Etusivu » Kermainen lanttu-sellerilisäke.

Kermainen lanttu-sellerilisäke.

Kirjoittaja: Kulinaari
Kermainen lanttu-sellerilisäke

Taannoin lupasin korkkikilpailun voittajalle palkinnoksi jotain omatekemääni herkkua. Helsikiläisen voittajan toive oli uusi resepti lantusta. No saamasi pitää!
Tässä jo pariin kertaan kokeilemani uusi lisäke, joka toimii ainakin lihan kanssa erinomaisesti.
Lanttua tulee itse käytettyä ihan liian vähän. Tosin itse olen sen löytänyt uudelleen muutama vuosi sitten. Käytän siitä eniten uunijuureksiin ja keittoihin. Tosin se on valtavan hyvää ja terveellistä ihan raakana naposteluun.

Lanttu (Brassica napus tai Brassica napus ssp. rapifera), josta käytetään myös nimiä räätikkä ja räätikäs, on juures. Se on Euroopassa nuorempi tulokas kuin nauris, mutta on silti arvioitu, että se olisi ollut yksi kolmesta pääjuureksesta, joita roomalaiset käyttivät. Täysin varmoja voidaan olla vasta 1500-luvun kasvikirjojen kuvista, että ne esittävät lanttua. Lanttu on syntynyt kaalin ja nauriin risteytymästä, mutta ei olla varmoja, onko siitä suoraan syntynyt lantun esiaste, josta on lantun lisäksi kehittynyt rapsi, vai onko ensin syntynyt rapsin esiaste.

Kaalia muistuttava maku on antanut monessa kielessä nimen lantulle. Ruotsiksi se on kålrot ja saksaksi Kohlrübe. Nimet ovat syntyneet paljon ennen kuin tiedettiin mitään lantun risteytymäalkuperästä nauriin / kaalin ja rypsin kanssa.
Pohjolassa lanttua on viljelty 1500-luvulta asti, sitä onkin sanottu Pohjolan appelsiiniksi. On sanottu leikkisästi, että lantulla ja paloviinalla on sama levinnäisyysalue eli Norja, Ruotsi, Suomi ja Venäjä. Ruotsalaiset tutustuttivat englantilaiset lanttuun vasta 1700-luvulla. Englannin ja ranskan kielessä lantun nimi onkin \”swede\”, ruotsalainen. Sitä, että lanttu olisi ruotsalainen alkuperältään, ei ole todistettu.
Lantun merkitys Suomen vanhassa maataloudessa oli vähäisempi kuin nauriin. Lantun nimi johdetaan ruotsin kielen sanasta planta eli taimi, koska sen kasvuaika on pitkä ja taimet yleensä esikasvatetaan.

Ensimmäinen koe-erä ulkofileen ja kanttarellikastikkeen kera. Muassa myös synnyinkaupunkini Paimion papuja.
Toinen koe-erä nautittiin lehtipihvin kera.

LANTTUA JA SELLERIÄ KERMASSA

300 g lanttua
200 g juuriselleriä
pari oksaa tuoretta rakuunaa ja timjamia hienonnettuna
suolaa
valkopippuria
1,5 dl kuohukermaa tai ruokakermaa

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Kuori juurekset ja lohko n. sormen paksuisiksi ja pituisiksi paloiksi.
Laita uunivuokaan ja sekoita mukaan yrttisilppu. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää kerma ja paista uunin alaosassa n. 45 minuuttia tai kunnes juurekset ovat sopivan pehmeitä. Voit korvata kerman myös kasvisliemellä.

You may also like

Vastaa

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

%d bloggaajaa tykkää tästä: