Etusivu » Rib eye steak Ramsayn tapaan ja rapuja

Rib eye steak Ramsayn tapaan ja rapuja

Kirjoittaja: Kulinaari
Rib eye steak Ramsayn tapaan ja rapuja

Edes kerran sesongissa pitää saada rapuja. Tänä vuonna ravut löytyivät kätevästi tilattuina S-marketin kalatiskiltä. Ravut olivat illallisen alkuruoka ja ne nautittiin perinteiseen tapaan paahtoleivä, voin, smetanan, sipuli- ja tillihakkeen kera.

Pääruoaksi päätin kokeilla yhtä Gordon Ramsayn reseptikokonaisuutta. Aterian erikoisin osa on epäilemättä Boios boudrin -marinadikastike. Se taatusti jakaa mielipiteet. Omakohtainen kommenttini on, että \”liian hapokasta\”. Reseptin mukaan tehtynä etikka on tosi dominoiva ja kun vielä mukana on muitakin happoelementtejä, niin lihan maku tuppaa katoamaan täysin. Ei siis ihan nappisuoritus mun suosikko keittiömestarilta tällä kerralla.

Mutta kastikkeessa on paljon hyvääkin, joten aion kokeilla seuraavan kerran jättämällä balsamicon pois ja ehkä osan worcestershirekastikkeesta, jotta muutkin annoksen maut pääsisivät kunnolla esiin.

Pihviksi valikoitui irlantilainen dry aged rib eye steark, entrecote eli välikyljys, jota on raakakypsytetty riiputtamalla 21 päivää tarkoin valvotuissa olosuhteissa.

 

RIB EYE STEAK, LANKKUPERUNAA JA BOIS BOUDRIN -KASTIKETTA

4:lle
n. 200 g rib eye pihvi (välikyljys) per syöjä
öljyä
suolaa
mustapippuria
kirkastettua voita

Ota pihvit huoneenlämpöön noin tunti ennen paistamista. Sipaise pintaan hieman öljyä ja mausta pihvit suolalla ja pippurilla.
Paista pihvit kuumalla valurauta- tai teräspannulla kirkastetussa voissa, noin minuuttin ajan. Laske lämpöä ja kypsennä vielä 2-4 minuuttia (raaka), 4-6 minuuttia (medium) tai 7-9 (kypsä) halutusta kypsyysasteesta riippuen. Käännä pihvit kypsennyksen puolivälissä ja anna vetäytyä 5 minuuttia ennen tarjoilua. Leikkaa pihvi muutamaan osaa ja aseta tarjolle.

BOIS BOUDRIN-KASTIKE

1 iso salottisipuli
150 g kirsikkatomaatteja puolitettuina
tai
3 keskikokoista tomaattia ilman siemeniä, viipaleina
3 rkl ketsuppia
2 rkl worcestershirekastiketta
1 rkl täysjyväsinappia
1/2 sitruunan mehu
1 rkl balsamicoa
1 rkl oliiviöljyä
vajaa kourallinen rakuunanlehtiä hienonnettuna

Sekoita kaikki ainekset keskenään kulhossa. Voit tehdä kastikkeen vaikka edeltävänä päivänä. Säilytä kylmässä tarjoiluun saakka. Ota huoneenlämpöön 30 minuuttia ennen tarjoilua. Laita pari lusikallista kastiketta pihvin päälle ja laita loput tarjolle erillisessä kulhossa. Ramsayn mukaan tämä kastike sopii eritysesti filepihveille.

LANKKUPERUNAT

vettä 1,5 litraa
750 g kiinteähköä perunaa
maapähkinäöljyä
merisuolaa
mustapippuria

Kuumenna uuni 250 asteeseen, (kiertoilma 230 astetta). Kuumenna vettä kattilassa. Pese perunat ja ja leikkaa ne pitkittäin n. sentin lohkoiksi. Laita perunalohkot kiehuvaan veteen ja keitä 3 minuuttia. Valuta perunat hyvin. Laita perunat paperoidulle uunipellille ja pirskottele päälle hieman öljyä. Mausta ja paista 15-20 minuuttia, käännellen perunoita ainakin pari kertaa paiston aikana. Ota uunista, kun perunat ovat kullankeltaisia ja rapeita.

Lankkuperunan kanssa oli tarjolla myös piparjuurella maustettua majoneesia.

 

You may also like

Vastaa

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Discover more from KULINAARI

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading