Etusivu » Näin järjestät kuohuviinitastingin

Näin järjestät kuohuviinitastingin

Kirjoittaja: Kulinaari

Yhteistyössä Viinilinnan kanssa.
Viinitasting on mainio tapa viettää aikaa ystävien ja tuttavien kanssa, samalla tutustuen erilaisiin viinityyppeihin. Järjestäminen onnistuu niin pienellä porukalla kuin virtuaalisestikin. Valitsette vain sopivan teeman.

Järjestin taannoin tiimikavereilleni kuohuviinitastingin, jonka sponsoroi Viinilinna. Tarkoitus oli tutustua erityyppisiin kuohuviineihin, niiden valmistusmenetelmiin ja ominaispiirteisiin sekä maistella niitä erilaisten ruoka-aineiden kanssa.

Tastingissa ei ole kyse siitä, kuka maistaa tai tunnistaa oikein tai väärin. Kyse on hauskasta yhdessäolosta, löytöretkestä omiin aisteihin, maistamisen tekniikkaan ja uuden oppimiseen. Kuten Suomen palkituin sommelier Samuil Angelov asian kiteyttää, viini on hyvää silloin, kun se sinusta maistuu hyvältä.

Eri viinityyppejä voi kokeilla myös riistaviinitastingissa tai ottaa teemaksi luomuviinit.

\”Kaikki samppanja on kuohuviiniä, mutta kaikki kuohuviini ei ole samppanjaa.\”

 

Esivalmistelut

Viinilinna

Valmistaudu kuohuviinitastingiin viilentämällä viinit tarjoilulämpötilaan vähintään noin 6 tuntia etukäteen. Varaa myös astia ja jäitä pullojen viileänä pitämiseen tastingin aikana.

Varaa kullekin maistelijalla paperia ja kynä muistiinpanoja varten. Kullekin viinille voi tehdä etukäteen vaikka viinin perustiedoilla varustetun kaavakkeen, josta voi sokkomaistelun jälkeen tarkistaa miten oma makuaisti löysi tuottajan luonnehtimia makuja ja aromeja.

Järjestä viinien maistelujärjestys kevyimmästä rotevampaan. Lisäksi voit ryhmitellä viinit maittain tai valmistusmenetelmän tai -alueen mukaan.

Ruoka-aineet

Viinilinna

Tastingiin kannattaa valita ruoka-aineita, joissa on edustettuna perusmakuja; suolaista, makeaa, hapanta ja umamia. Parhaiten toimivat antipasto-tyyppiset leikkeleet, kuten parmakinkku tai salami, brie ja muut juustot, suolatikut, tryffelimaustetut pop cornit sekä macarons-leivokset. Varaa myös vaalea leipää ja erityisesti vettä.

Vältä tulisia ja mausteisia chorizoja, hedelmiä ja marjoja sekä suklaata, koska ne eivät toimi kuohuviinin kanssa makupareina.

Viinilinna

 

Meillä kattauksessa oli mukana:

 • prociuttoa
 • salamia
 • Alban valkoista tryffelivoita
 • brietä
 • emmentalia
 • vuohenjuustoa
 • goudaa
 • suolakeksejä
 • perunalastuja
 • tryffelimaustettuja poppareita
 • suolatikkuja
 • patonkia
 • vähäsuolaisia oliiveja
 • suolamanteleita
 • oliiviöljyä
 • balsamicoa
 • tryffeliöljyä
 • macarons-leivoksia

 

Lasit

Viinilinna

Varaa tastingiin sopiva määrä viinilaseja. Parasta on jos kullekin maisteltavalle viinille olisi oma lasi, jolloin myös ristiin maistelu onnistuu paremmin. Aina ei varastossa ole sellaisia määriä laseja, joten lasin voi huuhdella välillä vedellä ja ravistella kuivaksi.

Myös kuohuviinit kannattaa maistella tavallisesta avonaisemmasta viinilasista, koska viinin aromit pääsevät siinä paremmin esille. Kuplia tosin on helpompi havainnoida kuohuviinilasista, jonka sisäpintaan tehtyyn pieneen virheeseen hiilihappo kiinnittyy tuoden kuplat runsaina esiin.

Annostelu

Viinilinna

Maistelussa kaato on 4-8 cl ja maisteltavat viinit kaadetaan kaikki kerralla. Kuohuviinitastingissa suosittelen kaatamaan kerralla korkeintaan neljää viiniä, koska pitkä lasissa seisottaminen ei ainakaan paranna kuohuviinin maistelukokemusta.

Kuohuviinipullo avataan poistamalla metallinen suojahylsy, avaamalla metallinen korkinpidike kääntämällä kuusi kierrosta. Pidä pulloa pohjasta kiinni tukevasti ja aseta se noi 45 asteen kulmaan ja aseta kurkkiosa toisen kämmenen keskelle kiertäen sormet tiukasti korkin ympärille. Kierrä pulloa hitaasti, kunnes korkki alkaa hitaasti antaa periksi ja avaa pullo hallitusti antaen paineen sihahtaa ulos. Hyvin jäähdetytty kuohuviini ei yleensä kuohu hallitsemattomasti. Jos pulloa on ravistettu hiljattain näin toki käy.
Viinilinna

Maistamisen

Visuaalinen arviointi
Pidä kiinni lasin jalasta ja tutki viinin väriä vaaleaa pintaa vasten. Havainnoi viinin väriä ja kuplien määrää.


Haistaminen
Haista viiniä ensin kevyesti lasissa ja tuoksuta viinin aromit ilman pyöritystä. Kokeile sekä lyhyitä ja pitkiä nuuhkaisuja. Näin opit mikä on sinulle paras tapa. Pidä suu hieman raollaa, niin hajuaisti toimii paremmin.

Maistaminen
Ota viiniä suuhusi tarpeeksi, jotta saat sen kauttaltaan makusilmuille. Imaise suuhusi hieman ilmaa hampaiden välistä kiihdyttäen viinin haihtumista vahvistaen aromeja.

Tunnustele miltä kuohuviini tuntuu suussa, eli millainen mousse siinä on. Onko se pieni- vai suurikuplainen, pehmeän kermainen vai villin terhakas.

Kun olet niellyt tai sylkenyt pois viinin, hengitä rauhallisesti suun ja nenän kautta. Tällöin aromit kulkeutuvat suustasi nenään ja voit aistia viinin aromit vielä pitkään. Pitkä, monitahoinen jälkimaku on laadukkaan viinin merkki.

Maistamisen voi tehdä \”sokkona\”, ja löytää viinistä eri aromeja. Voit käyttää myös viinin anatomia -graafeja apuna. Punaviinin maun anatomia Valkoviinin maun anatomia

 

Viinilinna

Maistele ensin kukin viineistä sellaisenaan tehden havaintoja. Keskustelkaa siitä mitä näette, haistatte ja maistatte.

Seuraavaksi maistelua voi jatkaa eri ruoka-aineiden kanssa. Miten ruoka vaikuttaa viinin makukokemukseen – mikä toimii, mikä ei.

Kuohuviini syntyy kun perusviiniin lisätään sokeria ja hiivaa. Tällöin se käy toisen kerran ja muodostuu hiilihappoa. Samppanjamenetelmässä tämä tapahtuu pullossa, edullisemmassa kuohuviinissä tankissa.

Viinilinna

Meillä tasting perustui maihin ja niille tyypillisiin kuohuviinityyppeihin.

ITALIA:
SPUMANTE

Spumante on italialainen yleisnimitys kuohuviinille, joka ei määrittele viinin makeusastetta, viljelyaluetta tai käytettyjä rypäleitä.

Sekä tastingin alkumaljana ja ensimmäisenä viininä nautittu Zensa Organico Brut luomukuohuviini tulee Sisiliasta. Pirteän hedelmäinen maku on erittäin kuiva, keskihapokas ja maultaan viheromenainen, sitruksinen, päärynäinen ja hennon paahteinen. Tuoksu on raikkaan hedelmäinen. Viini on myös vegaaninen. Ruokasuositus: aperitiivi, salaatit, äyriäisruoat ja siipikarja.

Zensa Organico Brut luomukuohuviini, vegaaninen

Rypäle: Chardonnay
Italia, Sisilia
Alkoholi: 12 %
Sokeri: 11 g/l
Hapot: 5,9 g/l
Tarjoilulämpötila 8-10 °C
Alkon hinta: 12,98 €

 

PROSECCO

Tämän vuosituhannen italialainen menestystarina tulee maan koillisosasta, Veneton alueelta, jossa Glera-rypäleestä tuotetaan upeat prosecco-kuohuviinit. Proseccon valmistus on tarkoin määritelty Italian viinilainsäädännössä. Vasta hiljattain tehty lakimuutos mahdollisti rosee proseccojen valmistuksen käyttämällä korkeintaan 15 % Pinot Nero -rypäleitä viinin valmistuksessa. Proseccojen toinen käyminen tapahtuu terästankeissa.
Proseccot ovat lempeän hapokkaita ja raikkaan hedelmäisiä sisältäen usein omenaa, päärynää, persikkaa ja kukkien aromeja. Roseeversioissa myös punaisten marjojen aromeja.
Ensimmäinen proseccomme on Suomen myydyin, pehmeän kepeä Fiorissimo Prosecco Extra Dry on kuiva ja herkullisen hapokas. Maussa erottuvat kypsät sitrukset, päärynäisyys, kevyt viheromenaisuus ja hento yrttisyys. Tuoksussa löytyy runsaasti omenaa, aprikoosia sekä ripaus kukkaisuutta. Ruokasuositus: aperitiivi, vähärasvainen kala ja salaatit.

Kokeile myös kesäisessä Hugo-drinkissä.

 

Fiorissimo Prosecco Extra Dry kuohuviini

Rypäle: Glera
Italia, Veneto, DOC Prosecco
Alkoholi: 11,5 %
Sokeri: 12 g/l
Hapot: 5,5 g/l
Tarjoilulämpötila 8-10 °C
Alkon hinta: 12,98 €

Tyylikäs kuiva ja hapokas Divici Organic Prosecco Extra Dry luomukuohuviini on maultaan päärynäinen, sitruksinen, kevyen viheromenainen ja mineraalinen. Tuoksu on hennon hedelmäinen. Ruokasuositus: aperitiivi, itämaiset ruoat, äyriäiset ja salaatit.

Divici Organic Prosecco Extra Dry luomukuohuviini

Rypäle: Glera
Italia, Veneto, DOC Prosecco
Alkoholi: 11 %
Sokeri: 14 g/l
Hapot: 5,4 g/l
Tarjoilulämpötila 8-10 °C
Alkon hinta: 12,48 €

Tämän rosee proseccon makumaailma on kuin suomalaisia varten tehty! Kuplat ovat mukavan pyöreät. Kuivassa ja hapokkaassa, lempeän hedelmäisessä maussa hurmaavat punaiset marjat, metsämansikka ja sitruksisuus sekä päärynäisyys. Ruokasuositus: aperitiivi, vähärasvainen kala, salaatit ja kasvisruoka, tapakset ja antipastot.

Fiorissimo Prosecco Rose Extra Dry kuohuviini, vegaaninen

Rypäle: Glera, Pinot Nero
Italia, Veneto, DOC Prosecco Rose
Alkoholi: 11 %
Sokeri: 17 g/l
Hapot: 5,5 g/l
Tarjoilulämpötila 8-10 °C
Alkon hinta: 12,98 €

Italiassa tuotetaan kuohuviiniä myös samppanjamenetelmällä. Lombardialainen franciacorta yltää lähelle samppanjoiden hinta- ja laatutasoa. Koska parhaimmat franciacortat ovat Italiassa hyvin haluttuja, niitä on harvoin tarjolla meillä Suomessa.

 

ESPANJA:
CAVA

Espanjalaista cavaa tuotetaan samppanjamenetelmällä pääasiassa Kataloniassa ja korkealaatuiset cavat päihittävät hyvät perussamppanjatkin. Cavan suosio lähti nousuun Suomessa 1980-luvulla ja laatutaso on vuosien saatossa noussut huimasti.
Cava on aromeiltaan voimakas, hyvin hapokas ja kypsytysmenetelmä antaa aromeille paljon sävyjä, kuten paahteisuutta. Pääsääntöisesti kuivassa kuohuviinissä voi aistia sitruksia, kuten greippiä sekä mineraalisuutta.
Cavassa käytetään pääasiassa vaaleita Macabeo, Parellada ja Xarel-lo -rypäleitä. Nykyään myös Chardonnayta ja tummaa Pinot Noiria, jotka antavat enemmän hedelmäisen lopputuloksen. Cavaa tuotetaan myös roseena, jolloin käytetään myös tummaa Trepat-rypälettä.
Murviedro Arts de Luna Cava Brut on ainoastaan ravintolamyynnissä oleva pirteän raikas cava, jonka maussa erottuvat sitruuna, omena ja päärynä ja kukkainen. Pirteät runsaat kuplat ja pitkä jälkimaku. Ruokasuositus: aperitiivi, pikkusuolaiset tapakset, äyriäiset, salaatit ja jälkiruoat.

Murviedro Arts de Luna Cava Brut kuohuviini

Rypäle: 85% Macabeo, 15% Chardonnay
Espanja, DO Cava
Alkoholi: 11,5 %
Sokeri: 8 g/l
Tarjoilulämpötila 4-6 °C
Ravintolamyynti

Blossom Brut Cava on kuulunut omiin suosikkeihini jo usean vuoden ajan. Aiemmin pullon etiketti design oli aivan järkyttävän ruma, joten moni jätti sen hyllyssä huomiotta, vaikka kyseessä on hintaansa nähden loistava kuohuviini.

Kuivassa ja tyylikkäässä maussa löytyvät omena, päärynä ja hennot sitruksien aromit. Maku on runsas ja pehmeän raikas. Tuoksu toistaa maun aromit. Ruokasuositus: aperitiivi, rasvainen sekä rasvaton kala, äyriäiset ja vaaleat liharuoat.

 

Blossom Brut Cava kuohuviini

Rypäle: Macabeo
Espanja, DO Cava
Alkoholi: 12 %
Sokeri: 9 g/l
Hapot: 5,8 g/l
Tarjoilulämpötila 6-8 °C
Alkon hinta: 10,99 €

 

RANSKA:
SAMPPANJA

Samppanjan historia ulottuu 1700-luvulle. Champagnen alueella tuotettiin keskiajalla keskimääräistä huonompaa punaviiniä, jonka käyminen keskeytyi kylmien talvien takia ja pääsi jatkumaan vasta pullotuksen jälkeen keväällä, synnyttäen viiniin kuplia. Virheestä koitettiin päästä eroon, mutta kupliva viini oli jo saanut joukon ystäviä ja tuotekehitystä jatkettiin kuplien ehdoilla. Siirryttäessä 1700-luvulle benediktiiniläismunkki Dom Pérignon onnistui saamaan hankalan käymisprosessin hallintaan ja häntä pidetäänkin samppanjan esi-isänä.

Samppanjatalot syntyivät 1700-luvulta eteenpäin ja nykyisin tuntemamme kuiva, kirkas ja kupliva samppanja sai muotonsa 1800-luvulla.

Photo by Dan Meyers on Unsplash

 

Samppanjan valmistus on erittäin tarkasti säädelty. Samppanjaksi saa kutsua vain Champagnen alueella tuotettuja kuohuviinejä. Rypäleet on kerättävä käsin ja 160 kilosta rypäleitä sa puristaa 102 litraa rypälemehua. Samppanjan toinen käyminen tapahtuu pulloissa, joita \”tanssitetaan\” säännöllisesti vuoden ajan kiertämällä ja kopauttamalla, jotta hiivasakka kerääntyy pullon kaulaan, josta se poistetaan jäädyttämällä kaulaosa, poistamalla korkki ja poksauttamalla sakkatappi pois. Pulloon lisätään hieman makeutta, korkitetaan uudelleen ja annetaan kypsyä vielä useita vuosia.
Rypäleinä käytetään kolmea eri lajiketta; punaisia Pinot Noiria ja Pinot Meunieria sekä valkoista Chardonnayta. Kullakin rypäleellä on oma roolinsa. Pinot Noir antaa voimaa ja ryhtiä, Pinot Meunier pehmeyttä, täyteläisyyttä ja hedelmäisyyttä. Chardonnay raikasta eloisuutta ja kestävyyttä.

Muualla Ranskassa tuotettuja kuohuviinejä kutsutaan Crémanteiksi.

Photo by Lomig on Unsplash

Samppanjalaadut

Non-vintage eli perussamppanjalla ei ole vuosikertaa, vaan sen valmistukseen käytetään useiden eri palstojen eri rypäleitä sekä myös vanhempia vuosikertoja sekoitetaan mukaan. Minimi kypsytysaika on 15 kuukautta mutta useimmiten perussamppanjaa kypsytetään kolmisen vuotta. Nämä samppanjat eivät enää juurikaan kehity säilytyksessä ja ne on tarkoitettu nautittavaksi heti.

Blanc de Blancs on vain Chardonnay-rypäleestä valmistettu samppanja.

Blanc de Noirs -samppanjat on valmistettu tummista lajikkeista ilman kuorikontaktia.

Roseesamppanja valmistetaan lisäämällä perusviiniin hieman paikallista punaista Pinot Noir punaviiniä. Harvinaisempi tapa on käyttää tummien rypäleiden kuorikontaktia.

Vuosikertasamppanjaa tuotetaan vain erityisen hyvinä vuosina ja hyvin pieniä määriä. Kypsytysaika pullossa on vähintään kolme vuotta, mutta kypsytystä voi huoletta jatkaa kymmen vuotta. Vuosikertasamppanjoiden kanssa kärsivällisyys kannattaa, sillä huolellisesti säilytetty, pitkään kypsytetty vuosikertasamppanja on todellinen elämys.

Champagne Barons de Rothschild Brut on runsasrakenteinen pirteän hedelmäinen huippusamppanja, jonka kuivassa ja hapokkaassa maussa voi aistia sitruksia, hedelmäisyyttä ja mausteisuutta. Tuoksu on hennon paahteinen, aavistuksen päärynäinen ja pähkinäinen. Ruokasuositus: aperitiivi, kermaiset keitot, merenlävät, kasvisruoat, rasvainen kala, siipikarja.

 

Champagne Barons de Rothschild Brut

Rypäle: Chardonnay, Pinot Noir
Ranska, AC Champagne
Alkoholi: 12 %
Sokeri: 7 g/l
Hapot: 4,6 g/l
Tarjoilulämpötila 8 °C
Alkon hinta: 57,10 € (tilausvalikoima, ravintolamyynti)
Tastingin viimein samppanja, Alexandre Bonnet Rosé Champagne Extra Brut on erittäin kuiva – jopa rapea ja hapokas laatusamppanja, jonka maku on vadelmainen, karpaloinen, kevyen verigreippinen, yrttinen ja hennon paahteinen. Tuoksussa toistuvat maun marjat ja siinä voi aistia myös omenaa, kukkaisuutta ja paahtoleipää. Pitkä maku ja runsaat kermaiset kuplat. Ruokasuositus: aperitiivi, tapakset ja antipastot, merenelävät ja rasvainen kala.

Alexandre Bonnet Rosé Champagne Extra Brut

Rypäle: Pinot Noir
Ranska, AC Champagne
Alkoholi: 12,5 %
Sokeri: 5 g/l
Hapot: 6,4 g/l
Tarjoilulämpötila 8-10 °C
Alkon hinta: 40,19 €

 

Kuohuviinejä tuotetaan ympäri maailmaa. Esimerkiksi australialainen Hardy´s Crest Sparkling on hyvin juhlava juoma esimerkiksi pikkusuolaisten kanssa.

 

 

You may also like

4 kommentia

Nimetön 15/02/2021 - 08:37

Olipas kattava ja mielenkiintoinen opas tastingin järjestämiseen. Kiitos ja oikein mukavaa alkanutta viikkoa <3

Vastaa
Nimetön 15/02/2021 - 08:47

Kiitos! Onhan tää ihan hirvee vaiva, mut jonkun nämäkin hommat pitää hoitaa 😉 Aurinkoa ja iloa uuteen viikkoon!

Vastaa
Nimetön 15/02/2021 - 08:37

Olipas kattava ja mielenkiintoinen opas tastingin järjestämiseen. Kiitos ja oikein mukavaa alkanutta viikkoa <3

Vastaa
Nimetön 15/02/2021 - 08:47

Kiitos! Onhan tää ihan hirvee vaiva, mut jonkun nämäkin hommat pitää hoitaa 😉 Aurinkoa ja iloa uuteen viikkoon!

Vastaa

Vastaa

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

%d bloggaajaa tykkää tästä: