Etusivu » Raikas vegaaninen voileipäkakku, myös gluteenittomana

Raikas vegaaninen voileipäkakku, myös gluteenittomana

Kirjoittaja: Kulinaari

Kaupallinen yhteistyö Maldonin kanssa.
Voileipäkakut ovat aina kuuluneet omiin juhlapöydän suosikkeihin ja ne ovat ilokseni viime aikoina kokeneet todellisen renessanssin. Itse olen valmistanut vuosien varrella lukuisia, pääasiassa erilaisia savukalakakkuja, mutta myös savuporo- sekä kinkkutäytteellisiä kakkuja. Tällä kerralla haastoin itseni todella mukavuusalueeni ja kokemuspiirini ulkopuolelle ja lähdin luomaan täysin vegaanista voileipäkakkua kevään ja kesän juhlapöytään. Postaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Maldonin kanssa.

Alunperin ajatus oli tehdä kasviskakku, mutta kysyntää tuntuu olevan kasviskakkujen reseptiikan lisäksi erityisesti vegaanisille versioille. Oikeastaan melkein sama reseptiikka sopii kumpaankin pienin muokkauksin. Kun vertaan tätä kakkua työmäärällisesti esimerkiksi perinteiseen lohi- tai lihakakkuun, tämä on jopa huomattavasti helpompi toteuttaa. Lisäksi kakusta tuli kivan kokoinen.

Vegaanisessa voileipäkakussa – kuten toki suolaisissa tarjottavissa aina, on mielestäni tärkeintä selkeä ja puhdas makumaailma. Täytteisiin valitsin pohjaksi laadukkaan valmishummuksen. Hummus on helppo valmistaa itsekin tällä reseptillä. Noutopöydässä hummus toimii samalla kätevästi vegaanisena levitteenä ja dippinä.

Täytteistä ensimmäinen saa makunsa raikkaasta kotimaisesta herneestä ja rucolasta, joka antaa hieman sinappista mausteisuutta. Toisessa täytteessä on lempijuurestani luomupunajuurta. Varsinaisena mausteena kummassakin on vain Maldon-merisuolahiutaleita. Muuta maustetta nämä eivät oikeasti tarvitse, koska näin täytteiden maut pääsevät oikeuksiinsa raikkaan merisuolan korostamana.

Ja miksikö Maldon-suola? Koska se on parasta ja aromikkainta merisuolaa, jota ei tarvitse lisätä ruokaan niin paljon kuin halvempia versioita. Maldonille ominainen pyramidikide on kaunis itsessään ja myös murskaantuu helposti hienommaksi sormien välissä. Itselleni oli myös tärkeä tieto, että Maldon-suolat eivät sisällä mikromuovia. Tämä tutkitaan suolaeristä jatkuvasti.

Tinkimätön käsityötaito ja laaduntarkkailu on aina ollut oleellinen osa Maldon-suolan tuotantoa. Brändin historia ulottuu yli 130 vuoden päähän, mutta Essexin rannikon marskimaiden suolantuotantonnon perinteet juontavat niinkin kauas kuin roomalaisajalle. Lue lisää Maldonin historiasta viime syksyisestä postauksestani.

Toinen asia jota halusin tässä voileipäkakussa kokeilla oli rieskan käyttö perinteisen vuoka- ja paahtoleivän sijaan. Kokeilu oli todellinen menestys, sillä rieskaa ei tarvinnut kostuttaa lainkaan ja kakusta tuli mukavan napakka sekä maukas. Kakun kokoaminen oli helppoa ilman mitään muotteja, käärimisiä ja painoja.

Kuorrutereseptiä pyörittelin ehkä pisimpään, koska en halunnut siihen enää hummusta ja täytteiden makuja. Olin ollut hieman skeptinen vegaanisten tuorejuustokorvikkeiden suhteen, mutta löysin onneksi kaurapohjaisen tuotteen, joka toimi makunsa puolesta hyvin avokadon kanssa. Sitruunamehun ja Maldon-suolan maustamana lopputulos oli samettisen herkullinen.

Koristeiksi valikoituivat tuoreet keväiset parsat, joiden laatuun kannattaa tässä panostaa erityisesti. Koska parsat käytetään koristeluun huuhdeltuina ja raakoina, niiden on hyvä olla suhteellisen ohuita, suoria ja kaunisnuppuisia. Parsan tilalla voi käyttää myös ruohosipulia, kurkkuviipaleita, tikuiksi leikattua retikkaa, porkkanaa tai retiisisiivuja. Kokeile reunojen koristeluun myös yrttejä, versoja tai syötäviä
kukkia.

Erilaisilla syötävillä kukilla saa helposti näyttävän koristelun mihin tahansa voileipäkakkuun. Krassin kukat ovat kookkaina erityisen näyttäviä ja sopivat luonnollisesti yhteen köynnöskrassin lehtien kanssa. Parsakaaliniduilla saa pitsimäistä keveyttä ja hyvän pohjan kukille ja versoille.

Itselleni Maldon on aina ollut sitä ainoaa oikeaa \”sormisuolaa\”, jota katetaan pöytäänkin tarjolle pieneen astiaan. Siitä on jokainen voinut annostella hyppysellisen lisämausteeksi. Maldonin uudet uudelleen täytettävät maustemyllyt ovat näppärämpi tapa kattaa mausteet pöytään ja pyöräyttää annokseen lisämaustetta. Maldon-myllyissä on myös kaksiportainen karkeudensäätö ja niistä löytyvät perinteisen sekä savustetun merisuolahiutaleen lisäksi mustapippuri. Tietysti myllyt ovat näppäriä myös itse ruoanlaitossa.

Myllyt kuuluvat suurimpien Prismojen sekä S-Herkkujen valikomaan, mutta kannattaa pyytää omaa kauppiasta tilaamaan Maldon-suolaa myös omaan kauppaasi, jollei niitä valikoimassa vielä ole.

Vegaanisesta voileipäkakusta saa helposti myös gluteenittoman, munattoman ja maidottoman ja viljattoman mausta tinkimättä. Gluteenittomien ja vegaanisten rieskojen perunarieskojen ohjelinkki löytyy alta heti reseptin alusta.

 

RAIKAS VEGAANINEN VOILEIPÄKAKKU (10 annosta)

5 kpl halkaisijaltaan 14 cm pehmeitä kaurarieskoja tai gluteenittomia ja vegaanisia rieskoja

punajuuritäyte:
140 g hummusta
150 g esikeitettyä luomupunajuurta paloiteltuna
1,5 tl Maldon-merisuolahiutaleita

hernetäyte:
140 g hummusta
200 g pakasteherneitä sulatettuna ja valutettuna
1 dl rucolaa huuhdeltuna ja valutettuna
1,5 tl Maldon-merisuolahiutaleita

avokadokuorrutus:
2 kypsää avokadoa
puoli kourallista huuhdeltua rucolaa
1-2 tl sitruunamehua
1 rasia vegaanista tuorejuustoa
1 tl Maldon-merisuolahiutaleita
koristeluun:
1 puntti tuoretta parsaa
parsakaalin ituja
köynnöskrassia
suolaheinää
leimunkukkaa
krassin kukkia
Kakun valmistus kannattaa aloittaa esimerkiksi edellisenä iltana, jolloin valmistat täytteet ja kokoat kakun ja laitat vetäytymään kylmään. Täytteet kostuttavat rieskan kakun vetäytyessä.
Valmista punajuuritäyte laittamalla ainekset blenderiin tai teholeikkuriin ja pyöräytä tasaiseksi massaksi. Maista ja säädä maku tarvittaessa.
Hernetäytettä varten soseuta herneitä ja rucolaa ensin hieman teholeikkurissa tai blenderissä. Lisää sen jälkeen loput ainekset ja pyöräytä tasaiseksi.
Aloita kokoaminen laittamalla ensimmäinen rieska tarjoilualustalle ja levitä sille puolet hernetäytteestä. Laita päälle toinen rieska ja levitä sille puolet punajuuritäytteestä. Jatka samaan tapaan seuraavat kerrokset ja laita päälimmäiseksi viimeinen rieska.
Peitä kakku tuorekelmulla ja laita kylmään vetäytymään mielellään yön yli.

Kakku kannattaa kuorruttaa juuri ennen tarjoilua. Mikäli haluat, voit tehdä avokadokuorrutuksen hieman etukäteen ja laittaa parsat reunoille. Idut, versot ja kukat voit lisätä juuri ennen tarjoilua, sillä ne eivät kestä kauniina pitkää säilytystä.

Kuorrutusta varten soseuta ensin avokado ja rucola teholeikkurilla tai blenderillä, lisää sitruunamehu, vegaaninen tuorejuusto ja suola jatkaen soseutusta kunnes seos on samettista ja tasaista. Maista ja säädä maku tarvittaessa.

Kuorruta kakun pinta ja sivut avokadokuorrutteella.

Huuhtele parsat ja leikkaa latvaosasta hieman kakkua korkeammat palat ja halkaise ne pitkittäin. Leikkaa parsan keskiosista kakun korkuiset palat ja halkaise myös ne pitkittäin. Mikäli varret ovat paksuja, leikkaa keskiosa pois.

Asettele parsat pystyyn kakun reunoille. Asettele kakun pinnalle ilmavasti pari desiä parsakaalin ituja ja viimeistele koristelu suolaheinällä, köynnöskrassilla, krassin kukilla sekä leimunkukilla tai käytä muita haluamiasi yrttejä, vihanneksia ja syötäviä kukkia. Anna mielikuvituksesi lentää!

Tarjoile välittömästi.

Vinkki: Mikäli haluat tehdä kasvisversion, voit vaihtaa normaaliin maustamattomaan tuorejuustoon.

 

Kaupallisessa yhteistyössä:
ja

 

You may also like

Vastaa

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

%d bloggaajaa tykkää tästä: