Etusivu » Kermaisen herkullinen Bellmanin pyttipannu

Kermaisen herkullinen Bellmanin pyttipannu

Kirjoittaja: Kulinaari
Kermaisen herkullinen Bellmanin pyttipannu

Pyttipannu on osa ruotsalaista ja suomalaista ruokaperinnettä. Perinteiseen pyttipannuun kuuluu kuutioitua perunaa, sipulia sekä kuutioitua lihaa tai makkaraa, jotka paistetaan runsaassa rasvassa. Mukaan saatetaan lisätä myös kermaa sekä laittaa annoksen päälle paistettu kananmuna. Pyttipannun lisukkeena tarjoillaan perinteisesti etikkapunajuuria sekä -kurkkuja.

makkarapyttipannu

Pyttipannu on käännös ruotsinkielisestä nimestä pytt i panna, joka tarkoittaa pieniä paloja pannussa. Saman tapaista ruokaa on valmistettu kautta historian kaikissa kulttuureissa, mutta meidän tuntema pohjoismainen pyttipannu sai muotonsa 1800-luvulla. Svensk husmanskost -kirjassa annettiin hyvinkin tarkkoja ohjeita pyttipannun valmistukseen, mutta todettiin samalla, ettei annokselle ole olemassa varsinaista tarkkaa reseptiä. Vaikka “spydäriä” onkin perinteisesti pidetty tähderuokana, siitä on muodostunut myös varsin suosittu ravintola-annos, joka nautitaan perinteisesti oluen kera.

Kermaisen herkullinen Bellmanin pyttipannu

Yksi pyttipannun ruotsalaisista versioista on nimetty kuuluisan säveltäjä Carl Michael Bellmanin mukaan, joka tarinan mukaan lisäsi omaan reseptiinsä kermaa.

Bellmanin pyttipannu on oivallinen joulunajan ja varsinkin välipäivien ruoka, kun jouluruoka alkaa kyllästyttää ja kinkusta on enää vain rippeitä jäljellä. Ja mikä estää valmistamasta tätä vaikka kinkun rinnalle joulupöytään. Tässä meidän Bellmanissamme käytettiin HK uunivalmiin Jouluhalon, eli viljaporsaan ulkofileen jämiä.

Tässä mieheni valmistamassa versiossa on perinteisten ainesosien lisäksi myös makkaraa, hieman paprikaa, purjoa ja kokojyväsinappia tuomassa makua ja suutuntumaa. Täydellisen kermaista ja herkullista!

Katso myös makkarapyttipannu, maa-artisokka ja sienipyttipannu ja juurespyttipannu.

Kermaisen herkullinen Bellmanin pyttipannu

You may also like

Vastaa

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

%d bloggaajaa tykkää tästä: