useita paikallisia variaatioita, joita kutsutaan yleisimmin mykyiksi. Gnocchi on kuitenkin kaikkien näiden esi-isä.

Rooman valtakunnan aikana gnocchi valmistettiin mannasuurimoista tehdystä puuromaisesta taikinasta, johon sekoitettiin munia ja samantyyppisiä reseptejä käytetään vielä nykyäänkin, kuten uunissa paistettava gnocchi alla romana ja sardinialainen malloreddus. Tosin näissä ei käytetä munaa.

Perunan käyttö reseptissä on varsin uutta perua ja yleistyi vasta perunan tultua Eurooppaan 1500-luvulla. Peruna gnocchi on erityisen suosittuja Latinumin alueella keski-Italiassa. Alue on sama josta Rooman valtakunta sai alkunsa ja laajeni aikansa supervallaksi.

Muita variaatioita ovat mm. gnocchi di pane, joka valmistetaan korppujauhoista ja on tyypillinen Veneton-alueelle ja pinaattignocchi, joka on tyypillinen Trentinon ja Etelä-Tirolin ruokalaji.

Tomaattista gnocchivuokaa

You may also like

Vastaa

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

%d bloggaajaa tykkää tästä: