Etusivu » Joulumieltä Sveitsin joulumarkkinoilta

Joulumieltä Sveitsin joulumarkkinoilta

Kirjoittaja: Kulinaari

Viikko ennen joulua lensin pitkäksi viikonlopuksi Sveitsiin hakemaan hieman joulumieltä sekä haistelemaan ja myös maistelemaan joulutorien antia eri puolilla alppimaata. Tervetuloa kanssani matkalle todelliseen joulumaahan!

Olin saanut Zurichin liepeillä asuvalta kummitädiltäni kahdeksi päiväksi junaliput, joilla saatoin mennä minne ikinä halusin Sveitsissä. Aiempina vuosina olemme jo ehtineet yhdessä katsastaa Baselin ja Saksan puolelta Konstanzin joulumarkkinat. Zurichin joulutunnelmat tietysti myös vuosien mittaan moneen kertaan. Tänä vuonna olin liikkeellä itsekseni ja vierailukohteiksi valikoituivat Montreux sekä Bern.

GRÜEZI ZURICH!

Tulopäivän vietin tuttuakin tutummassa Zurichissä. Ihan hyvä niin, sillä olin ollut matkaa edeltävän viikon pienoisessa vatsataudissa ja tulomatkakin teki ajoittain vielä aika tiukkaa. Voin kertoa, että koneen vessassa käynti lumimyrsky turbulenssissa ei ole kokemisen arvoinen. Ainakaan jos kesken toimituksen tulee merkkivalo palata välittömästi takaisin omalle paikalleen. Sori, nyt ei pysty…

Kuva: Hotel Royal
Pääsin kuitenkin hengissä perille hotelliin aivan kaupungin ydinkeskustaan, lähelle Centralia. Leaonhardstrasse 6:ssa sijaitseva Hotel Royal on hiljattain remontoitu kokonaisuudessaan ja on varsin viihtyisä majapaikka kävelyetäisyydellä keskustasta. Lisäksi läheltä löytyy Centralin vilkas raitioliikenteen solmukohta sekä Zurichin jättimäinen päärautatieasema ostoskeskuksineen.
Zurichissä jos missä keskustahotelliin panostus kannattaa, sillä laitakaupungilta kulkemiseen saa äkkiä kulumaan paljonkin rahaa ja aikaa.
Kuten perinteeseen jo itselläni kuuluu, niin ensimmäiseksi käyn aina tervehtimässä päärautatieaseman Swarovski-kuusta, joka on yli 15 metriä korkea ja on koristeltu yli 6000 Swarovski-kristallikoristeella.
Asemahallin Christkindlimarkt on 140 kojullaan yksi Euroopan suurimmista katettuista joulumarkkinoista.
Ja tietysti kuusen luona nautitaan se matkan ensimmäinen glühwein-mukillinen.

Tänä vuonna nautin markkinoilla lounaaksi todella hyvän pulled beef burgerin, jossa oli punakaalislawta sekä sinappista kastiketta.

Merkillepantavaa Sveitsissä oli se että pikaruoka, kuten Mc Donalds ja Burger King maksoi huomattavasti enemmän kuin ns. normaali ruoka. Esimerkiksi Whopper-ateria oli tuplasti kalliimpi kuin Suomessa. Marketissa ruokien hinnat olivat ihan kotoisissa lukemissa.

Olikin jo pienen ruokalevon paikka (sain siis huoneeni avaimen) ja kävin rauhoittumassa hetken, ennen lähtöä kaupungille.
Zurichin keskustasta ei shoppailumahdollisuuksia puutu. Siitä pitävät huolen luksustavaratalo Jelmoli, Globus sekä Manori. Erityisesti Jelmolin ja Globuksen ylenpalttiset ruokaosastot ovat aina vierailun arvoisia. Unohtamatta tietenkään lukemattomia herkku-, suklaa-, muoti-, jalokivi- ja kelloliikkeitä, joita Bahnhofstrasse ja muukin keskusta-alue on täynnä.
Seuraavat kuvat ovat Globus-tavaratalon joulu- ja kattausosastoilta. Ehkä hauskimmat koristeet olivat lasiset leivonnaiset, vihannekset ja ruonlaittovälineet, jotka oli laitettu esille kuin torille konsanaan.
Joulun kattausideatkin olivat esillä varsin näyttävästi ja myös käyttöyhteystuotteet ovat selkeästi osa kokonaisuutta.
Tällainen pieni kapistus on selkeästi oleellinen osa sivistyneen ihmisen arkea. Tällainen siis yksi mukaan. Oli vieläpä puoleen hintaan! Helpottaa kummasti henkilökunnan kutsumista paikalle. \”Lisää samppanjaa!\”
Kävely ja katselu alkoi jo kolottaa kahvihammasta, mutta onneksi oltiinkin jo Paradeplatzilla, jossa sijaitsee maineikas Sprünglin konditoria-kahvila. Konditorian vitriinit ovat aina täynnä toinen toistaan upeampia kakkuja, leivoksia, keksejä ja suklaata. Jouluna ehkä vielä enemmän kuin muulloin.

 

Tilasin kuin vanhasta muistista tryffelileivoksen, cappuccinon ja proseccoa. Mukana tulee aina noita ihania voitaikinatikkuja, jotka olivat tällä kerralla hieman mausteisempia.

Takaisin päin kävellessä alkoikin jo ilta hämärtyä ja Bahnhofstrassen joulukojutkin olivat auki.
Ja ilta saa myös Bahnhofstrasssen upeat jouluvalot syttymään koko komeuteensa. Näky on aina yhtä taianomainen.

 

MONTREUX NOËL – KUIN KEVÄT TALVEN KESKELLÄ

Olen kerran aiemmin vierallut Montreuxissa ajaessamme exäni kanssa Zurichistä viikonlopuksi Zermatiin vuonna 2012. Tuolloin kaupungissa pysähdyttiin nauttimassa jälkiruokakahvit. Näin tuon samaisen hotellin terassin tälläkin matkalla.

25-vuotiasta Montreux Noël -tapahtumaa pidetään yhtenä Sveitsin hienoimmista, eikä pelkästään ainutlaatuisen lokaation takia. Joulumarkkinat levittäytyvät kujana pitkin Geneve-järven rantaa. Ilmapiiri on miltei merellinen isoine rantatyrskyineen. Tarjolla on käsitöitä, ruokatuotteita, juomia ja viihdettä jokaiseen makuun.

Keli ainakin suosi vierailijoita tuona viikonloppuna, sillä sää oli hyvin keväisen lämmin. Montreauxissa kontrastina ovat lumiset vuorenrinteet ja pihojen palmut ja banaanipuut.

Ja koska ollaan etelässä Sveitsin ranskankielisellä alueella, nautitaan tietysti vin chaudia.

 

Syvästi katolilaisessa maassa erilaisia jouluseimiä on joulunaikaan esillä niin kauppojen ikkunoissa kuin kodeissakin. Oman seimiasetelman kokamiseen oli markkinoilta saatavana lukematon määrä hahmoja ja muuta rekvisiittaa – miniatyyrivihanneksia myöten.

Fonduepatongin täyttäminen käy tältä nuorelta mieheltä varmoin ottein.

Mitä kaikkea herkullista valkosuklaasta, pistaaseista ja mantelista saakaan aikaiseksi.
Ja ranskalaiseen tapaan tarjolla oli tietysti ankanmaksaa ja puolimakeaa valkoviiniä, jota otin annoksen lounaaksi. Suosittelen yhdistelmää lämpimästi. Svetsissä joulumarkkinoilla oli tarjolla myös tuoreita ostereita ja kuohuviiniä, jotka jouduin valitettavasti jättämään väliin tällä kertaa.
Montreuxin ehdoton must on vierailu Freddie Mercuryn patsaalla Geneve-järven rannalla. Queenin keulahahmo rakastui 70-luvun lopulla Geneve-järven rauhoittavaan ilmapiiriin ja hankki sieltä itselleen pysyvän asunnon. Yhtyeellä oli Montreuxissa myös oma studio, jossa on levytetty mm. Freddien viimeinen levy.

 

 

HISTORIALLINEN BERN

Bern on Sveitsin pääkaupunki, noin tunnin junamatka päässä Zurihistä lounaaseen. Asutuksen tunnettu historia ulottuu muutaman sadan vuoden taakse ennen ajanlaskun alkua ja siellä on sijainnut muun muassa roomalainen siirtokunta, mutta itse Bernin kaupunki perustettiin 1191.

Bernissä on kolme erillistä joulumarkkinaa eri puolilla kaupunkia, kuten monissa muissakin isommissa kaupungeissa. Itse vierailin Starsmarketilla, joka on uusin tulokas, sekä perinteikkäillä Weisenhausplatzin Berner Weihnachtsmarkt -markkinoilla.

Starmarket tarjoaa monipuolisesti käsityötuotteita ja laajan valikoiman ruokaa makeisista erilaisiin etnisiin streetfood annoksiin. Lapsille on paljon hauskaa puuhaa ympäri puistoaluetta ja näköalapaikalta voit nähdä Alpit koko komeudessaan.

Berner Weihnachtsmarktin pitopaikka Weisenhausplatz on Unescon maailmanperintökohde. Joulumarkkinat on järjestetty jo yli 30 vuoden ajan. Matkan kohteista tämä oli ehkä itselleni hieman pettymys. 50 kojusta suurin osa oli täynnä lähinnä rihkamaa, mutta onneksi joukossa oli ihan hauskojakin pikku juttuja. Ruoka oli erittäin huonosti edustettuna.

VIIMEINEN ILTA ZURICHISSÄ

Viimeisen illan pyhitin lempikaupungilleni ja kiitokseksi Zurich näytti parhaimmat puolensa; upean vuoririvistön ja komeana hehkuvan auringonlaskun.

Ensimmäiseksi suuntasin Bellevue-aukion suuntaan, Zurichin oopperan aukiolle, jossa sijaitsee Zürcher Wienachtsdorf. Noin 100 kojua täynnä sveitsiläistä designia, käsitöitä ja herkkuja laidasta laitaan. Markkinoilla on myös oma luistelurata.

Itselleni näiden markkinoiden ehdoton käyntikohde on aina sveitsiläinen joulukoristekauppa. Liike on niin pieni ja ahdas, että sinne pitää jonottaa vuoroaan ja kulkea sisällä tasaista tahtia jonon mukana. Onneksi jono ei ole niin pitkä, etteikö aina voi ottaa kierroksen tai pari lisää. Ensimmäisellä kerralla on vaikea edes hahmottaa kaikkea. Koristeita on kirjaimellisesti lattiasta kattoon ja kymmeniä teemoja puusta, keramiikasta, metallista ja lasista.

 

Herkkuvalikoima on erittäin kattava. Ruokaa on tarjolla perinteisestä raclettesta fondueen sekä ostereihin. Makeita struudeleista nougatiin ja suklaisiin.

Joulumarkkinoilta lähden kävelemään hiljalleen vanhan kaupungin kujien kautta kohti Centralia ja hotellia. Myös vanhan kaupungin kapeat kadut on koristeltu upeasti ja illan pimetessä valot pääsivät oikeuksiinsa.

 

Törmätessäni näihin jo uudemman kerran antiikkiliikkeen ikkunassa, olin varma että olin tehnyt järkiostoksen!

Nämä pääkadun jouluvaloista inspiraationsa ottaneet valokoristeet olivat kaikessa yksinkertaisuudessaan henkeäsalpaavan upeat!

Kurkistus fonduekauppaan.

 

Vanhan kaupungin ravintoloissa on valinnan varaa ja hintatasokin on varsin kohtuullinen. Valitsin ihka aidon sveitsiläisen Johanniter brasseria ravintolan. Miljöö on todella autenttinen ja hieno. Ruoka on selkeää ja suoraviivaista, josta saa vatsansa varmasti täyteen. Tarjolla on kattava valikoima paikallisia viinejä sekä oluita. Itselleni valitsin raikasta zurichiläistä Hürliman lageria.
Illalliseksi tilasin perinteisen paneroidut possunleikkeet ranskalaisilla.

 

Kun keho oli ravittu, olikin jo aika ottaa suunta kohti hotellia ja aloittaa valmistautuminen seuraavan päivän paluumatkaan.
Matka oli kokonaisuudessaan jälleen todella hieno kokemus ja kova ikävä jäi taas. Aina on kuitenkin seuraava kerta odottamassa. Siihen saakka auf wiedersehen Zurich!

 

You may also like

Vastaa

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

%d bloggaajaa tykkää tästä: