Etusivu » Raikas Mansikka-valkosuklaa-raparperi Charlotta, gluteeniton

Raikas Mansikka-valkosuklaa-raparperi Charlotta, gluteeniton

Kirjoittaja: Kulinaari
Raikas Mansikka-valkosuklaa-raparperi Charlotta, gluteeniton

Charlotta on helppotekoinen ja näyttävä juhlapöydän kakku, jonka makumaailmaa voi vaihdella rajattomasti. Tartuin itsekin taas tähän reseptiin pitkästä aikaa oman syntymäpäiväni kunniaksi.

Tyttäreni kanssa muistelin, että tein tällaisia kakkuja 90-luvulla melko usein ja mm. hääkakkumme oli Charlotta. Edellisestä kerrasta on kuitenkin yli 10 vuotta, koska kakku ei ole päätynyt blogiarkistoon.

Oikeastaan blogista kyllä löytyy Charlotte Framboise -resepti, joka on itse asiassa se alkuperäinen tapa valmistaa kakku. Kylläpä sitä onkin jaksanut joskus näperrellä näiden kakkujen kanssa!

Charlotte-kakun alkuperä

Kuten klassikkoresepteillä aina, Charlotte-kakunkin tarinassa on monta mutkaa ja versiota. Kakun luojana voidaan kuitenkin suurella varmuudella pitää aikansa ranskalaista huippukokkia, Marie-Antoine Camêrea, joka palveli Englannissa Yrjö IV (1820-1830) hovissa. Hänen sanotaan nimenneen ensimmäisen upean Apple Charlotte -leivonnaisen kuninkaan tyttären prinsessa Charlotten mukaan.

Charlotte Russe Dessert © 1869 The Royal Cookery Book

Siirryttyään myöhemmin Pietariin Venäjän tsaari Aleksanteri I hoviin, Camêre kehitti reseptiä eteenpäin luoden kiisselitäytteisen Charlotte Russe -kakun, jonka reuna oli päällystetty ladyfinger-kekseillä. Kakusta muodostui aikansa valtiomiesten ja aristokraattien suosikkijälkiruoka ja resepti levisi nopeasti kokkien mukana eri puolille maailmaa.

1900-luvulla kotitekoisissa ja kaupallisissa Charlotte-resepteissä alettiin käyttää myös kuivakakkua ja kääretorttua. Parhaiten tuntemamme Charlotta muistuttaakin paljon englantilaista trifleä, jossa kulhoon kootaan kerroksittain kakkupaloja, hilloa, moussea tai kiisseliä. Makuina käytetään marjoja, hedelmiä, vaniljaa ja suklaata. Raparperihillo oli tällä kerralla ostettu valmiina.

Tämän Charlotten makumaailmaksi valitsin raikkaat kevääseen sopivat mansikan ja raparperin sekä niiden pariksi valkosuklaan ja vaniljan. Valkosuklaa korvaa myös osan liivatteesta.

Koska kääretorttupohja ei vehnäjauhoa tarvitse, on kakku myös täysin on gluteeniton.

MANSIKKA-VALKOSUKLAA-RAPARPERI CHARLOTTA. 10:lle, gluteeniton

kääretorttu:
4 keskikokoista kananmunaa
1,5 dl sokeria
1 tl vaniljauutetta tai -sokeria
1,5 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1,5 dl raparperihilloa
200 g vaniljatuorejuustoa

uuninlämpö:
200 astetta

tarvikkeet:
20 cm pyöreä kulho
tuorekelmua
leivinpaperia

Sekoita kuivat ainekset keskenään pienessä kulhossa. Vaahdota munat ja sokeri noin 5-7 minuuttia, kunnes vaahto on vaaleaa ja kuohkeaa.

Lisää munavaahtoon vanilja ja siivilöi mukaan jauhot. Kääntele taikina varovasti tasaiseksi lastalla.

Kaada taikina paperoidulle uunipellille, tasoita ja paista uunin alaosassa 10 minuuttia.

Aseta työpöydälle keittiöpyyhee ja sen päälle leivinpaperi, ja sirottele sille kidesokeria. Kumoa kypsä pohja sokeroidulle leivinpaperille. Sivele päälimmäinen leivinpaperi vedellä ja poista paperi varovasti kääretorttupohjan päältä. Laita pohjan päälle uusi paperi ja kääri lämmin torttupohja rullalle keittiöpyyhkeen kanssa. Anna jäähtyä rullalla.

Avaa kääretorttupohjarulla ja poista paperi. Levitä pohjalle vaniljatuorejuusto ja sen päälle raparperihillo. Kääri tiukaksi rullaksi leivinpaperin avulla ja kääri rulla vielä tuorekelmuun ja laita kylmään vetäytymään ainakin pariksi tunniksi.

mansikka-valkosuklaamoussetäyte:
noin 300 g tuoreita mansikoita paloiteltuna
250 g kotimaisia pakastemansikoita sulatettuna
4 liivatelehteä (à 2 g)
140 g valkosuklaata sulatettuna
2 dl kuohukermaa
0,5 dl tomusokeria
250 g maustamatonta tuorejuustoa tai mascarponea

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.

Ota pakastemansikoiden liemi talteen ja lisää siihen tarvittaessa tilkka vettä. Soseuta pakastemansikat.

Vaahdota kerma yhdessä tomusokerin kanssa. Notkista tuorejuusto ja lisää kermavaahtoon yhdessä mansikkasoseen, hieman jäähtyneen sulatetun valkosuklaan kanssa ja vatkaa nopeasti tasaiseksi.

Kuumenna mansikkamehu ja sulata siihen kuivaksi puristetut liivatteet. Sekoita seos moussemassaan ohuena nauhana samalla huolellisesti sekoittaen. Kääntele lopuksi joukkoon paloitellut mansikat.

kakun kokoaminen:
Vuoraa tuorekelmulla 20 senttinen pyöreä astia (itse käytin Ikean 2 litran teräskulhoa).
Leikkaa kääretorttu reilun sentin viipaleiksi ja vuoraa astia niillä kauttaaltaan.

Kaada täytemassa astiaan ja peitä pinta tuorekelmulla. Anna hyytyä kylmässä 4-5 tuntia tai seuraavaan päivään. Kumoa hyytynyt kakku tarjoilualustalle ja koristele halutessasi kermapursotuksilla, marjoilla tai syötävillä kukilla.

Vinkki: Kakun voi koota myös irtopohja- tai rengasvuokaan. Tarkista kuitenkin vuoan vetoisuus, joka tällä reseptillä tulisi olla vähintään 2 litraa.

You may also like

4 kommentia

Nimetön 10/05/2020 - 16:05

Ihanaa! Ensinnäkin kiitos historiabläjäyksestä – Rakastan tarinoita ruokien takana. Joskus 90 luvulla näitä tuli tehtyä useinkin ihan vaan siitä mitä kaapissa sattui olemaan. Hieno herkku. Pitäisi tehdä itsekkin taas. Taitaa olla ainakin 25 v edellisestä kerrasta 🙂

Vastaa
Nimetön 10/05/2020 - 17:15

Kiitos! Ruokahistorian salapoliisityö on hurjan hauskaa. Olikin jo korkea aika ottaa tämä resepti takaisin käyttöön.

Vastaa
Nimetön 10/05/2020 - 16:05

Ihanaa! Ensinnäkin kiitos historiabläjäyksestä – Rakastan tarinoita ruokien takana. Joskus 90 luvulla näitä tuli tehtyä useinkin ihan vaan siitä mitä kaapissa sattui olemaan. Hieno herkku. Pitäisi tehdä itsekkin taas. Taitaa olla ainakin 25 v edellisestä kerrasta 🙂

Vastaa
Nimetön 10/05/2020 - 17:15

Kiitos! Ruokahistorian salapoliisityö on hurjan hauskaa. Olikin jo korkea aika ottaa tämä resepti takaisin käyttöön.

Vastaa

Vastaa

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Discover more from KULINAARI

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading