![]() |
Pohjoisafrikkalaista karitsa karetta, paprikabulguria ja fenkoli-sitruunasalaattia |
Tänään on aika päästä käsiksi Akseli Herlevin innoittaman illallisen pääruokaan lisukkeineen. Valmistelut aloitettiin jo edellisenä iltana, koska karitsankareiden piti maustua mausteöljyssä yön yli.
POHJOISAFRIKKALAINEN KARITSAN KARE
2 karitsan kyljysriviä
tai ulkofileetä
suolaa
mausteseos:
1 tl juustokuminaa
1 tl kanelijauhetta
1 tl kardemummajauhetta
1 tl kuminajauhetta
1 tl chilijauhetta
3 rkl rypsiöljyä
Jauha tarvittaessa mausteet hienommiksi. Itse jauhoin morttelissa kuminansiemenet, kardemumman sekä chilihiutaleet.
Kuumenna mausteseoksen ainekset kattilassa öljyn kanssa. Jäähdytä. Hiero mausteöljyseos lihan pintaan ja marinoi mielellään yön yli.
Esilämmitä uuni 180 asteeseen. Kuumenna paistinpannu kuumaksi, mausta lihat suolalla ja paista minuutti per puoli. Laita uuniin noin 5-10 minuutiksi tai kunnes liha on medium (sisälämpötila 58 astetta). Ota pois uunista ja anna vetäytyä lämpimässä paikassa tai folioon käärittynä n. 10 minuuttia.
Leikkaa ja tarjoile.
PAPRIKABULGUR
2 punaista paprikaa
2 dl bulguria tai couscousia kypsänä
2 rkl manteleita
4 rkl oliiviöljyä
2 rkl korintteja
1 rkl marinoitua sitruunankuorta (ohje alempana)
2 rkl hienonnettua persiljaa
suolaa ja pippuria myllystä
1 sitruunan mehu
Paahda kokonaisia paprikoita välillä käännellen 200 asteisessa uunissa grillivastusten alla. Peitä ne sen jälkeen kelmun alle kulhoon n. 30 minuutiksi. Tällä tavoin saat niistä helposti kuoret pois.
Kuori paprikat, poista siemenkodat ja suikaloi ne.
Keitä bulguri kypsäksi suolalla maustetussa vedessä, valuta ja jäähdytä.
Paahda mantelit kuivalla pannulla ja rouhi.
Lämmitä pannussa oliiviöljyssä bulguri, korintit, mantelit, paprikat, sitruunankuori ja persilja. Mausta suolalla, pippurilla ja sitruunamehulla.
Täytyy sanoa, että tämä lisäke on kerrassaan upean makuinen ja sopii varmasti muunkinlaisen lihan ja kalan kumppaniksi. Miksei jopa kevyeksi lounaaksi.
Mikä ihmeen bulgur?
Bulgur tai bulgurvehnä on vehnästä valmistettuja suurimoita. Bulguria valmistetaan muun muassa Turkissa eteläisessä Anatoliassa, Syyriassa, Pohjois-Irakissa, Libanonissa, Palestiinassa ja Israelissa. Bulguria käyttävät muun muassa turkkilainen ja muut Välimeren alueen keittiöt sekä Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän kansat. Bulgurin käyttö on levinnyt siirtolaisten mukana Eurooppaan ja Amerikkaan, joissa bulgurista on tullut trendikäs vaihtoehto riisille ja lyhyelle pastalle.
Bulgur tarkoittaa sananmukaisesti murskattua vehnää, mutta sen valmistusprosessi on monimutkaisempi kuin tavallisen murskatun vehnän: Jyvät esikeitetään ja kuivataan tai paahdetaan. Bulguria voidaan käyttää kuskusin ja riisin tapaan. Se on libanonilaisen tabouleh-salaatin ja kibbehin oleellinen raaka-aine.Bulguria on eri karkeusasteita kuten
- kokonainen bulgur
- karkea bulgur
- keskikarkea bulgur
- hieno bulgur
Bulgur sisältää enemmän mineraaleja ja vitamiineja kuten B-vitamiineja, K-vitamiinia, fostoria, rautaa, mangaania ja proteiinia kuin vaihtoehtoiset elintarvikkeet riisi, pasta tai kuskus. Rikkaan ravintoarvopitoisuutensa ansiosta bulgur on suositeltava vaihtoehto terveellistä tai kasvisruokavaliota noudattaville. (lähde Wikipedia)
FENKOLI-SITRUUNASALAATTI
Marinoitu sitruunakuori:
1 suuri sitruuna
1/2 dl vettä
1/2 dl sokeria
2 fenkolia
3 rkl oliiviöljyä
1/2 dl hienonnettua ruohosipulia
sitruunamehua
suolaa ja pippuria myllystä
Pese ja kuori sitruunasta kuoret. Koeta saada mukaan niin vähän valkoista osaa kuin mahdollista. Suikaloi kuoret mahdollisimman ohuiksi siivuiksi. Kiehauta pienessä kasarissa vesi ja sokeri, kunnes seos muuttuu miltei siirappimaiseksi. Kiehauta kuoret toisessa kasarissa kolme kertaa siten, että vaihdat aina veden. Tällä tavalla saat kuorista kitkeryyttä pois. Lisää kuoret sokeriliemen joukkoon ja siirrä syrjään jäähtymään.
Leikkaa fenkolista kanta ja verret pois. Suikaloi mahdollisimman ohueksi siivuksi. Mandoliini on tässäkin jälleen korvaamaton apuväline. Sekoita suikaleet kulhossa oliiviöljyn, ruohosipulin ja sitruunankuorien kanssa. Mausta sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla.
Tämä salaatti on myös kertakaikkisen upea uusi tuttavuus. Todella raikas ja erikoinen maku, jota miellään alkaa yhdistellä mm. ankan seuraksi.
Tuota marinoitua sitruksenkuorta näin taannoin myös Laura Calderin yhdessä reseptissä. Kyseessä oli Duck a l\’Orange, jota tullaan kokeilemaan tässä ihan piakkoin.
Eiköhän tässä ollut pureskeltavaa tälle illalle. Ensi kerralla sitten jälkiruokaa…