Etusivu » Pintapaistettu lohi, lämmin grillisalaatti ja mansikkasalsa

Pintapaistettu lohi, lämmin grillisalaatti ja mansikkasalsa

Kirjoittaja: Kulinaari
Pintapaistettu lohi Kikkoman teriyaki-kastikkeella ja muita grilliherkkuja

Kaupallinen yhteistyö Kikkomanin kanssa. Kesä on meillä grillaamisen, ulkona ruoan laittamisen ja syömisen huippusesonki. Edes sää ei ole suomalaiselle este kesän ulkoruokinnalle. Kokosin kepeän kesäisen menun kaupallisessa yhteistyössä Kikkomanin kanssa. Pintapaistettu Teriyaki-lohi, marinoitu lämmin salaatti sekä mausteinen mansikkasalsa vievät kielen mennessään.

Pintapaistettu lohi Kikkoman teriyaki-kastikkeella

Teriyaki-kastikkeilla täyteläistä makua grilliruokiin

Pintapaistettu Teriyaki-lohi maustui käyttäen Kikkoman hunajalla maustettua Teriyaki BBQ -kastiketta. Teriyaki tulee japaninkielen sanoista ”teri” eli kiilto ja ”yaki” eli grillata. Kikkoman Teriyaki-kastikkeet antavat ruoalle upeaa kiiltoa ja herkullista makua. Lisäksi ne sopivat myös dippikastikkeeksi. Moni yhdistää Teriyaki-kastikkeet aasialaiseen ruokaan, mutta niillä saa helposti ihan uutta makua ja twistiä perinteisiin arki- ja grilliruokiin.

Olen käyttänyt perinteistä Teriyaki-kastiketta pääsääntöisesti kypsennettävien ruokien, kuten paistetun lohen ja jättirapujen glaseeraukseen. Kikkomanin paahdetulla valkosipulilla maustettua Teriyaki-kastiketta kokeilin myös naudan ulkofileepihvin maustamiseen. Sen aromi on melko voimakkaan valkosipulinen, joten sitä kannattaa lisätä pieniä määriä kerrallaan. Hunajalla ja paahdetuilla seemaminsiemenillä maustetut Teriyaki-kastikkeet ovat omia suosikkejani pehmeän aromaattisuutensa takia. Uskon että niitä tulee kokeiltua monissa uusissa yhteyksissä.

Pintapaistettu lohi Kikkoman teriyaki-kastikkeella

Pintapaistettu lohi Kikkoman teriyaki-kastikkeella

Kikkoman soijakastike on joka keittiön perusmauste

Itselleni Kikkoman soijakastike on ollut olemassa aina. Ensikosketus ikonisen muotoiseen lasipulloon oli varmasti joskus 70-luvulla ravintolan pöytämaustekorissa. Myös faija oli tuolloin innokas uusien trendiruokien sekä raaka-aineiden kokeilija ja Kikkoman soijakastiketta löytyi myös kotikeittiöstämme ensimmäisen wokkiruokien tultua muotiin vuosikymmeniä sitten. Soijakastikkeella opin maustamaan sittemmin kaikkea paistetuista vihanneksista jauhelihakastikkeeseen. Sillä saa muuten maun ja suolan lisäksi myös helposti väriä esimerkiksi perinteiseen ruskeakastikkeeseen.

Kikkoman maustekastikkeet grillaukseen

Perinteinen soijakastike on aina ollut itselleni luonnollinen tapa lisätä suolaa ruokiin. Oman keittotaidon ja makuaistin kehittyessä opin myös, että soijakastike sisältää umamia, joka korostaa raaka-aineiden omia aromeja. Esimerkiksi kasvisruokaan saa huimasti makua lisää ja tarpeeksi suolaa jo pelkästään pienellä määrällä soijakastiketta. Kikkomanilta löytyvät perinteisen tutun soijakastikkeen lisäksi myös vähempisuolainen sekä gluteeniton soijakastike.

Kikkoman grilliherkkuja

Monipuoliset maustetut Kikkoman Ponzu-soijakastikkeet

Itselleni uusi tuttavuus oli Ponzu-soijakastike, jota sain chilillä maustettuna. Kikkoman Ponzu-chilisoijakastikkeessa tulisuus, suolaisuus, makeus, mausteisuus ja happamuus yhdistyvät täydelliseksi tasapainoiseksi makukokonaisuudeksi. Ponzu-soijakastikkeen pohjana on Kikkomanin luonnollisesti valmistettu soijakastike, sekä lisäksi sitruunaa ja chiliä, joka antaa kastikkeeseen tulista potkua. Kastike on myös vegaaninen.

Marinoinnin ja maustamisen lisäksi Kikkoman Ponzu-soijakastikkeet sopivat sellaisenaan ruoan jälkimaustamiseen, dippikastikkeiksi ja pöytämausteeksi. Kokeile monipuolisesti äyriäisien, kalan, grillatun lihan ja kanan sekä kasviksien kanssa.

Lämmin grillisalaatti

Lämpimässä salaattissa aromit nousevat ihan uudelle tasolle

Lohen kaveriksi tein lämpimän, paahdetun grillisalaatin ja sille lämpimän salaattikastikkeen. Salaatin voi koostaa haluamistaan sesongin parhaista kasviksista. Marinadikastikkeessa käytin Kikkoman Ponzu-chilisoijakastiketta, Kikkoman paahdetuilla seesaminsiemenillä maustettua Teriyaki-kastiketta sekä Kikkoman perinteistä soijakastiketta. Puolet marinadikastikkeesta marinoi kasvikset ja toinen puoli lämmitetään tarjoiltavaksi salaatinkastikkeena. Lämpimässä salaatissa kastikkeiden sisältämä umami nostaa kasvisten aromit hienosti esiin ja sitoo maut herkulliseksi kokonaisuudeksi.

Mansikkasalsa

Myös herkullinen mansikkasalsa saa makua ja potkua Kikkoman Ponzu-chilisoijakastikkeesta. Mukana on myös Kikkoman perinteistä soijakastiketta tuomassa suolaa ja umamia. Mansikka saattaa kuulostaa oudolta salsan raaka-aineelta, mutta itseasiassa tomaatin ja mansikan kemialliset aromikomponentit ovat hyvin samanlaiset, joten kummastakin voi valmistaa vaikkapa espanjalaista gaspachoa, johon myös chilinen ponzu-kastike sopii hyvin mausteeksi. Mansikkasalsa on mainio makean tulinen lisuke kesäisille grilliherkuille ja on kuulunut meillä kesän herkkuihin jo vuosia.

Pintapaistettu lohi Kikkoman teriyaki-kastikkeella ja muita grilliherkkuja

You may also like

4 kommentia

inkeri viljamaa 08/07/2022 - 07:01

hyväää….

Vastaa
Mirja Stenroos 09/07/2022 - 16:20

Nam, tätä on testattava heti seuraavan kauppareissun jälkeen.

Vastaa
Kaija 06/06/2023 - 11:02

Hei,
Luin jostakin Kikkoman Panko korppujauhoista. Tulee kuulemma ihanan rapea pinta niitä käyttämällä. Kysyisinkin sinulta, voiko niillä paneerattuja esim kanafileitä paistaa suoraan grillissä vai tuleeko liian kuiva pinta. Ehkä joku kastike, öljy tms päälle ennen grillausta?
Kesäisin terveisin

Vastaa
kulinaari 06/06/2023 - 11:10

Pankojauhoilla tulee tosiaan paras ja rapein leivitys. En tosin ole koskaan grillannut leivitettyä tuotetta. Joka tapauksessa vaatii runsaan rasvan/öljyn ja maltillisen lämmön, jottei leivitys pala ja liha kypsyy. Grillissä käyttäisin leikkeille paistolevyä. Ei ainakaan mitään kastiketta leikkeiden paistamiseen, koska se vain vetistää leivityksen. Esim. airfryeriin olen suihkuttanut leikkeiden pintaan öljyä. Tosin af:n paistotulos ei ole yhtä hyvä kuin pannulla.

Vastaa

Vastaa

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Discover more from KULINAARI

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading