Etusivu » Joulunalustunnelmaa Zurichissä

Joulunalustunnelmaa Zurichissä

Kirjoittaja: Kulinaari
Joulunalustunnelmaa Zurichissä

Suuntasin pitkäksi viikonlopuksi minulle rakkaaseen Sveitsiin ja Zurichiin. Viime kerrasta onkin jo pari vuotta, eli aivan liikaa. Sveitsin kaupunkien joulumarkkinat ovat tunnelmallisia ja täynnä kaikkia jouluherkkuja. Niin ja tietysti glühweinia terästyksellä ja ilman. Lisäksi Zurich on muutenkin oikea herkuttelijan ja shoppailijan taivas. Jos ei oteta lukuun Euroopan korkeinta hintatasoa. Mutta kokenut kävijä osaa jo löytää edullisimmat ostospaikat.

Itsenäisyyspäivänä suuntasimme kummitätini ja hänen miehensä kanssa Baselin suosituille joulumarkkinoille. Zurichin kuvakuulumiset löytyvät kirjoituksen lopusta.

Matkan kulinaarinen kohokohta oli ehdottomasti kummitätini luona nautittu sveitsiläinen raclette-illallinen. Raclette on hyvin tyypillinen Sveitsissä syötävä kylmän ajan ruoka juusto- ja lihafonduen lisäksi. Raclettea syödään hyvin usein myös joulupöydässä, koska se on sosiaalista syömistä, jonka ääressä on mukava jutustella ja nauttia hyvästä ruoasta.

Periaatteessa raclette-kattaukseen ei ole sen kummempia sääntöjä. Sveitsiläiset kuitenkin pitävät perunaa oleellisena osana ateriaa. Kaupasta saakin erityisesti raclettea varten tarkoitettuja pikkuperunoita. Meillä vastaavia taitaa saada juhlaperunan nimellä, pussiin pakattuna. Välttämätön osa on tietysti itse raclette-juusto. Sitä saa jo Suomestakin melko hyvin, mutta kotimaassaan makuvalikoima on varsin laaja. Itse kokeilin chilillä ja viherpippurilla maustettuja versioita. Aivan tajuttoman hyvää!

Raclette-valikoima sisältää niitä aineksia, joita kukin haluaa sulan raclette-juuston seuraksi. Valikoima voi hyvin olla täysin kasviksista koostuva tai sisältää naudan- ja porsaanlihaa, makkaraa ja pekonia. Miksei myös kalaa tai äyriäisiä. Sienet sopivat mainiosti.

Lisäksi tarjolla on yleisesti pippurimylly, raclette-maustetta, maustekastikkeita, ranskankermaa, sokeritonta sinappia (Dijon), maustekurkkua ja hillosipulia. Lisäksi kannattaa alkuun tehdä kevyt vihreä salaatti ja sen seuraksi vinegrette-kastike. Salaattia voi nauttia alkuun raclette-grillin kuumetessa.

 

 

Raclettessa pieniin paistinpannuihin laitetaan pala juustoa ja sen mukaan halutessa jotain lisuketta. Sitten pannu grilliin vastusten alle sulamaan. Ylätasolle laitetaan lämpiämään ja paistumaan halutut kasvikset, sienet tai lihat. Lautaselle kootaan halutut lisukkeet, perunaa ja kastikkeet. Sitten kuuma sulanut juusto kaadetaan perunalle ja nautitaan.

Juomaksi raclettelle suositellaan Sveitsissä lämmintä teetä, koska estää juustoa kovettumasta mahassa raskaaksi klöntikksi. Näin ainakin uskotaan. Itse nautin kylläkin sveitsiläistä olutta ja kivennäisvettä.

 

 

 

 

 

Jälkiruoaksi nautittiin Sprünglin ihania pikkuisia parisiilaisleivoksia. Upean päivän upea päätös. Sydämellinen kiitos vielä kerran kummitäti Pirjo-Liisalle ja Felixille.

ZURICH 5.-7.12.2014

Swarovskin huikea kristallein koristeltu kuusi tervehti taas kuin vanha ystävä.

 

 

 Zurichin suurimmat joulumarkkinat löytyvät päärautatieaseman asemahallista.

 

 

 

 

 

 

 

Vähän tujumpaa \”hehkuviiniä\”

 

 

 

 

 

Sprünglillä myytiin St. Nicholauksen päivän lahjasäkkejä

 

 

 

 Laduréen myymälässä on pakko vierailla aina kun mahdollista. Tyhjin käsin ei lähdetty nytkään.

 

UBS-pankin pihasomisteet. Lahjalaatikoiden sisällä on pieniä diaraamoja sveitsiläisistä jouluperinteistä.

 

Sprünglin perinteikäs konditoria-kahvilarakennus on yksi Zurichin maamerkkejä ja suosittu kohtauspaikka.

 

 Pullaukkoja Sprünglin ikkunassa.

 

 

 Zurichin jouluratikka joulupukkeineen ja enkeleineen. Pukki oli kuskina ja enkeli kertoili lapsille satuja.

 

Vanhankaupungin markkinahumua

 

Illalla vierailu Sveitsin korkeimman rakennuksen, Prime Towerin (126 m), kattoravintolassa avasi upeat näkymät yli kaupungin.

 

 

Tuliaiskassiin lähti tyttären lempijuomaa, vihreän teen makuista Rivellaa.

 

Bahnhofstrasse ja henkeäsalpaavan upea jouluvalaistus.
Zuricin lähikaupungissa sai myös haukkoa henkeään jouluvaloista…
 Zurich Zoosta ostin mausteita. Mm. Madagasgarilla ja Aasiassa tuotettuja

 

.

Kulinaarin oma joulusäkki…

ja pullapoika

ja joulusäkistä löytyi mm. Lindtin rokkipukki! X-Mas Rocks!

You may also like

2 kommentia

Nimetön 30/11/2017 - 11:59

:s

Vastaa
Nimetön 30/11/2017 - 11:59

:s

Vastaa

Vastaa

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

%d