Etusivu » Joulun makupaloja 2012

Joulun makupaloja 2012

Kirjoittaja: Kulinaari
 

Takana on yksi elämäni upeimmista jouluista, jota vietettiin pitkästä aikaa kotona Suomessa. Viimeiset kaksi joulua Zurichissä olivat nekin upeita, mutta kyllä joulu Suomessa on aina omanlaisensa.

Perinteisiä joulun tuoksuja: appelsiinia ja neilikkaa

Kaikki on valmista joulun tulla. Purkeissa on Ekbergin Turun piparkakkuja ja Sprünglin pikkuleipiä.
Kuvun alla Honoldin suklaakonvehteja

Jouluumme kuuluu erottamattomasti kauniisti koristeltu kuusi ja paljon kynttilöitä. Tänä jouluna jouduimme tyytymään vain kolmimetriseen kuuseen, koska tavanomaista nelimetristä ei ollut tarjolla. Viimeksi sellainen noudettiin Lahdesta saakka. Mutta sitäkin kauniimpi oli tämä kuusiyksilö. Yläkerrassa on myös oma kuusi, ihan samalla tavalla koristeltu.

Aika ottaa rennosti ja nauttia hyvää glögiä ja uunituoreita joulutorttuja

Ja tietysti jouluumme kuuluu paljon hyvää ruokaa ja juomaa. Se lienee sanomattakin selvää. Tapana on suunnitella jokaisen päivän syömiset hyvissä ajoin ja tehdä kattavat ostoslistat sen mukaan. Helpottaa kummasti suhaamista kaupoissa.

Joulun perinteiset laatikot ja luomukinkku

Tuossa välipäivinä töissä käydessäni juttelin työkaverin kanssa siitä, miten sitä koko aaton laittaa illan ruokia ja sitten H-hetken tullen on jo itse niin täynnä sitä kaikkea, ettei ruoka juuri maistu. Työkaverini Marjaana sanoikin, että hänen äidillään on sanonta: \”Emäntä on kynsistään kylläinen\”. Se pitää kyllä niin paikkansa. Valmiiseen pöytään mennessä ruoka maistuu paremmin.

Pukki toi tänä vuonna erityisen paljon sveitsiläistä suklaata, joten sitä on nautittu yllinkyllin. Erityisen ihania olivat käsin tehdyt suklaapäälysteiset kirsikat. Paketeista paljastui mm. Honoldin, Sprünglin, Läderachin ja Thomas Müllerin käsintehtyjä suklaamestariteoksia.

Ja nautittiinpa meillä historian ensimmäinen lipeäkala-ateriakin. Parempi puolisko oli lupautunut maistamaan, koska hänkään ei koskaan ollut aiemmin sitä syönyt. Ja hyvin maistui. Sitä tullaan varmasti valmistamaan seuraavinakin jouluina.

Kokosin tähän pieniä välähdyksiä joulusta 2012.

Kiitos kaikille lukijoille tästä vuodesta. Herkullista vuotta 2013 toivottaen,
Kulinaari

Siskolta lahjaksi saatua mallasleipää, smetanaa, muikunmätiä ja sipulihaketta
 
Tunnelmaa isolta kirkolta Tapaninpäivänä
 
Sininen hetki Seurasaaresta
 
Saunatonttu lämmitteli joulusanaa ahkerasti.
Kokeilussa olivat myös eukalyptuksesta ja tammesta tehdyt vastat.
 

Mallasleipää smetanaa, lasimestarinsilliä sekä suolakurkkua.
 
Bliniä muikunmädillä
Kuohkean samettista sipulikeittoa.
http://kulinaari.blogspot.fi/2012/03/kevaan-ensimmaiset-artisokat.html

Fetakuorrutettua lipeäkalaa.
http://kulinaari.blogspot.fi/2012/12/lipeakala-joulun-perinneruoka-uudella.html
 
Uuniomenaa vaniljavaahdolla.
 
 

You may also like

Vastaa

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

%d