Etusivu » Testissä parhaat riistaviinit peura carpacciolle ja -padalle

Testissä parhaat riistaviinit peura carpacciolle ja -padalle

Kirjoittaja: Kulinaari

Postaus on toteutettu yhteistyössä Viinilinnan ja Viltgårdenin kanssa.

Riista on aina ympäristöystävällisin valinta kun syöt lihaa. Kotimainen riista on puhdasta ja sopii kaikkeen ruoanlaittoon ympäri vuoden tuotetun lihan tapaan. Vähärasvaisena se myös säilyy pakastimessa jopa kaksi vuotta. Viltgårdenin riistaliha on metsästetty kestävästi riistakantoja kunnioittaen. Villinä luonnossa juossut riista syö luonnon antimia ja näin riistalihan hiilijalanjälki on todella pieni.

Pääsin tutustumaan Viltgårdenin riistalihatuotteisiin ja niistä valmistettuihin herkullisiin annoksiin taannoin ravintola Nokassa järjestetyillä illallisilla, jossa meille kokkasi keittiömestari ja todellinen riista-asaiantuntija Ari Ruoho.

 

Riistaa vaivattomasti verkosta kotiin

Viltgårdenin verkkokauppa on erittäin kätevä ostaa tuoretta riistaa. Peuraa ja hirveä saa erikokoisina lihavalikoimina ja myös pienempiä määriä esimerkiksi jauhelihaa, makkaroita ja elimiä. Paistettu peuransydän on ehkä parasta ikinä!

Sain kotiin kokeiltavaksi sekä valkohäntäpeuran sisäfilettä että patalihoja. Niistä valmistettujen ruokien ympärille rakensin riistaviinitastingin, johon kutsuin mukaan rakkaan ystäväni ja bloggaajakollegani Tinskun (Tinskun keittiössä).

 

Valmennuksesta oppia ja inspiraatiota

Pääsimme Tinskun kanssa syksyllä mukaan ensimmäiseen Alkon järjestämään Maistuvia sisältöjä -valmennukseen, joka oli tarkoitettu nimenomaan ruoka- ja juomasisällöntuotantoa tekeville.
Opimme muun muassa maaperän ja ilmaston vaikutuksesta, viinien makutyypeistä, maistamisen tekniikkaa sekä eri ominaisuuksen luonnehdintaa. Lisäksi perehdyimme ruoan ja juoman parittamiseen niin viinien kuin oluidenkin kanssa. Myös verkostoituminen muiden samanmielisten kanssa ja innoittavat keskustelut olivat ehdottomasti valmennuksen parasta antia!

Valmennuksessa meille luennoi myös Suomen palkituin sommelier Samuil Angelov inspiroitumisesta ja viinien maistamisesta yleensäkin. Hänen näkemyksensä on hyvin yksinkertainen; viini on hyvää silloin, kun se sinusta maistuu hyvältä. Meillä kullakin on omat tapamme maistaa ja nauttia viineistä.

 

Tasting avaa ovet viinien maailmaan

Samuilin ja Elina Yrjölän uusi Viinien maailma -kirja toimi myös tastingin innoittajana ja inspiraation lähteenä. Helposti lähestyttävä ja upeasti taitettu teos on ensimmäinen suomalainen viinikirja, joka kertoo kansantajuisesti kaiken oleellisen. Erittäin hyvä lahjavinkki viininystävälle!

Tasting on paras tapa tutustua erilaisiin viineihin ja myös testata omaa makuaan viinien suhteen. Ja mikä parasta, se on aina hyvä syy koota ystävät saman pöydän ääreen!

Katso myös luomuviinit ja lakritsi -tasting.

Kokosin tähän tastingin pitämisestä pienen muistilistan Viinien maailma -kirjasta

 • Valitse teema
 • Pidä suusi puhtaana ja neutraalina
 • Varaa tarpeeksi laseja
 • Muista sylkyastiat
 • Varaa pöytään myös vettä
 • Kourittu kurkku neutraloi suun
 • Kata neutraalisti
 • Tyydy omaan arvioosi
 • Kehitä ja kehity

Tastingin tarkoitus ei ole välttämättä tehdä mitään löydöksiä tai tutkia viiniä syvällisesti. Toki niin voi tehdä, mutta pääasia on todeta että tästä viinistä pidän ja miksi näin ehkä on. Itsestäni on hauska tutkia viinin makua, tuoksua ja löytää sieltä erilaisia aromeja ja vivahteita.

Maistamisen taitoa voi kehittää kattamalla tastingiin mukaan ns. perusmakuja; suolaista Maldon-suolasta, makeaa hunajasta, hapanta sitruunasta, karvasta eli tulista chorizo-makkaraa sekä umamia tomaatista. Maista ensin viiniä ja lähde sitten löytöretkelle maistaen perusmakuja viinin kanssa.

Hajuaistimme on paljon herkempi kuin makuaistimme. Maistamamme neljän perusmaun päälle ihminen pystyy tunnistamaan jopa 10 000 tuoksua. Viineissä saatamme aistia lukuisia lukuisia erilaisia hedelmiä ja marjoja, kukkia, nahkaa, hunajaa, vaniljaa, tupakkaa ja jopa tallin taustaa. Viinin aromimaailma kertoo siitä kaikkein eniten.

Myös tomaattitesti on hauska ja helppo tapa tutkia ruoan vaikutusta viinin makuun. Varaa kolme tomaatinpuolikasta per maistaja.

 1. tomaatti+viini
 2. tomaatti+suola+viini
 3. tomaatti+suola+balsamico+oliiviöljy

Sopiva maistelulasi on vetoisuudeltaan 21-26 cl ja maisteluannos noin 6 cl.

 

Viinin maistamisen perusteet

Visuaalinen arviointi

Pidä kiinni lasin jalasta ja tutki viinin väriä vaaleaa pintaa vasten. Viinin sävy, värin voimakkuuus ja kirkkaus kertoo paljon viinin laadusta.

Haistaminen
Haista viiniä ensin kevyesti lasissa ja tuoksuta viinin aromit ilman pyöritystä. Pidä lasia kevyesti pöydän pintaa vasten ja tee pientä pyöritysliikettä. Tämä vapauttaa viinistä enemmän aromeja. Kokeile sekä lyhyitä ja pitkiä nuuhkaisuja. Näin opit mikä on sinulle paras tapa.

Maistaminen
Ota viiniä suuhusi tarpeeksi, jotta saat purskuteltua sen kauttaltaan makusilmuille. Tanniinit tuntuvat suuta supistavana vaikutelmana. Imaise suuhusi hieman lisää ilmaa hampaiden välistä kiihdyttäen viinin haihtumista vahvistaen aromeja.
Kun olet niellyt tai sylkenyt pois viinin, hengitä rauhallisesti suun ja nenän kautta. Tällöin aromit kulkeutuvat suustasi nenään ja voit aistia viinin aromit vielä pitkään. Pitkä, monitahoinen jälkimaku kertoo laadukkaasta viinistä.

Maistamisen voi tehdä \”sokkona\”, ja löytää viinistä eri aromeja. Tai voit käyttää viinin anatomia graafeja apuna. Punaviinin maun anatomia  Valkoviinin maun anatomia

Riistaviinitasting

Tastingin viinit tarjosi Viinilinna ja sain heidän omien suositusviiniensä lisäksi myös valikoiman muita teemaan sopivia viinejä – sekä vanhasta että uudesta maailmasta. Lisäksi pyysin heiltä jotain yllättävää tähän kategoriaan, ja toden totta sellaisen sain! Toisaalta yksi valmentajamme, Alkon tuoteviestintäpäällikkö Taina Vilkuna olisi varmasti tässä kohtaa todennut, että tottakai se toimii. Siitä nyt ei ollut epäilystäkään!

Tastigissa valitut viinit maistettiin ensin omien annostensa kanssa ja sen jälkeen ristiin.

 

TASTING MENU

Peura carpaccio

 • Alexandre Bonnet Perle Rosée Champagne, Extra Brut, Ranska
 • Mastermind Pinot Noir 2017, Partagonia, Argentiina
 • Murviedro Galeam Crianza 2015, Espanja

Peurapata

 • Murviedro Colleccion Reserva 2015, Espanja
 • Ricossa Barbera Appassimento, Piemonte, Italia
 • Punti Ferrer Reserva Syrah Cabernet Sauvignon, Chile

 

Alexandre Bonnet Perle Rosée Champagne Extra Brut

Ranska

Alkon hinta: 36,99 €
Myös tastingin alkumaljana nautittu samppanja asetti riman todella korkealle heti kättelyssä.
Samppanja oli Viinilinnan valitsema yllättäjä, joka valittiin nimenomaan alkuruoka carpaccion maisteluviiniksi. Käytetty rypäle on Pinot Noir.
Väri on voimakkaan pinkki häivähdyksellä lilaa. Maku on erittäin kuiva, hapokas, sitruksinen, punaherukkainen, vadelmainen, hennon yrttinen ja kevyen paahteinen. Pirteä ja hedelmäinen.

Tämä raikas yllättäjä peittosi tastingin punaviinit mennen tullen. Se keskusteli saumattomasti sekä carpaccion että padan kanssa, tuoden annosten makumaailmat hienosti esiin. Muutenkin erittäin upea samppanja aperitiiviksi sekä runsaille kalaruoille.

 

Mastermind Pinot Noir 2017
Partagonia, Argentiina
Alkon hinta: 11,99 €
Makutyypiltään marjainen ja raikas viini on keskitäyteläinen ja -tannininen. Maussa voi erottaa vadelmaa, hapankirsikkaa, hieman boysenmarjaa ja mausteisuutta. Tuoksu toistaa maun aromeja. Rypäle 100% Pinot noir.
Carpaccion kanssa nautittuna Mastermind ei sytyttänyt ollenkaan. Padankin kanssa vain välttävästi. Suutuntuma jäi metalliseksi ja jotenkin vaisuksi.
Murviedro Galeam Crianza 2015
Alicante, Espanja
Alkon hinta: 10,68 €
Tarjoilulämpötila 16-18 astetta
Kannattaa dekantoida vähintään tunti ennen nauttimista
Täyteläinen, keskitanniininen ja hienostunut punaviini. Väri on tummanpunainen häivähdyksellä tummanruskeaa. Vivahteikas tumman hedelmäinen ja kehittynyt intesiivinen tuoksu. Marjainen maku on pehmeän täyteläinen ja siinä voi aistia seetripuuta. Jälkimaku on pitkä ja elegantti. Rypäle 100% Monastrell.

Varma valinta erityisesti riistalle ja ylipäätään täyteläiselle liharuoille sekä vahvoille juustoille. Lämmin pataruoka toi viinissä esiin myös herkullista hilloisuutta. Toimi kummallekin annokselle hienosti.

 

Murviedro Colleccion Reserva 2015

Valencia, Espanja
Alkon hinta: 10,98 €

Kannattaa dekantoida vähintään tunti ennen nauttimista

Vivahteikas, kehittynyt ja ryhdikäs viini on kypsytetty tammitynnyreissä. Väri on syvän rubiininpunainen taittaen hieman ruskeaan. Kypsän runsaassa tuoksussa voi aistia suklaan ja savun aromeja, tummaa marjakompottia, tupakkaa ja vaniljaa. Maku on täyteläinen, tanniininen ja siinä erottuvat kirsikan, herukan ja boysenmarjan aromit, joita täydentää mausteisuus ja kevyt nahkaisuus.
Rypäleet: 40% Tempranillo, 40% Monastrell, 20% Syrah.

Tämän upean punaviinin olimme maistaneet jo aiemminkin, joten tiesimme jo mitä on tulossa. Viini on hinta-laatusuhteeltaan todellinen löytö. Sekä riistapadan että peura carpaccion kanssa viini oli täysi kymppi. Se toimii erittäin hyvin myös nautittuna sellaisenaan.

 

Ricossa Barbera Appassimento

Piemonte, Italia
Alkon hinta: 14,99 €
Täyteläinen ja keskitanniininen, tasapainoinen viini on väriltään runsaanpunainen. Tuoksussa on tummia marjoja, mausteisuutta ja vaniljaa. Maussa mehevyyttä ja hilloisuutta, kirsikkahilloa, kypsää vadelmaa, luumua ja hiven salmiakkia. Rypäle: 100% Barbera.
Viini on valmis nautittavaksi, mutta sen voi myös vielä varastoida useamman vuoden ajan.

Tämän tiesin jo ennalta olevan mieheni suosikki. Ricossa Barbera Appassimento on kuin samettia. Juuri sellainen kylmien talvi-iltojen villasukkaviini. Toimi peurapadan kanssa upeasti sekä on myös carpacciolle nappivalinta.

 

Punti Ferrer Reserva Syrah Cabernet Sauvignon 2018

Limarí Valley, Chile
Alkon hinta: 9,49 €
Rotevan, voimakkaan ja täyteläisen punaviinin väri on tumman viininpunainen. Tuoksussa voi aistia tummia marjoja, hiven mausteisuutta sekä upeita kahvin ja kaakaon aromeja. Maussa erottuvat karhunvatukka, tumma kirsikka ja tammisuus. Rypäleet: 80% Syrah, 20% Cabernet Sauvignon.
Viini on omiaan talvisten liharuokien ja juustojen kanssa. Vaikka viiniä on luonnehdittu maultaan pyöreäksi ja tanniineita pehmeiksi, meidän maistelussamme se vaikutti kuitenkin hieman liian ärhäkältä ja tanniiniseltakin. Valitsisin tälle viinille ennemmin pariksi pippuripihvin kerma- tai paistikastikeella.

Yhteenvetona voisi todeta, että ylivoimaiset suosikit erottuivat riistaviini tastingissa helposti ja olimme taas Tinskun kanssa kutakuinkin samoilla linjoilla.

 

PEURA CARPACCIO (4:lle)

noin 350 g valkohäntäpeuran sisäfilettä
hyvää kasviöljyä
Maldon-suolaa
mustapippuria myllystä

lisäksi:
villirucolaa
parmesaania
balsamicosiirappia
Maldon-suolaa

Puhdista huoneenlämpöinen liha huolellisesti kalvoista. Sivele fileen pinta kauttaaltaan öljyllä ja mausta suolalla sekä pippurilla.

Kuumenna mielellään valurautapannu ja paista fileeseen nopeasti kauttaaltaan kaunis paistopinta. Pannun tulee olla hyvin kuumennettu, jotta lihaa ei tarvitse ruskistaa muutamaa sekuntia kauempaa.

Anna lihan jäähtyä kokonaan ja kääri se tiukasti tuorekelmuun. Laita filee pakastimeen 30-60 minuutiksi, jotta ohuiden viipaleiden leikkaaminen on helpompaa. Täysin jäätyneen fileen kannattaa antaa sulaa hetki ennen leikkaamista.

Poista kelmu ja leikkaa erittäin terävällä veitsellä noin 2-3 mm paksuja viipaleita.

Asettele tarjoilualustalle villirucolaa, fileesiivuja ja parmesaanilastuja. Mausta karkealla sormisuolalla ja pirskottele päälle vielä balsamicosiirappia.

Nauti välittömästi.

 

PEURAPATA

noin 1 kg valkohäntäpeuran luullisia patalihoja
voita ja kasviöljyä paistamiseen
2 isoa porkkanaa paloiteltuna
150 g lanttua tai naurista paloiteltuna
2-3 varsisellerin vartta paloiteltuna
2 sipulia paloiteltuna
1 valkosipulin kynsi pilkottuna
voita ja kasviöljyä paistamiseen
Maldon-suolaa ja mustapippuria myllystä
3-4 rkl mustaherukka- tai pihlajanmarjahyytelöä
4 dl punaviiniä
5 dl liha- tai riistalientä
1 rkl sienifondia
3 laakerinlehteä
1 katajanmarjaa
pari oksaa tuoretta timjamia

tarvikkeet:
iso uunipata

Ota liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen valmistusta. Kuumenna uuni 180 asteeseen.

Kuumenna padassa pari ruokalusikallista voita ja 1 rkl öljy. Kuullota porkkanoita, lanttua ja sipulia viitisen minuuttia. Lisää valkosipuli jatkaen kuullotusta vielä pari minuuttia. Siirrä kasvikset syrjään odottamaan.

Lisää pataan 2-3 rkl voita ja 1 rkl öljyä ja ruskista lihat hyvin pienissä erissä kauttaaltaan. Nosta lihat syrjään odottamaan ja mausta suolalla ja pippurilla.

Laita pataan marjahyytelö, punaviini, lihaliemi, fondi, laakerinlehdet, katajanmarjat ja timjami ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää joukkoon kasvikset sekä lihat.

Kypsennä kannen alla 1,5-2 tuntia. Maista ja säädä mausteet ennen tarjoilua.

Peurapadan kanssa maistuvat puikulaperunamuusi ja pikkelöidyt grillatut pikkusipulit.

Valviran ohjeistuksen mukaisesti alkoholijuomia koskevia kommentteja ei julkaista.
Muilta osin on aina kiva saada kommentteja.

You may also like

Vastaa

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

%d bloggaajaa tykkää tästä: