Etusivu » Grüezi!

Grüezi!

Kirjoittaja: Kulinaari
Grüezi!

…. eli terve taas! Sveitsiläinen viikonloppu jatkui vielä tietenkin lihafonduen merkeissä. Tästähän on kaksi eri versiota, eli öljy ja lihaliemi, joista jälkimmäinen oli tarjolla. Kummassakin kypsennettävät lihat ja lisukkeet voivat olla kutakuinkin samoja, sillä erotuksella, että kanaa ja possua en välttämättä laittaisi muuta kuin öljyversioon.
Lisukkeissa on tässäkin vain oma mielikuvitus ja mieltymykset rajana. Mikään ei tietenkään estä tekemästä tästä kasvisliemiversiota…. jos joku kokeilee, niin kertokaa kuinka toimii!

Tarjolla:
karitsan sisäfilettä
vasikan ulkofilettä
naudan ulkofilettä
perunalohkoja
kesäkurpitsaa
paprikaa
minitomaatteja
pieniä ruskeita herkkusieniä
Tomaatti-basilika-chilidippi
Torren valkosipulidippi
Yrttidippi
maalaileipää
vihreää salaattia

LIHAFONDUE
0,5 l hyvää lihalientä
1 dl punaviiniä
1-1,5 rkl tomaattipyreetä
soijaa
(suolaa tarvittaessa)

Sekoita aineet keskenään ja kuumenna kiehuvaksi. Maista että suolaa on tarpeeksi.
Laita tarjolle fonduepataan. Kypsennyksessä kannattaa olla maltti mukana, sillä jos padassa on kypsennettävää liikaa yhtäaikaa, viilenee liemi nopeasti.

TOMAATTI-BASILIKA-CHILIDIPPI
2 dl tomaattipyreetä
oliiviöljyä (tai rypsiöljyä)
basilika nippu
1 chili
suolaa
mustapippuria

Tälle on vaikea antaa mitään tarkkaa ohjetta. Pyreen määrä lähinnä kertoo paljonko kastiketta tulee. Lisää öljyä kunnes pyree on sopivan notkeaa, ei kuitenkaan liian juoksevaa ja öljyistä. Öljyn laatu kannattaa valita sen mukaan, paljonko haluaa oliivin maistuvan läpi kastikkeesta. Basilikaa saa pilkkoa n. desin kerran (ainakin). Poista chilistä siemenet ja pilko pieniksi kuutioiksi. Sekoita molemmat tomaatin joukkoon. Lisää suolaa ja pippuria maun mukaan. Kannattaa antaa kastikkeen tekeytyä tunti pari. Tämä on aivan mahtavaa myös leivän päällä!

TORREN VALKOSIPULIDIPPI
(Tämän ohjeen olen saanut Turun vuosina asiakkaaltani, joka omisti mm. kuuluisan pihviravintola Torren)
2 dl creme fraishea
valkosipulia (4-5 kynttä)
valkopippuria
suolaa

Notkista creme fraishe ja vatkaa käsivatkaimella saadaksesi siihen hieman kuohkeutta. Hienonna valkosipulinkynnet ja sekoita ne mausteiden kanssa dippiin. Anna tekeytyä pari tuntia. Oivallista myös ruisleivän päällä!

YRTTIDIPPI
2 dl kermaviiliä
basilikaa
timjamia
rakunaa
salviaa
ruohosipulia
suolaa
valkopippiria
viherpippuria

Tämä dippi on myös sellainen joka kannattaa tehdä vähän löysin rantein ja maun mukaan. Ja mitä yrttejä on kulloinkin saatavilla. Kokeile, maistele!

You may also like

Vastaa

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Discover more from KULINAARI

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading