Etusivu » Vegaaninen kesäkeitto tuo klassikon tähän päivään

Vegaaninen kesäkeitto tuo klassikon tähän päivään

Kirjoittaja: Kulinaari

Kaupallinen yhteistyö Oatlyn kanssa. Ruokamuistot ovat hyvin henkilökohtaisia ja ruokaan liittyvät tavat, tottumukset sekä asenteet omaksutaan jo varhain. Itsellänikin on monia juurtuneita tottumuksia, joita näin vanhempana olen myös alkanut aktiivisesti haastaa ja kokeilla uusia asioita. Olen mukana Oatlyn kampanjassa, jossa pohditaan kasvipohjaisen ruoan roolia ruokavaliossamme ja syömisen ilmastovaikutuksia. Miksi kasvipohjaisuus koetaan edelleen vaihtoehtona, kun se pitäisi olla jo itsestäänselvyys?

Oatly kaurajuoma Deluxe antaa keitolle raikkaan maun ja täyteläisyyttä

Lähdin testaamaan itselle jo tuttuja reseptejä sillä ajatuksella, että kaikki raaka-aineet ovat kasvipohjaisia. Tuleeko haasteita käyttöominaisuuksien kanssa, maistuuko ruoka enää samalta tai edes hyvältä ilman eläinperäisiä tuotteita? Oatlyn valikoimasta löytyivät helposti haasteeseen sopivat tuotteet.

Oatly kaurajuoma Deluxe antaa keitolle raikkaan maun ja täyteläisyyttä
Ruoanlaitossa ja leivonnassa itselleni raaka-aineissa tärkeintä ovat aina maku ja käyttöominaisuudet. Hyvää ruokaa ei saa huonoista raaka-aineista. Siitä tulee vain hävikkiä ja paha mieli.

Kun on kokkaillut ja leiponut lapsesta saakka, niin esimerkiksi kerman, voin ja maidon käyttö tulee selkärangasta, eikä asiaa ole tullut edes ajateltua liiemmin.

Oatly kaurajuoma Deluxe antaa keitolle raikkaan maun ja täyteläisyyttä

Otin testiin todellisen klassikkoreseptin – kesäkeiton, johon monilla on hieman viha-rakkaussuhde. Itselläni suhde oli pitkään negatiivissävytteinen johtuen keiton maitopohjaisuudesta. Olen lapsesta lähtien aina vältellyt monia maitopohjaisia ruokia, koska en vain ole koskaa pitänyt maidon mausta, puhumattakaan että joisin sitä sellaisenaan.

Oatly kaurajuoma Deluxe antaa keitolle raikkaan maun ja täyteläisyyttä

Toki myös muilla keiton raaka-aineilla on tässäkin suuri merkitys onnistuneen lopputuloksen kannalta. Lapsuudessani muistan että kesäkeitto tehtiin pääsääntöisesti pakastevihanneksista ja sehän ei ole ollenkaan oikea loppusijoituspaikka niille. Oikea kesäkeitto tehdään aina tuoreista kauden kasviksista. Niinpä suuntasin Hakaniemen torille hankkimaan uuden sadon porkkanoita, uusia perunoita sekä kesän ensimmäiset herneet. Mitä muuta siitä voi tulla kuin hyvää!
Liemen tosin ei tarvitse olla maitopohjainen. Itse asiassa tämä Oatlyn kaurajuoma Deluxeen tehty kesäkeitto hakkaa perinteisenä pidetyn mennen tullen! Kaurajuoma on tosi täyteläistä ja maussa tuntuu pieni makeus. Eikä pala muuten pohjaan tai tule kalvoa keiton pinnalle.
Samettinen Oatly kaurajuoma Deluxe sopii muuten kaikkeen mihin käyttäisit täysmaitoa. Pullataikinasta pannariin ja valkokastikkeesta kahviin. Kokeile jos et muuten usko!
Oatly kaurajuoma Deluxe antaa keitolle raikkaan maun ja täyteläisyyttä

En ole käyttänyt kaurajuomia ruoanvalmistukseen kuin muutaman kerran aiemmin. Muita kasvipohjaisia ruoanvalmistustuotteita olen kokeillut enemmänkin viime vuosina. Muun muassa kaurapohjaiset ruoanvalmistustuotteet ovat kehittyneet todella hyviksi ja suosin niitä jo ihan paremman rasvakoostumuksenkin takia. Minulle niistä on tullut jo ihan normaali osa ruoanlaittoa. Kiitos tyttärelleni, joka aikoinaan kannusti kokeilemaan. Kannattaa tutustua asiaan ja kokeilla rohkeasti tutuilla resepteillä!

MIKÄ OATLY?

Oatlyn tarina vie 90-luvulle Ruotsiin Lundin yliopistoon, jossa joukko tutkijoita selvitti miten kaurasta saadaan entsyymien avulla nestemäistä. Alussa Oatlyn tuotteita käyttivät pääasiassa maitoallergikot, mutta osa kuluttajista osti tuotteita myös eettisistä syistä. Oatly haluaa valmistaa erilaisia kaurapohjaisiatuotteita, joilla on maksimaalinen ravintoarvo, mutta mahdollisimman pieni ympäristövaikutus. Tuotevalikoimassa onkin jo erilaisia kaurajuomia, kauragurtteja, kaurapohjaisia ruoanvalmistustuotteita sekä jäätelöitä.
Oatlyn missio on tehdä ihmisille helpoksi syödä paremmin ja terveellisemmin, samalla auttaen pienentämään ruoan ilmastovaikutuksia ja edistää kestävää kehitystä.
Ruoka on ihmiskunnan yksi suurimmista globaaleista haasteista ja ruokavalintame ovat aina myös ilmastovalintoja.
Photo by Nicolas Messifet on Unsplash

MIKSI KAURA?

Kaura kasvaa Pohjolassa hyvin ja sisältää luontaisesti hyviä rasvoja sekä hiilihydraatteja kuten beetaglukaania – tärkeää ravintokuitua, joka alentaa muun muassa veren LDL-kolesteroliarvoja.

Katso myös Hannan Soppa, Viimeistä murua myöten ja Kaikki äitini reseptit -blogien tuumailut ja herkulliset reseptit!
Oatly kaurajuoma Deluxe antaa keitolle raikkaan maun ja täyteläisyyttä

VEGAANINEN KESÄKEITTO (6:lle)

8 dl vettä
2 tl suolaa tai yrttisuolaa
6 maustepippuria
400 g pieniä uusia perunoita paloiteltuna
250 g porkkanaa siivutettuna
300 g kukkakaalia suupaloiksi paloiteltuna
2 kevätsipulia suikaleina
2 dl sokeriherneitä
(2 dl esikypsennettyjä ja huuhdeltuja soijapapuja)
7 dl Oatly kaurajuoma Deluxe
2 rkl vehnäjauhoja tai vaaleaa Maizena-suurustetta
2 rkl lehtipersiljaa hienonnettuna
2 rkl rakuunaa hienonnettuna

koristeluun:
lehtipersiljaa ja rakuunaa

Pese perunat huolellisesti ja paloittele kahteen tai neljään osaan. Kuori porkkanat ja viipaloi vinottain. Laita kummatkin kiehumaan miedolla lämmöllä viideksi minuutiksi suolalla ja pippurilla maustettuun veteen. Lisää paloiteltu kukkakaali ja anna kiehua vielä viisi minuuttia.

Sekoita kaurajuoman joukkoon vehnäjauhot huolellisesti. Lisää kevätsipuli, sokeriherneet, kaurajuomaseos, yrtit sekä halutessasi soijapavut ja anna kiehua vielä pari minuuttia, kunnes juurekset ovat napakan kypsiä.

Tarjoile ja ripottele pinnalle tuoretta hienonnettua lehtipersiljaa ja rakuunaa.

Vinkki: Kesäkeittoon voi lisätä proteiinipitoisia, huolellisesti esikypsennettyjä ja huuhdottuja soija- tai härkäpapuja ruokaisuutta lisäämään.

Seuraavalla kerralla leivotaan yhtä blogin suosituimmista kakkuresepteistä – pysy siis kuulolla!

You may also like

Vastaa

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

%d bloggaajaa tykkää tästä: