Etusivu » Vasikkaa saltimbocca ja paistettua latva-artisokkaa

Vasikkaa saltimbocca ja paistettua latva-artisokkaa

Kirjoittaja: Kulinaari
Kurvataan vaihteeksi makumatkalle Välimeren suuntaan. Saltimbocca tai saltinbocca (ital. hyppää suuhun) on Italiassa, Sveitsissä, Kreikassa ja Espanjassa hyvin suosittu ruokalaji. Se valmistetaan yleensä vasikasta joka on täytetty tai päällystetty ilmakuivatulla kinkulla ja salvian lehdillä, marinoitu viinissä, öljyssä tai suolavedessä riippuen alueesta ja makutottumuksista. Ruokalaji saatetaan toisinaan maustaa myös kapriksilla.

Tunnetuin versio lienee saltimbocca alla Romana (vaikkakin ruokalaji lienee peräisin Bresciasta, Lombardiasta), joka valmistetaan rullalle kiedotusta vasikasta, prosciuttosta ja salviasta, jotka kypsennetään Marsalassa ja voissa.

Kokeile myös tätä marsalavasikkaa.

Oma saltimbocca tehtiin hyvin ohueksi nuijitusta vasikan ulkopaistista. Tähän voi käyttää myös sisäpaistia tai filettä.

VASIKKAA SALTIMBOCCA
2 viipaletta vasikanpaistia per syöjä
1-2 siivua prosciuttoa per syöjä
tuoreita suuria salvianlehtiä

suolaa
mustapippuria

kirkastettua voita

Mausta ohueksi nuijitut paistiviipaleet suolalla ja pippurilla Laita kullekin viipale prosciuttoa ja yksi suuri salvianlehti. Kiinnitä coctailtikulla. Paista nopeasti voissa hyvin kuumalla pannulla minuutti molemmin puolin. Tarjoile heti.

Annoksen voi koristella vielä kirkastetussa voissa friteeratuilla salvianlehdillä.

PAISTETTU LATVA-ARTISOKKA
2 pientä latva-artisokkaa per syöjä
suolaa keitrinveteen
kirkastettua voita paistamiseen
Maldon-suolaa

Poista alimmat kovat lehdet, leikkaa kärjestä pala pois. Vuole veitsellä kaikki pinnan lehdet ja kuori varsi. Laita kulhoon, jossa on kylmää vettä ja sitruunamehua. Näin artisokat eivät tummu. Lämmitä kookkaassa kattilassa runsaasti vettä, joka on maustettu suolalla. Keitä artisokkia, kunnes tyvi on tikulla koitettaessa pehmeä (n. 10 min.). Artisokkien tulisi pysyä koko keittämisen ajan veden pinnan alla, joten voit käyttää vaikka pientä kattilan kantta painona. Ota artisokat vedestä ja anna kuivahtaa hetki. Paista kypsät artisokat pannulla varsi ylöspäin kunnes saat nuppuun kauniin värin. Halutessasi voit myös puolittaa artisokat pituussuunnassa ja ruskistaa leikkuupinnat. Tarjoile heti.

You may also like

Vastaa

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

%d bloggaajaa tykkää tästä: