Etusivu » Sieni-kurpitsa lasagne on klassikkoruoan raikkaampi versio

Sieni-kurpitsa lasagne on klassikkoruoan raikkaampi versio

Kirjoittaja: Kulinaari
Täysin kasvipohjainen kasvislasagne

Kaupallinen yhteistyö Oatlyn kanssa. Ruokaisa ja täyteläinen lasagne on yksi lempiruokiani ja tällä kerralla versioin klassikosta herkullisen sieni-kurpitsalasagne osana Oatlyn kampanjaa, jossa rohkaistaan valmistamaan enemmän kasvipohjaista ruokaa ja käyttämään kasvipohjaisia tuotteita.

Täysin pohjainen sieni-kurpitsa lasagne syntyy Oatlyn tuotteilla

Ruokaan liittyvät valintamme ovat aina myös ilmastovalintoja. Kasvipohjaiset tuotteet auttavat keventämään ruoan ilmastokuormitusta ja ovat osa terveellisempää ja kestävämpää ruokavaliota. Ruokahävikin vähentämisellä on myös suuri ilmastovaikutus.

Keskiverto suomalaisen hiilijalanjäljestä noin viidesosa syntyy ruoasta*, josta eläinperäisten tuotteiden osuus on 78% ja 46% eläinperäisten tuotteden ilmastovaikutuksista syntyy maitotuotteista**.

Mikä ilmastojalanjälki litralla kaurajuomaa sitten on, ja millainen ero on lehmänmaidon ja kaurajuoman hiilijalanjäljillä? Oatlyn tavallisen täydennetyn kaurajuoman ilmastojalanjälki on 0.30 kg CO2/kg. Suomalaisen kevytmaidon (1,5 %) ilmastojalanjälki on 1.28 kg CO2e/kg. Suomalaisella lehmänmaidolla on 327 % korkeampi ilmastojalanjälki.

Kasvipohjainen sieni-kurpitsa lasagne

Lasagneen voi pizzan tavoin käyttää melkein mitä vain kaapista sattuu löytymään. Kasviksista valmistettu lasagne on helppo tapa välttää ruokahävikkiä, koska kastikkeeseen voi upottaa kasviksia ja juureksia laidasta laitaan. Kun huomioit satokaudet sinulla on aina parasta ja tuoreinta käytettävissäsi. Kasvikset ovat silloin myös edullisempia.

Tässä reseptissä hyödynsin sesongissa olevaa kurpitsaa ja sieniä. Kurpitsa sopii lasagneen, koska se antaa täyteläisyyttä ja massaa kastikkeeseen. Sienet tuovat hyvää umamista makua ja antavat myös rakennetta. Lisäksi omat metsäsienemme ovat edullista tai jopa ilmaista puhdasta kotimaista ruokaa. Kurpitsalaatuja on nyt runsaasti tarjolla, joten valinnanvaraa riittää.

Sieni-kurpitsa lasagnessa käytin kaurajuomaa ja iMat Ruokaan -kauravalmistetta

Oatlyn iMat Ruokaan -kauravalmiste on erittäin monipuolinen ruokakerman tapaan käytettävä tuote, jota käytin tässä lasagnen kastikeeseen. Tuote on mahtavan täyteläinen ja hyvänmakuinen. Jos vaikka satut vaihtamaan lempireseptissäsi aiemmin käyttämäsi ruokakerman iMat Ruokaan, kukaan ei huomaa mitään eroa.

Kasvipohjaisen ruoan pitäisi olla meille jo osa täysin normaalia arkea, ilman ajatusta vaihtoehdosta jollekin muulle. Kyse ei ole edes täysin mistään luopumisesta, koska tutut reseptit ovat edelleen käytettävissä. Koita vaikka! Ota vaikka pieniä askelia ja kokeile erilaisia tapoja lisätä kasvispainotteisuutta ruokavaliossa. Samalla saatat innostaa myös muita.

Valkokastikkeessa käyttämäni Oatly Kaurajuoma Deluxe on ehdoton suosikkini. Tein siitä jo aiemmin täysin kasvipohjaisen kesäkeiton, josta tuli ihan järkyttävän hyvää! Kasvipohjaisen lasagnen valkokastikkeessa Oatly Kaurajuoma Deluxe toimii jopa paremmin kuin perinteinen täysmaito, koska se ei kiehu yli eikä pala pohjaan niin herkästi. Kastikkeeesta tuli mukavan täyteläistä ja samettista. Kannattaa muuten kokeilla Oatly Kaurajuoma Deluxesta myös täysin kasvipohjaista pannukakkua ja lettuja.

Sieni-kurpitsa lasagne

Lasagne on myös siitä hyvä ruoka, että sitä voi tehdä samalla vaivalla ja uunin lämmityksellä isommankin satsin ja pakastaa annospaloina myöhempää käyttöä varten. Järkevää ruoanlaittoa sekin.

Kokeile myös muut täysin kasvipohjaiset Oatly-reseptini: Kurpitsaherkku, Omena-kinuski moussekakku ja kasvipohjainen kinuskikastike.

Täysin kasvipohjainen lasagne sienistä ja kurpitsasta

*  Sitra (2018). Keskivertosuomalaisen hiilijalanjälki. Saatavilla: https://www.sitra.fi/artikkelit/ keskivertosuomalaisen-hiilijalanjalki/. Viitattu 26.4.2021

** Institute for Global Environmental Strategies, Aalto University, and D-mat ltd (2019). 1.5-Degree Lifestyles: Targets and Options for Reducing Lifestyle Carbon Footprints. Technical Report. Institute for Global Environmental Strategies, Hayama, Japan.

You may also like

2 kommentia

Luana 04/11/2021 - 01:34

Mitä juustontyyppistä raastetta käytit tässä? Itse testaamani raasteet eivät ikinä näytä noin hyvältä 😀

Vastaa
kulinaari 04/11/2021 - 07:54

Hei, käytin tässä Valion Oodly Good Veggie raastetta

Vastaa

Vastaa

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

%d