Mulla on ananakseen sellainen viha-rakkaussuhde. Joinain aikoine elämäni aikana olen syönyt sitä niin paljon, että sitä on tullut jo korvistakin. Erityisesti muistan lapsuudesta 70-luvulta säilykeananakset, joita kulutettiin kotonani melko paljon, samoin kuin muitakin säilykehedelmiä. Nykyään tulee harvemmin tartuttua sellaisiin.
Toinen ananasaaltoni oli 2000-luvuin alussa, kun elämä pyöri pääasiassa treenaamisen ympärillä. Ananastya ja rahkaa kului ihan järjettömiä määriä. Noh..olin nuorempi ja nätimpi silloin. Nyt pelkkä ajatus ananasrahkasta saa voimaan pahoin.
En oikein edes muista milloin olen ensimmäistä kertaa maistanut ihan tuoretta ananasta, mutta luulisin että se on ollut joskun lapsena. Sitä ei kuitenkaan ostettu kovinkaan usein. Tuoreissa ananaksissa on aina ollut se riski, että ne ovat aivan järjettömän happamia tai kitkeriä. Toisaalta sellaisina makeina ja kypsinä ne ovat aivan upeita.
Tiedäthän muuten sen jännän tunteen, kun syöt tuoretta ananasta ja suussa tuntuu pistelyä ja kirvelyä?
Se johtuu ananaksessa olevasta bromelaiini-entsyymistä, joka hajottaa lihaskudosta. Ananasta ei siis kannata syödä kovin paljon kerrallaan. Entsyymin toiminta kuitenkin lakkaa mahalaukussa alhaisen pH:n seurauksena. Bromelaiinia käytetään elintarviketeollisuudessa myös lihan mureuttamiseen mm. marinadeissa. Samatyyppisiä lihaskudosta hajottavia entsyymejä löytyy myös papaijasta (papaiini) sekä kiivi-hedelmässä (aktinidiini).
Etelä-Amerikan intiaanit viljelivät ananasta jo esihistoriallisella ajalla, mutta ensimmäisenä \”mäntyomenan\” toi Eurooppaan Kolumbus löydettyään sen Quadeloupen saarelta vuonna 1494. Tuolloin ananas oli todella kallista ja sitä pidettiin vaurauden symbolina. Siitä juontavat myös erilaiset arkkitehtuurissa ja sisustuksessa käytetyt ananaskoristeet.
Nykyään suurin osa sadosta tölkitetään ja suurin tuottajamaa on Filippiinit, mutta myös Thaimaa, Costa Rica, Indonesia, Kiina ja Intia ovat suuria tuottajia.
Syksyn piristykseksi kannattaa leipoa tämä helppotekoinen ananasjuustokakku. Siihen soveltuu Bonnen uusi valmis ananassose, joka on 100 % hedelmää ilman lisäaineita. Itse käytin tukusta saatavaa 1 litran kokoa, mutta päivittäistavarakaupoissa Bonne ananassosetta myydään puolen litran tetroissa. Tähän kakkuun tarvitset niitä kaksi. Bonnen ananassose on kivan sileää, samettista ja maultaan sopivan makeaa. Se soveltuu kaikkeen leivontaan ja ruoanlaittoon, johon haluat raikasta tuoreen ananaksen makua.
Mikäli kaipaat kakkuun sattumia, voit myös lisätä juustokakkumassaan esimerkiksi ananasmurskaa tai paloja. Muista kuitenkin, että tuolloin kakkumassan tilavuus kasvaa ja saatat tarvita tilavamman vuoan tai foliosta tehdyn korotuksen vuoan reunaan.
ANANASJUUSTOKAKKU (12 palaa)
200 g McVitie´s Digestive-keksejä (tai gluteenittomia Digestive-keksejä)
100 g sulatettua voita
500 g Bonne 100 % ananassosetta
1,5 dl sokeria
7 liivatelehteä (á 2 g)
3 dl kuohukermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
250 g mascarponea
0,5 dl sitruunamehu-vesiseosta
kiille:
250 g Bonne ananassosetta
2 liivatelehteä
2 rkl vettä
24 cm irtopohjavuoka
leivinpaperia
vuokaspray
(alumiinifoliota korotuksen tekoon)
koristeluun:
ananaskirsikoita
tuoreita vadelmia
sitruunamelissaa
Dr.Oetker koristerakeita
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Pingota irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja voitele vuoan reunat.
Hienonna keksit teholeikkurissa tai murskaa muovipussin sisällä. Sekoita voisula tasaisesti keksimurun joukkoon. Painele keksimassa tasaisesti vuoan pohjalle ja laita kylmään odottamaan.
Sekoita ananassose ja sokeri keskenään. Vatkaa kerma vaahdoksi. Vatkaa toisessa kulhossa sekaisin tuorejuusto sekä mascarpone ja sekoita joukkoon sokeroitu ananassose.
Kuumenna sitruunamehu-vesiseos ja liuota siihen liivatteet, joista on puristettu pois ylimääräinen vesi.
Lisää liivateseos tuorejuustomassaan ohuena nauhana samalla hyvin sekoittaen. Lisää lopuksi kermavaahto ja sekoita vispilällä käännellen seos tasaiseksi. Kaada juustokakku seos irtopohjavuokaan ja anna hyytyä nelisen tuntia tai seuraavaan päivään.
Noin neljän tunnin kuluttua voit tehdä kiilteen. Liota liivatteet ja sulata kuumaan vesitilkkaan. Sekoita liivateseos huolellisesti ananassoseeseen ja kaada tasaisesti hyytyneen juustokakun pinnalle. Tasoita pois mahdolliset kuplat ja vaahto. Anna hyytyä muutama tunti.
Koristele kakku esimerkiksi ananaskirsikoilla, tuoreilla vadelmilla, sitruunamelissalla ja kultaisilla nonparelleilla. Kakkuun sopivat myös makumaailmaan sointuvat syötävät kukat sekä marengit tai macaronit.