Etusivu » Petite tender ja paahdettua maa-artisokkaa parmesaanilla

Petite tender ja paahdettua maa-artisokkaa parmesaanilla

Kirjoittaja: Kulinaari

Petite tender lisukkeineen on upea annos alkusyksyn illalliselle. Ilmassa alkaa jo olla selkeästi syksyn tuntua. Ja ihan hyvä niin. Kesä oli ehkä omaan makuun vähän liian kuuma ja nautin viilenevistä päivistä ja pimenevistä illoista, jolloin voi jo sytytellä ekoja kynttilöitä.

Petite tender on fileen veroinen murea osa naudan lavasta.

Petite tender on itselleni ihan uusi tuttavuus ja maistoin sitä ensimmäistä kertaa käydessämme kesällä Turussa lounaalla ravintola Tenlénissä, jossa se oli valmistettu grillissä.

Kyseessä on naudan lavan osa ja sitä pidetään yhtenä naudan mureimapana osana. Yhden petite tenderin paino on noin 250 g – 300 g. Eli reippaan kokoisen pihvin kokoluokkaa. Ruhonosa on aiemmin käytetty jauhelihaksi, mutta onneksi petite tender on alettu leikkaamaan lavasta erikseen meidän herkkusuiden iloksi.

Petite tender on hieman isosyisempää kuin naudan sisäfilee, mutta vähintään yhtä maukasta ja yhtä mureaa. Yli puolet edullisempi kilohinta tekee siitä erittäin hyvän vaihtoehdon fileelle.

Liha tulee kypsentää todella kuumalla pannulla, jotta pinnat saadaan nopeasti kiinni ja niihin hyvä paistopinta. Loppukypsennys tehdään uunissa. Näin saadaan erittäin mehevä ja murea lopputulos.

Itse ostimme lihan Atria lihakaupasta, josta olemme aiemminkin hankkineet isomman määrän kerralla laadukasta porsaan- ja naudanlihaa. Seuraavalla kerralla tilaukseen lähtee ehdottomasti naudanposkia ja lisää petite tenderiä.

Viinisuosituksena italialainen Ricossa Piemonte Barbera Appassimento. Mehevän hilloinen ja keskitanniininen, täyteläinen punaviini, jossa voi aistia kirsiukkahilloa, kypsää vadelmaa, luumua ja kevyttä salmiakkisuutta.

Petite tender on yksi mureimpia naudan ruhonosia ja syksyisin lisukkein siitä syntyy upea ateria. Kylkeen täyteläinen ja mehevän hilloinen punaviini.

PETITE TENDER

0,5-1 petite tender per syöjä
voita ja öljyä paistamiseen
Maldon-merisuolahiutaleita
mustapippuria myllystä

Ota lihat huoneenlämpöön noin tunti ennen valmistusta. Puhdista liha tarvittaessa kalvoista ja pyyhi kuivaksi talouspaperilla. Laita uuni lämpiämään 120 asteeseen.

Kuumenna pannulla voi ja öljy, kunnes seos ei enää vaahtoa. Ruskista petit tenderit huolellisesti kauttaaltaan yksitellen pannulla ja mausta suolalla ja pippurilla. Laita lihat uunivuokaan ja kypsennä uunissa, kunnes lihan sisälämpö näyttää ~ 50 °C (Rare), ~ 54-55 °C (Medium tai ~ 65 °C (Well Done). Anna vetäytyä ainakin 15 minuuttia. Leikkaa liha vinottain noin neljään osaan.

Tarjoile petite tenderin kanssa esimerkiksi parmesaanin kera paahdettuja maa-artisokkia. Valmista maa-artisokat linkin ohjeen mukaan ja ripottele niiden päälle paahtamisen loppuvaiheessa hieman parmesaaniraastetta. Kastikkeeksi sopii esimerkiksi täyteläinen bearnaisekastike helppona pikaversiona tai mehevä punaviinikastike tai aromikas mustaherukka-portviinikastike.

Petite tender on yksi mureimpia naudan ruhonosia ja syksyisin lisukkein siitä syntyy upea ateria. Kylkeen täyteläinen ja mehevän hilloinen punaviini.

Viini saatu tuotenäytteenä Viinilinnalta.

You may also like

Vastaa

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

%d bloggaajaa tykkää tästä: