Tällaisena päivänä kannattaa ruoka laittaa uuniin valmistumaan ennen uloslähtöä. Kotiin tullessa on herkulliseksi kypsynyt pata valmis.
![]() |
Jäistä Suomenlahtea Kallvikissa |
![]() |
Jääperhosia |
Burgundinpadalle löytyi oiva ohje viimeisimmästä Kotiliedestä. Ja sille kumppaniksi alkuun samettista kastanjakeittoa. Sitä en olekaan valmistanut sitten viimeksi kuin Sveitsissä ollessa. Siellä se onkin helpompaa, kun kadulta saa ostaa valmiiksi paahdettuja, kuumia kastanjoita. Toivoisinpa, että kyseiset kauppiaat ilmestyisivät Helsinginkin katukuvaan talvisin. Siinäpä on luomukaupoille (ja miksei muillekin yrittäjille) ilmainen idea jalkautua ihmisten ilmoille.
Ennen keiton valmistamista kastanjat pitää tietysti paahtaa. Laita uunivuokaan tai pellille suolakerros ja asettele kastanjat sille suippopää ylöspäin. Muista tehdä ensin ristiviilto suippoon päähän. Näin kastanjat eivät vahingossa poksahtele uunissa paahtamisen aikana.
Lämmitä uuni 220 asteeseen ja paahda 20-25 minuuttia. Paahtumista kannattaa tarkkailla, etteivät kastanjat kärähdä. Voit tehdä paahtamisen myös paistinpannulla kohtalaisella lämmöllä, mutta silloin kastanjoita pitää liikutella ajoittain. Pannulle voi heittää hyppysellisen ruokasuolaa.
Paahtamisen jälkeen anna kastanjoiden jäähtyä hetki ennen kuorimista. Niiden tulee kuitenkin olla lämpimiä, jotta kuori irtoaa kunniolla. En osaa nyt mitään erityistä vinkkiä antaa kuorintaan, muuta kuin että se on pirun raskasta puuhaa. Peukalot on kovilla. Ja kun tällaista keittoa tekee, niin lopputuloksen ei tarvitse olla niin nättiä. 🙂
KASTANJAKEITTO
1 kg kastanjoita
2 rkl voita
pala juuriselleriä
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 porkkana
n. 0,5 l kuumaa kasvislientä
kuumaa vettä
vajaa 1 dl kermaa
suolaa ja mustapippuria
Sulata voi kasarissa ja lisää kuutioidut juurekset ja sipulit. Kuullota hetki ja lisää kuoritut kastanjat. Hämmentele vielä hetki ja lisää sitten kuumaa kasvislientä niin, että kasvikset ja kastanjat peittyvät. Keitä hiljalleen n. 30 minuuttia, eli kunnes kastanjat ovat pehmenneet. Soseuta ja lisää tarvittaessa hieman kuumaa vettä. Mausta ja lisää kerma. Kuumenna ja tarjoa esimerkiksi smetananokareen kera.
BURGUNDINPATA (4:lle)
600 g naudan etuselkää tai sisä- tai ulkopaistia
Paistamiseen: voita ja öljyä
4 dl punaviiniä
n. 5 dl lihalientä
5 siivua pekonia
2 valkosipulinkynttä
1 rkl öljyä
2 porkkanaa
2 rkl tomaattipyrettä
2 laakerinlehteä
1 rkl fariinisokeria
ripaus suolaa ja
rouhittua mustapippuria
1 tl kuivattua timjamia
8-10 pikkusipulia
1 rasia (200 g) herkkusieniä
Suurustamiseen:
1 rkl voita
1 rkl vehnäjauhoja
Ota liha temperoitumaan n. tunti ennen kypsennystä. Poista kalvot huolellisesti ja paloittele lija reiluiksi kuutioksi. Ruskista lihat kuumalla pannulla öljy-voiseoksessa. Siirrä lihat pataan. Huuhtele pannu vesitilkalla ja kaada liemi pataan. Valuta punaviiniä ja lihalientä lihojen päälle niin, että lihat juuri ja juuri peittyvät.
Pilko pekoni ja hienonna valkosipuli. Ruskista pekoni ja lisää valkosipuli. Kuori ja viipaloi porkkanat ja lisää pannulle. Kaada seos pataan ja lisää tomaattipyree, laakerinlehdet ja mausteet. Nosta pata 150 asteiseen uuniin hautumaan. Kun pata pata on hautunut 1,5 tuntia, kuori pikkusipulit. Puhdista herkkusienet ja puolita suurimmat. Paahda pannulla ensin sieniä kevyesti niin, että hieman nestettä haihtuu. Lisää pannulle kuoritut sipulit hetkeksi. Siirrä ainekset pataan. Valmista Beurre manié eli voi-jauhosuuruste. Sekoita pehmeään voihin sama määrä vehnäjauhoja joko kädessä tai astiassa. Lisää suuruste kiehuvaan pataan. Anna padan porista, kunnes lihat ovat täysin mureita. Tarkista maku.
Tarjoa padan kanssa keitettyjä perunoita.