Etusivu » Parsaa, sitruunainen kirkastettu voi ja heppaa

Parsaa, sitruunainen kirkastettu voi ja heppaa

Kirjoittaja: Kulinaari
Parsaa, sitruunainen kirkastettu voi ja heppaa

Nappasin kaupasta kokeiluun purkin kirkastettua voita, joka tunnetaan maailmalla yleisemmin termillä ghee. Kirkastettua voita on helppo valmistaa itsekin sulattamalla miedolla lämmöllä hitaasti voita, jolloin hera ja voirasva erottuvat toisistaan. Rasva jää pinnalle ja se kaadetaan varovasti erilliseen astiaan, niin ettei heraa pääse sekoittumaan mukaan.

Jos ihan tarkkoja ollaan gheen ja kirkastetun valmistus eroaa hieman toisistaan, joten myös lopputuote on erilainen. Gheen valmistuksessa voita haudutetaan, jolloin siihen tule myös enemmän pähkinäistä aromia.

Gheen juuret ovat muinaisessa Intiassa ja sitä käytetään yleisesti myös etelä-aasialaisessa, iranilaisessa ja arabialaisessa keittiössä.

Kirkastettu voi on erinomainen paistorasva, koska se ei käryä ja kestää paremmin kuumuutta. Sitä käytetään erityisesti blinien paistamisessa. Olen itse kokenut sen käteväksi mm. aikanaan veneessä kokkaillessa. Linkin takana myös valmitusohje.

Arlan Lempi kirkastettu voi on laktoositon ja se tulee säilyttää huoneenlämmössä, jolloin se on myös aina pehmeää ja käyttövalmista.

Kokeilureseptiin otin raaka-aineet Stockkan Hulluiltä päiviltä. Pari punttia vihreää parsaa ja hevosen sisäfilettä. Kirkastetusta voista valmistin myös parsalle helpon sitruunaisen kastikkeen.

 

PARSAT

valitse kattila johon parsat mahtuvat joko pystyyn (parsakattila) tai korkeareunaunen paistokasari johon parsat mahtuvt pitkittäin. Kuumenna runsaasti suolalla maustettua vettä kiehuvaksi.

Huuhtele parsat ja leikkaa tyvestä muutama sentti pois. Laita kiehuvaan veteen ja keitä keskilämmöllä napakan kypsiksi. Parsan ei saisi pihdeillä nostettaessa roikkua velttona vaan olla napakasti hieman kaarella.

Nosta parsat puhtaan keittiöpyyhkeen kautta tarjolle lämpimille lautasille ja tarjoile välittömästi.

SITRUUNAINEN KIRKASTETTU VOI

n. 1/2 dl kirkastettua voita
2 rkl sitruunamehua
0,5 tl suolaa

Kuumenna kirkastettu voi pienessä kasarissa ja sekoita joukkoon sitruunamehu ja suola.
Maista sitruunan ja suolan määrä ja lisää makusi mukaan. Mikäli esim suolaa on mielestäsi liikaa, lisää kirkastettua voita.

 

HEVOSEN SISÄFILEEPIHVI

1 hevosen sisäfileepihvi per syöjä
1 rkl kirkastettua voita
suolaa
mustapippuria myllystä

Kuumenna pannulla kirkastettu voi ja laita pihvit paistumaan. Käännä muutaman minuutin kuluttua kun pinta on saanut kunnon ruskistuneen paistopinnan. Mausta suolalla ja pippurilla. Tee sama toiselle puolelle. Isot pihvit kannattaa käyttää vielä 200 asteisen uunin kautta 5-7 minuutin ajan, pienemmät kypsyvät pannulla kun lämpöä hieman laskee paistamisen loppua kohden. Anna pihvien levähtää 5 minuuttia ennen tarjoilua.

Kokoa annos lämmitetylle lautaselle. Ensin parsat ja lusikoi niille sitruunaista voikastiketta. Ripottele pinnalle myös parmesaanilastuja tai-raastetta. Lopuksi viereen pihvi.

 

You may also like

Vastaa

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

%d bloggaajaa tykkää tästä: