Etusivu » Sveitsiläisiä tunnelmia

Sveitsiläisiä tunnelmia

Kirjoittaja: Kulinaari
Sveitsiläisiä tunnelmia

Koko rakkaiden poppoo oli viikonloppuna pitkästä aikaa saman pöydän ääressä. Parempi puolisko suuntasi Zürichin kodista Helsinkiin veneen nostoon ja talviteloille laittoon.
Sveitsissäkin alkavat fonduepannut kuumeta ahkerasti tähän aikaan vuodesta, joten päätimme tietysti avata sesongin täällä Helsingissäkin.

Käytössä on tietysti asianmukainen, alkuperäinen fonduepannu jossa on äärettömän kätevä geelipoltin. Minusta se on turvallisemman oloista ja siistimpää kuin lamppuöljyn kanssa lotraaminen. Tosin polttogeelin metsästys Suomen kaupoista olikin sitten oma lukunsa. Stockmann tietysti pelasti päivän – jälleen kerran.

Myönnän etten ole koskaan vielä itse tuota juustoseosta tehnyt. Tosin ei ole ollut Zürichissä ollessa tarviskaan, sillä kaupoista löytyy mieletön valikoima valmiita, korkealuokkaisia fonduejuustoseoksia.
Tälläkin kertaa juusto oli huippulaatuista viineineen päivineen. Suomen kaupoissa en ole vielä törmännyt niihin parhaimpiin merkkeihin. Tosin monia mukamas alkuperäisiä on tarjolla….

Sen verran sentään ruoanlaittoa harrastettiin, että keitin kiinteitä perunoita, paloittelin kukkakaalia ja vaaleaa maalaisleipää. Lisäksi säilöttyjä pikkukurkkuja ja hillosipulia. Leipä on parhaimmillaan hieman kuivahtaneena. Kannattakin kuutoida se hieman aiemmin. Pippurimyllyä ei tietenkään sovi pöydästä unohtaa. Periaatteessa juustoon voi kastaa melkein mitä tahansa. Se onkin tässä ruoassa parasta! Jokaiselle jotakin ja juuri niin paljon kuin jaksaa. Juustoon voi myös lisätä esim. herkkutattia (on muuten järjettömän herkullista). Myös Kirch-viinaa voi lisätä tai nauttia vaikka snapsina.

Yksi sveitsiläisiltä saatu vinkki: älä juo juustofonduen kanssa olutta. Se aiheuttaa raskaan olon. Olut ilmeisesti tiivistää jotenkin juuston mahassa kovaksi massaksi, joka ei oikein tahdo sulaa kunnolla. En ole kokeillut, mutta uskon asiantuntijoita.

Sitten vain esilämmitetään padassa juustoseos hissukseen ja siirretään se pöytään… ja nautitaan hyvässä seurassa ja ajan kanssa. Tällä kertaa Chardonnay toimi mainiosti kyytipoikana.

 

Zürichissä koimme viime jouluna hieman toisenlaisen fondue-elämyksen. Saimme puolivahingossa paikat fondue-ratikkaan jonka parin tunnin kattauksen aikana kuljetaan pitkin jouluista kaupunkia.

Ratikka on aina niin täyteen varattu, että oli suorastaan ihme, että saimme peruutuspaikat.
http://www.zuerich.com/en/visitor/gastronomy/restaurants/cheese-fondue-tram-details.html

Illan kruunasi Geneven suklaamessujen tuliaiset, aivan jumalaiset käsinvalmistetut Stettlerin konvehdit ja espresso. Harvoin sitä saakaan lehtikullalla silattuja suklaita… 🙂

Fondue-viikonlopun makupaloja lisää tuonnempana.

Bis bald!

You may also like

Vastaa

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

%d bloggaajaa tykkää tästä: