Etusivu » Pirteän pinkit pikkelöidyt retiisit, myös pikaversiona

Pirteän pinkit pikkelöidyt retiisit, myös pikaversiona

Kirjoittaja: Kulinaari
Pirteän pinkit pikkelöidyt retiisit, myös pikaversiona

Vaikka pikkelöinnin perimmäinen tarkoitus on ollut ruoan säilyvyyden parantaminen, sitä on käytetty myös siksi, että ihmiset pitävät erityisen paljon pikkelöityjen ruokien mausta. Kukapa ei rakastaisi mausteliemeen säilöttyjen vihannesten ja juuresten makua. Maun ja rakenteen lisäksi pikkelöinti parantaa raaka-aineiden ravintoarvoa lisäämällä bakteerien tuottamaa B-vitamiinia.

Pikkelöidystä tuotteista olen itse aina ollut aivan hulluna hillosipuleihin. Jopa siinä määrin, että 80-luvun alussa ensimmäisellä ulkomaan matkallani Diano Marinaan Italian Rivieralla ostin litran purkin hillosipuleita ja napostelin ne hotellihuoneessamme melkein yhdellä istumalla. Kummitätini, jonka mukana olin, vannoi tappavansa minut jos alkaisin voida pahoin sen säilykemäärän syötyäni. Vielä tänäkin päivänä muistelemme tuota reissua lämmöllä, myös tuon tapauksen takia. Toinen tuttu pikkelöity kasvis ja myös toinen oma suosikkini ovat kaprikset.

Pikkelöinti on säilöntämenetelmänä tuhansia vuosia vanha. Aivan tarkasti alkuperää ei tiedetä, mutta menetelmän arvellaan olevan lähtöisin Mohenjo Daron alueelta nykyisestä Pakistanista, ajalta noin 2400 ea. Ruoka-aineita säilöttiin käytettäväksi sesongin ulkopuolella ja matkoilla, erityisesti pitkillä merimatkoilla.

Pikkelöidyt retiisit ovat monikäyttöinen lisäke grilliruoalle, salaatteihin, voileipiin tai vaikka lihapullien ja muusin kaverina. Kokeile myös juustojen kanssa. Ne ovat kotimainen muunnos korealaisesta pikkelöidystä retikasta, jota on myös tarkoitus testailla lähiaikoina.

 

PIKKELÖIDYT RETIISIT (4 dl tölkki)

500 g retiisejä puhdistettuna

liemi:
125 ml omenaviini- tai omenasiiderietikkaa
125 ml kidesokeria
4 rkl vettä
1 tl suolaa
1 tl sinapinsiemeniä
0,5 tl kokonaisia mustapippureita
0,5 tl kokonaisia maustepippureita
1-2 laakerinlehteä

Leikkaa puhdistetut retiisit noin 1-2 millin siivuiksi tai neljään osaan lohkoiksi.

Laita pieneen kasariin etikka, sokeri, vesi, suola, sokeri, mausteet ja kiehauta.

Desinfioi sopiva säilykepurkki kiehuvalla vedellä ja lado retiisiviipaleet siihen. Kaada tai lusikoi päälle kuuma liemi mausteineen ja sulje purkki tiiviisti.

Anna jäähtyä täysin ja siirrä kylmään tekeytymään pariksi päiväksi.

Säilyvyys: Pikkelöidyt retiisit säilyvät kylmässä nelisen kuukautta ja avaamisen jälkeen ne tulisi käyttää parin viikon sisällä.

Vinkki: Jos käytät ruokosokeria, liemestä tulee tumman ruskeaa

PIKAPIKKELÖIDYT RETIISIT

500 g retiisejä puhdistettuna ja viipaloituna
2 dl valkoviini- tai väkiviinaetikkaa
1 dl vettä
1 tl Maldon-suolaa
1,5 rkl sokeria
1 laakerinlehti
muutama maustepippuri
muutama mustapippuri

Mittaa kasariin etikka, vesi, suola, sokeri, mausteet ja kiehauta liemi. Lisää retiisiviipaleet ja anna kiehua hiljalleen noin minuutin ajan. Kaada retiisit liemineen lasipurkkiin ja sulje tiiviisti. Anna jäähtyä ja siirrä kylmään. Pikapikkelöidyt retiisit ovat valmiita nautittaviksi noin parin tunnin kuluttua.

 

You may also like

Vastaa

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Discover more from KULINAARI

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading