Etusivu » Kuppi kerrallaan vähemmän ja parempaa kahvia.

Kuppi kerrallaan vähemmän ja parempaa kahvia.

Kirjoittaja: Kulinaari
Kuppi kerrallaan vähemmän ja parempaa kahvia.

Kaupallinen yhteistyö Jura ENA 8 -kahviautomaatin kanssa.

Väite suomalaisista maailman ahkerimpina kahvinjuojina pitää edelleen paikkaansa. Kulutammehan henkeä kohti huikeat 12 kiloa kahvia vuosittain. Mikäli lapset pudotetaan laskuista pois, määrä kasvaa entisestään. Kahvi kuuluu erottamattomasti osaksi suomalaisten elämää, mutta kaiken sen määrän keskellä tulemmeko ajatelleeksi tarpeeksi myös kahvijuoman laatua, alkuperää ja kestävää kehitystä. Miten varmistaa että jokainen kallisarvoinen papu päätyy laadukkaaksi kupilliseksi. Tämä postaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Jura ENA8 -kahvikoneen kanssa. Tuotekumppaneina mukana myös Kaffa Roastery ja Dr Oetker.

Postauksen lopussa kevätarvonta, jossa mahtavat yhteistyökumppanien tuotepalkinnot.

 

Istahdan tuttuun tapaani aamukahvikupin ääreen. Eihän sitä edes ajattele – sen vaan nyt kuuluu olla siinä.

 

Mitä kaikkea on tapahtunut ja paljonko työtä on vaadittu, että minä voin vain painaa nappia ja valmistan kupillisen kuumaa kahvijuomaa. Voinko valinnoillani vaikuttaa oikeasti viljelijän elämään ja edistää kestävää kehitystä?

Kuva Kaffa Roastery

 

KAHVIN TAUSTAA

Afrikasta peräisin oleva kahvipensas kasvaa subtrooppisella, lauhkealla ja trooppisella vyöhykkeellä. Arabica viihtyy lauhkeassa ilmanalassa kun taas robusta kestää paremmin kuumaa ilmastoa.
Otollisimmat kasvuolosuhteet ovat 600-1200 metriä merenpinnan yläpuolella, mutta esimerkiksi arabicaa kasvatetaan jopa yli 2000 metrin korkeudessa. Kahvipensaalle suotuisin lämpötila on 15-25 astetta ja 1000-2000 mm sadetta vuodessa. Kasvuolosuhteet vaikuttavat suoraan kahvin ominaisuuksiin. Suurimmat kahvintuottajamaat ovat Brasilia, Vietnam, Kolumbia, Indonesia ja Honduras.

Kaffa Roasteryn paahtaja ja kouluttaja Jonna Korhonen vierailulla tuottajan luona.
Kuva Kaffa Roastery

 

REILUMPAA KAHVIA KAIKILLE

Kahvin viljely on raskasta käsityötä ja siksi olen valinnut kahvikumppaniksi Kaffa Roasteryn, jonka Kaffa Handshake -ohjelma takaa täysin läpinäkyvän toimitusketjun kasvattajalta kauppaan saakka. Kaffa Handshake takaa työntekijöille vähintään alueen minimipalkan ja käyttää vain viljelijöitä jotka noudattavat lakeja eivätkä käytä lapsityövoimaa. Viljelijöitä tuetaan muutenkin eettisesti kestävään ja ympäristöystävälliseen toimintaan. Kahvista maksetaan Fair Trade -hintaa parempi hinta, ja hinnat ovat myös nähtävillä Kaffan sivuilla. Kaffa tuntee kaikki viljelijät henkilökohtaisesti ja myös paikan päällä viljelmillä vieraillaan säännöllisesti.

Kun kasvattaja on korjannut ja käsitellyt kahvisadon, se kuljetetaan Kaffan paahtimoon Helsingin Punavuoreen, jossa se paahdetaan juuri sillä ammattitaidolla ja rakkaudella jonka se ansaitsee. Paahtimon tehtävä on viimeistellä jokaisen pavun laatu, ettei satojen työntekijöiden työ mene hukkaan.

Jonna Kaffa Roasteryn paahtimolla Punavuoressa on tärkeä lenkki kahvin matkalla tilalta kuluttajalle.
Kuva Kaffa Roastery

 

VÄHEMMÄN MUTTA PAREMPAA KAHVIA

Kun ostat kaupasta kahvipaketin, olet itse seuraavana kahvin arvoketjussa päättämässä, kuinka hyvin viljelijän, paahtajan, maistajan ja monien muiden työ päätyy herkulliseksi kupilliseksi kahvijuomaa.
Kukin kahvilaatu on paahdettu valmistettavaksi tietyllä tavalla ja oikein valitulla valmistusmenetelmällä takaat onnistuneen lopputuloksen.

 

Ilmaston muutos vaikuttaa vääjäämättä myös kahvin kasvuolosuhteisiin ja tuotantomääriin. Siksi kannattaa valita aina parempaa, kestävästi ja ekologisesti tuotettua sekä jäljitettävää kahvia. Näin kulutat vähemmän luonnonvaroja ja takaat että viljelijä saa ansaitsemansa elannon ilman turhia välikäsiä.

Oikeaoppiseen kahvinvalmistukseen kotona on nykyään tarjolla kaikki mahdolliset pelit ja vehkeet pour overista sifoniin ja suodatinkeittiin. Itsekin olen kokeillut lukuisia erilaisia tapoja vuosien mittaan. Haasteena on lopulta kokoelma erilaisia laitteita ja valmistusmenetelmiä mittaamisineen ja aina liian vähän säilytystilaa ja eritoten aikaa. Mitä jos peruskahvin sijaan tekeekin mieli aamulattea tai flat whitea?

Itselläni on ollut aikaisemminkin pavuista jauhava kahviautomaatti, mutta tuolloin se oli tähän pieneen keittiööni liian suuri, kömpelö ja myös vaikea puhdistaa. Testattavaksi saamani uusi kompakti Jura ENA 8 -kahviautomaatti sujahti erittäin näppärästi keittiösyvennykseeni ja selkeiden ohjeiden kanssa käyttöönottokin oli helppoa.

 

TÄYDELLINEN KAHVINAUTINTO KUPPI KERRALLAAN

Jura on maailman johtava kahvilaitteiden valmistaja ja useimmat nykyisten kahviautomaattien teknisistä innovaatioista ovatkin Juran kehittämiä. Laitteet on tehty kestämään ja kahvi valmistetaan aina tuoreista pavuista kuppi kerrallaan. Ei ylijäänyttä painunutta kahvia eikä turhaa suodatin- tai kapselijätettä. Ja koska kahvi on moniaistinen nautinto, Jura-laitteet on myös muotoiltu upeannäköisiksi sekä helppokäyttöisiksi.

 

Jura ENA 8 on kaikkea mistä uskalsin unelmoida ja enemmänkin

  • kompaktin kokoinen
  • upea muotoilu
  • erittäin helppokäyttöinen
  • jauhatuksen portaaton säätö
  • 10 ohjelmoitavaa juomavaihtoehtoa
  • selkeä digitaalinen värinäyttö
  • jauhetun kahvin käyttömahdollisuus

Jura ENA 8:n uuttoyksikkö uuttaa kahvin ihanteellisissa olosuhteissa ja Pulse Extraction Process -uuttotekniikka optimoi ristreton ja espresson aromit uuttamalla kahvin sykäyksittäin. Kahvi jauhetaan aina juomakohtaisesti tuoreista kahvipavuista.

Fine Foam -suutin tuottaa erittäin hienon ja täyteläisen maitovaahdon erikoiskahvijuomiin sekä kuumaa vaahdotettua maitoa kaakaota varten. Laitteessa voi käyttää vain oikeaa maitoa. Kasvimaidot eivät partikkeliensa takia sovellu laitteeseen. Niitä varten suosittelen hankkimaan erillisen Jura-maidonvaahdottimen.

Kahvinvalmistusohjelmissa pystyt säätämään kullekin optimaalisen vesimäärän, kahvin vahvuuden ja lämpötilan.

Kaikki kahvijuomat valmistuvat napin painalluksella täydellisinä joka kerta, ja maistat kahvin juuri sellaisena kuin viljelijä ja paahtaja sen tarkoittivat. Saat kahvin aina tuoreena, kupillisen kerrallaan ilman hävikkiä. Kahvipurut kerääntyvät siististi pelletteinä säiliöön, josta ne on helppo kierrättää biojätteeseen.

Cappuccino
Latte Macciato
Flat White

Automaatti ilmoittaa kulloinkin tarvittavat huoltotoimenpiteet ja ohjaa niiden suorittamisessa.

 

VUODEN BARISTA SUOMENMESTARIN 2019 VINKIT PAREMPAAN KAHVIIN

 

Kuva Kaffa Roastery

Kysyin Kaffa Roasteryn barista ja barista kouluttaja Kaisa Kokkoselta vinkit kahvinvalmistukseen Jura ENA 8 -kahviautomaatilla ja alla myös parhaat säädöt ja reseptiikka laitteen eri kahvijuomille. Kaisa voitti äskettäin Vuoden Barista 2019 -mestaruuden ja myös Kaisa työpaikka, Kaffa Roastery valittiin vuoden kahvilaksi, sekä Suomen toiseksi parhaaksi paahtimoksi.

– Kun halutaan saada aikaan hyvää kahvia Jura ENA 8 -kahviautomaatilla, kaikkein tärkeintä on se, että pohja, eli espresso on kunnossa. Jos alla on pahanmakuinen espresso, ei mikään määrä maitoa auta tekemään juomasta täydellistä cappuccinoa, lattea tai flat whitea.

Tärkeimmät asiat, joita pitää miettiä espressoa säätäessä ovat jauhetun kahvin määrä ja lopullisen juoman koko, eli Jura-laitteissa \”strenght\” ja \”volume\”, sekä näiden lisäksi uuttoaika, jota voi muuttaa hieman koneen kahvimyllyä säätämällä. Mitä hienompi jauhatus, sitä kauemmin kahvin valuminen kestää ja makuja uuttuu juomaan enemmän.

Mielestäni parhaaseen lopputulokseen pääsee, kun annostelee tarpeeksi paljon kahvia ja pitää veden määrän tarpeeksi pienenä. Voimakkuus eli \”strength\” kannattaa Jurassa pitää vähintään neljässä papu-ikonissa, jotta espressoon saadaan oikea rakenne ja suutuntuma.

Suomessa on totuttu juomaan pitkiä kahveja isoista mukeista, mutta espresson on tarkoitus olla lyhyt ja intensiivinen juoma. Volyymin lisääminen tekee toki juomasta isomman kokoisen, mutta käytettyjen papujen määrä ei lisäänny, vaan juomasta tulee nopeasti vetinen ja kitkerä. Suosittelenkin, että isoista kahvikupillisista tykkäävä tekee mieluummin kaksi annosta kahvia, vaikka saman kuppiin kuin nostaa veden määrän liian suureksi. Näillä ohjeillä pitäisi Juralla syntyä hyvää ja maukasta kahvia, kiteyttää Kaisa

 

SUOSITUSRESEPTIIKKA JURA ENA 8 -KAHVIAUTOMAATILLE

Esimerkiksi Kaffa Roasteryn Espresso Latte tai Espresso Inferno -pavuille.

Coffee:
Temp – normal
Volume – 100 ml
Papuja – toiseksi viimeiseen

Ristretto:
Temp – High
Volume – 20 ml
Papuja – Toiseksi viimeiseen

Espresso:
Temp – High
Volume – 35 ml
Papuja – toiseksi viimeiseen

Maidon määrä riippuu kuppien koosta ja omasta mieltymyksestä maitoiseen kahviin.

Mainittakoon tässä, että Kulinaarin oma suosikki Juran ENA 8 -normaalikahviksi on tummapaahtoinen Herra Korppi.

 

LET THEM EAT CAKE

Kahvihetken kruunaa aina herkullinen makea leivonnainen. Tähän halusin tehdä helppotekoisen ja näyttävän kakun ja samalla testata Dr Oetkerin tuotteita. Kakun kuorrutteessa on käytetty Dr Oetker Cream Fix -stabilointiainetta, jolla saa kermavaahdosta jämäkämpää, kestävämpää ja kauniimmat pursotukset.

 

MEHEVÄ STRÖSSELIKERMAKAKKU

kakkupohjat:
80 g voita huoneenlämpöisenä
0,6 dl margariinia huoneenlämpöisenä
2 dl sokeria
4 dl kakkuvehnäjauhoja
1 dl erikoisvehnäjauhoja
0,5 tl Dr Oetker leivinjauhetta
0,5 tl Dr Oetker ruokasoodaa
0,5 tl suolaa
1 rkl Dr Oetker vaniljauutetta
1 pieni kananmuna
1,5 dl jääkylmää vettä
0,5 dl piimää tai kermaviiliä
0,5 dl täysmaitoa tai kevytkermaa
2 isoa valkuaista
ripaus suolaa
1,5 dl Dr Oetker erilaisia värikkäitä strösseleitä ja koristerakeita

kuorrutus ja täyte:
4 dl kuohukermaa
1 pss Dr Oetker Cream Fix -stabilointiainetta
1dl tomusokeria
1 tl Dr Oetker vaniljasokeria
1 dl boysenmarjahilloa tai muuta haluamaasi hilloa

koristeluun:
esimerkiksi Dr Oetker Ocean Mix koristeraesekoitusta

tarvikkeet:
2 kpl halkaisijaltaan 20 cm kakkuvuokaa
leivinpaperia
vuokasprayta

uuninlämpö: 
165 astetta

Voitele vuoat vuokaspraylla ja leikkaa pohjan kokoiset palat leivinpaperista ja aseta vuoan pohjalle.

Sekoita keskenään jauhot, leivinjauhe, ruokasooda ja suola. Laita syrjään odottamaan.

Vaahdota pehmeä voi ja margariini kuohkeaksi muutaman minuutin ajan. Lisää sokeri ja vanilja jatkaen vaahdotusta vielä muutama minuutti. Lisää kananmuna ja vatkaa sen verran että seos on tasaista.

Sekoita toisessa pienessä kulhossa jääkylmä vesi, piimä tai kermaviili sekä maito tai kerma.

Lisää jauhoseos taikinaan kolmessa erässä ja erien välissä maitovesiseos. Sekoita hitaalla nopeudella kunnes seos on tasaista. Kaavi taikina kulhon sivuilta ja vatkaa vielä pieni hetki suurella nopeudella.

Vaahdota valkuaisia hetki, lisää ripaus suolaa ja vatkaa sitten pehmeäksi vaahdoksi.

Kääntele valkuaisvaahto taikinan joukkoon.

Ripottele lopuksi strösselisekoitus taikinan pinnalle ja kääntele nopeasti taikinan joukkoon.

Jaa taikina vuokiin ja paista 40 – 45 minuuttia uunin keskitasolla, kunnes tikulla koitettaessa siihen ei jää taikinaa.

Anna pohjien jäähtyä noin 20 minuuttia vuoissa ja kumoa ne sitten leivinritilän päälle jäähtymään kokonaan.

Vaahdota kerma pehmeäksi vaahdoksi ja lisää 1 pussillinen Dr Oetker Cream Fix -stabilointiainetta, tomusokeri sekä vaniljasokeri. Jatka vatkaamista kunnes kermavaahto on sopivan napakkaa. Varo vatkaamasta yli.

Aloita kokoaminen asettamalla toinen kakkupohja tarjoilualustalle ja levitä sille kerros hilloa, jonka päälle levitetään noin sentin kerros kermavaahtoa. Aseta toinen kakkupohja päälle.

Levitä loput kermavaahdosta kakun sivuille ja päälle lastaa apuna käyttäen.

Koristele kakun pinta lopuksi mieleisilläsi koristerakeilla.

Nauti hyvän vastavalmistetun kahvin kanssa hyvässä seurassa!

 

 

OSALLISTU KULINAARIN SUUREEN KEVÄTARVONTAAN JA VOITA
UPEA DR OETKER -TUOTEPAKETTI
SEKÄ HALUAMAASI KAFFA ROASTERYN KAHVIA.

Kerro kommenttikenttään millainen on sinun unelmiesi kahvihetki.
Muista laittaa mukaan myös meiliosoitteesi.

Arvonta suoritetaan äitienpäivänä 12.5. klo 20:00.
Arvon 2 tuotepakettia, joissa kummassakin on valikoima Dr Oetkerin leivontatuotteita sekä Kaffa Roasteryn 30 € lahjakortti verkkokauppaan.

Pakettien sisällöt eivät ole identtisiä ja oheinen kuva on viitteellinen. Sähköpostiosoitetta tullaan käyttämään vain voittajien kontaktointiin.

Voit tuplata mahdollisuutesi myös seuraamalla Kulinaarin instaa @kulinaari.

Onnea arvontaan!

 

You may also like

120 kommentia

Nimetön 07/05/2019 - 14:55

Kesälomalla terassilla aurinkoisena, lämpimänä aamuna.

Vastaa
Nimetön 07/05/2019 - 18:23

Onpa hieno laite ja arvonta!! Eniten nautin kahvista rauhallisena aamuna, vain omien ajatusteni seurassa 🙂 t. Johannamutter at suomi24.fi

Vastaa
Nimetön 07/05/2019 - 19:12

Auringonpaisteessa omalla takapihalla.-minttu47-minttu47@gmail.com

Vastaa
Nimetön 08/05/2019 - 10:14

Unelmien kahvihetki olisi ulkomailla ulkoilmassa :)minna1995(at)gmail.com

Vastaa
Nimetön 08/05/2019 - 19:19

Mökin terassilla.tomi.muhonen at gmail.com

Vastaa
Nimetön 08/05/2019 - 20:35

Kiireetön kahvihetki omalla pihalla auringonpaisteessa.kookos2000@hotmail.com

Vastaa
Nimetön 08/05/2019 - 21:01

Lasten nukkuessa päiväunia kahvihetki rauhassa omalla terassilla seurana vain luonnon äänet,naapurin suihkulähde,hyvää lukemista ja syömistä.Hiisukas (hiisukas(at)gmail.com)

Vastaa
Nimetön 08/05/2019 - 22:02

Mun hetkeni on kunsaa kahvin kanssa kunnon kermasta täytekakkua!!!! esim. kinuskikakku NAM!!!

Vastaa
Nimetön 09/05/2019 - 03:16

Omassa rauhassa luonto ympärillä eikä kiire ole mihinkään. Saa vain olla ja nauttia.piasod@gmail.com

Vastaa
Nimetön 09/05/2019 - 06:11

Mökillä kesäaamuna puutarhakeinussa ihanaa hyvää kahvia ja voileipä, linnut laulaa, käki kukkuu ja kärpäset surisee, kahvin tuoksu yhdistettynä kesäisen aamun luonnon tuoksuun on ihana. m2lena53@gmail.com

Vastaa
Nimetön 09/05/2019 - 07:43

Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

Vastaa
Nimetön 09/05/2019 - 07:48

Kaunis kiireetön kesäaamu, kuistilla, hyvää kahvia ja aamupalaa…hh.vaananen@gmail.com

Vastaa
Nimetön 09/05/2019 - 09:01

Aamuinen hetki on vähän kuin aamuhartaus…..kiireettä nauttien kuppi tai kaksi kahvia ruisleivän kera…siitä se kone lähtee käyntiin mielihyvästä kehräten kuin kissa konsanaan.leena.myllymaa@gmail.com

Vastaa
Nimetön 09/05/2019 - 11:04

Rauhassa vapaapäivänä parvekkeella lämpimällä säällä 🙂 emja(at)live.fi

Vastaa
Nimetön 09/05/2019 - 15:35

Aamu kahvit terassilla ja kyllä hyvä kahvi rytmittää päivää.

Vastaa
Nimetön 09/05/2019 - 18:16

aamulla heräämiseen ja kesällä pihalla

Vastaa
Nimetön 10/05/2019 - 23:06

Unelmien kaffipaussi olis ehkä jossain laavulla, kiireettömänä aamuna, luonnon rauhassa ja hyvässä seurassa.säpo gmailissa, ät-merkin eteen thlaspi

Vastaa
Nimetön 11/05/2019 - 10:10

Aamukahvi omalla terassilla nousevaa aurinkoa ihaillen :)hilsan@luukku.com

Vastaa
Nimetön 11/05/2019 - 22:19

Rentouttava aamukahvi terassilla vapaapäivän aamuna.teromiettinen1979@live.com

Vastaa
Nimetön 11/05/2019 - 22:23

Hyvä kahvi hyvässä seurassa, siinäpä se kaikessa yksinkertaisuudessaan.tepe82@hotmail.com

Vastaa
1 2 3

Vastaa

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

%d bloggaajaa tykkää tästä: