Etusivu » Kulinaari testaa: Sirkkis-parsakaalipiiras

Kulinaari testaa: Sirkkis-parsakaalipiiras

Kirjoittaja: Kulinaari
Sirkkis-parsakaalipiiras

Yhteistyössä Entiksen kanssa.
Sain Entikseltä testattavaksi pari pakettia uutta grillimaustettua Sirkkis -kasvis- ja hyönteisproteiinivalmistetta. Testailin tuotteet parilla eri reseptillä, joista tässä ensimmäisenä Sirkkis-parsakaalipiiras.

Kuva: Entis

 

MITÄ ON SIRKKIS?

Sirkkis on jauhelihan tapaan käytettävä kasvi-ja hyönteisproteiinivalmiste. Tuotteessa on valmiina mieto grillimauste. Sirkkis sisältää 24 % proteiinia, runsaasti rautaa, B12-vitamiinia ja on täysin lisäaineeton.

Hyönteiset hyvksyttiin Suomessa elintarvikkeiksi syksyllä 2017. Siitä lähtien erilaisia hyönteiselintarvikkeita on tullut markkinoille tasaiseen tahtiin. Hyönteiset ovat ravintoarvoltaan verrattavissa lihaan, mutta niiden tuottaminen synnyttää huomattavasti vähemmän kasvihuonepäästöjä ja kuluttaa vähemmän vettä ja energiaa.

Mm. kuivattu kotisirkka sisältää jopa 70 % proteiinia, kaikki tarpeelliset aminohapot ja on hyvä kalsiumin, raudan ja B12-vitamiinin lähde.

 

SIRKKIS-PARSAKAALIPIIRAS

pohja:
1,5 dl kauramaitoa
1 kananmuna
1,25 dl luomuruisjauhoja
2 dl luomuvehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
2 tl leivinjauhetta
0,5 dl kasviöljyä

täyte:
250 g grillimaustettua Sirkkistä
1 sipuli hienoinnettuna
1 rkl kasviöljyä
2 dl parsakaalin kukintoja
175 g mozzarellaraastetta
2 dl kaurakermaa
3 kananmunaa
valkopippuria
hiven suolaa

n. 28 cm piirasvuoka

Höyrytä parsakaalin kukintoja parin minuutin ajan. Laita syrjään.
Kuumenna öljy pannulla ja kuullota sipuli. Sekoita Sirkkiksen joukkoon yhdessä juustoraasteen kanssa.

Pohjaa varten sekoita muna ja kauramaito. Sekoita keskenään jauhot, suola sekä leivinjauhe ja lisää muna-maitoseokseen. Sekoita joukkoon lopuksi öljy ja levitä tasaisesti voidellun piirasvuoan pohjalle ja reunoille.

Levitä pohjalle Sirkkis-täyte ja asettele parsakaalin kukinnot pannalle. Sekoita keskevään kaurakerma, munat ja valkopippuri sekä suola. Kaada piiraan päälle vähitellen, jotta se ehtii imeytyä täytteen sekaan.

Paista uunin keskitasolla n. 30 minuuttia, kunnes piiras on saanut kauniin värin ja pohja on kypsä. Anna jäähtyä vartti ennen leikkaamista.

 

EHKÄ JONKUN MUUN MAKUUN, MUTTEI MINUN

Olen maistanut kotisirkkoja ja jauhomatoja sun muita jo silloin kun niitä sai Suomessa vain tiskin alta. Ja olen myös maistanut useamman kerran niistä valmistettua ruokaa ja elintarvikkeita. Hyönteistuotteissa ja -ruuassa nyt vaan on aina se joku ominaismaku ja -haju, joka tökkii itselläni tosi paljon. Sirkkis ei tee tässä suhteessa poikkeusta.

Tuote on käyttöominaisuuksiltaan varsin laadukas ja miellyttävämpi kuin kasvisproteiinikilpailijansa. Jauhettu kotisirkka on muutenkin raaka-aineena helpommin lähestyttävä kuin kokonaiset sirkat.

Tulee mieleen aika vuosituhannen alussa, jolloin treenasin kovaa ja käytin proteiinituotteita runsaasti. Tuolloin niiden maku ja koostumus olivat aivan hirveitä, mutta kaikkeen tottui. Nyttemmin on niidenkin tuoteominaisuuksia parannettu huomattavasti ja osaa voi sanoa jopa herkullisiksi. Toivotaan että hyönteisruuassakin tuotekehitys menee rutkasti tästä eteenpäin.

Mutta kokeilkaa ihmeessä vaikka tällä reseptillä tai kehitelkää omia. Ei voi sanoa ettei tykkää, ellei kokeile!

Uudet epätavalliset ruoka-aineet saattavat vaikuttaa oudoilta ja epämiellyttäviltäkin. Tätä asiaa tutkitaa n  Turun Yliopiston FoodiEX-hankkeessa, jossa olen mukana.

You may also like

Vastaa

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Discover more from KULINAARI

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading