Mustikka-valkosuklaa charlotta, myös gluteeniton

Alkuperäinen ranskalaisen Marie-Antoine Camêren luoma charlotta-kakku oli hieman erinäköinen kuin charlotte russe, jollaisen nykyään yleisesti tunnemme. Kirjoitin kakun mielenkiintoisesta historiasta aiemmassa charlotta-postauksessani.

Valmistin saman tapaisen vadelma-valkosuklaa charlotan vuosia sitten ja teki mieli tehdä uusi mustikka-valkosuklaa versio. Tuolloin tein myös keksit itse, mutta nyt turvauduin valmiisiin savoiardikekseihin, joita saa nykyään myös gluteenittomina. Savoiardit tunnetaan yleisemmin tiramisun yhteydessä.

Pensasmustikat eivät tähän vuodenaikaan ole maukkaimmillaan, joten odotankin innolla seuraavaa mustikkasesonkia! Täytteen tuoreet mustikat voi korvata myös kiinteähköllä mustikkahillolla. 

MUSTIKKA-VALKOSUKLAA CHARLOTTA (8-10:lle), myös gluteeniton

25 kpl savoiardikeksejä (tai gluteenittomia Schär savoiardi kissankielikeksejä)
200 g valkosuklaata
300 g maustamatonta tuorejuustoa
2 keltuaista

2 valkuaista
0,5 dl sokeria
0,5 dl mustikkalikööriä (esim. De Kuyper Blueberry) tai vettä
2 liivatelehteä (á 2 g)
1 tl vaniljauutetta tai -sokeria
3 dl kuohukermaa
noin 300 g tuoreita (pensas)mustikoita
kostutukseen:
vettä + sokeria tai mustikkalikööriä

tarvikkeet:
noin 20 cm irtopohjavuoka
kartonkinen kakkualusta leikattuna pohjan kokoiseksi

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.

Laita kakkukartonki vuoan pohjalle. Asettele savoiardikeksejä pystyyn vuoan reunaan ja peitä pohja keksien palasilla. Voit esimerkiksi halkaista keksit vinottain terävällä veitsellä ja asetella palaset säteittäin vuoan pohjalle. Kostuta keksit kevyesti 

Sulata valkosuklaa vesihauteessa ja anna jäähtyä hieman.
Vatkaa keskenään tuorejuusto ja keltuaiset keskenään ja sekoita valkosuklaa seokseen. 
Purista liivatteista enin vesi ja sulata ne kuumennettuun likööriin tai veteen. Sekoita liivateseos ohuena nauhana juustomassaan huolellisesti koko ajan sekoittaen.
Vaahdota kerma ja mausta vaniljalla. Kääntele massan joukkoon.
Vaahdota valkuaiset napakaksi vaahdoksi ja kääntele varovasti massan joukkoon.
Levitä puolet kakkumassasta vuokaan ja ripottele joukkoon kokonaisia mustikoita. Asettele päälle uusi savoiardikeksi kerros ja kostuta kevyesti.
Levitä loput kakkumassasta keksien päälle ja painele joukkoon tuoreita mustikoita. Tasoita kakun pinta ja koristele tuoreilla mustikoilla. Anna kakun hyytyä vähintään kuusi tuntia viileässä.

Vastaa