http://www.iltalehti.fi/ruoka/2012050315492641_ru.shtml
Iltalehden einesartikkeli synnytti verkossa keskustelua siitä, millä perusteella pitäisi ylipäätään syödä eineksiä. Eikö ihmisillä muka ole 10-30 minuuttia aikaa päivittäiseen ruoanlaittoon? Äänessä tuntuivat pääasiassa olevan lapsettomat (näin ainakin oletan). Nostin lapsiperhenäkökulmaa hieman esiin keskuskustelussa, mutta kuten linkin takaa huomaa, aletaan heti syyttää siitä turhasta lapsikortin heiluttelusta.
http://blogit.mtv3.fi/sivumaku/2012/05/08/pikaruokaa-ykkospasta-pekonista-ja-herneista/
Allekirjoitan täysin tuon ruoanlaiton priorisoinnin ja yhteiset ruokailuhetket. Näinhan sen pitäisi ollakin. Ja varmasti se sitä onkin lapsettomilla uraihmisillä, joka pystyvät keskittymään vain ja ainoastaan itseensä. En oikein sulata ajankäyttöohjeistuksia lapsiperheille ihmisiltä, joilla itsellään ei välttämättä ole minkäänlaista kokemusta lasten kasvatuksesta ja perheen arjen pyörittämisestä. Ne ovat asioita jotka ymmärtää vain itse kokemalla, koska jokainen lapsiperhe on erilainen. Kokemuksesta tiedän, että sitä priorisoitavaa on ihan yllin kyllin yhdenkin lapsen kanssa. Tämä on myös vain oma totuuteni asiasta. Kumarran maahan saakka niitä äitejä ja isiä, jotka pystyvät ja jaksavat organisoida kaiken toimimaan upeasti.
Toinen asia on tämä ihmeellinen tapa syyllistää ruoan kautta. Voiko enää typerämpää asiaa keksiä. On ihan ok käydä keskustelua yleisellä tasolla, mutta mielestäni jokainen voi vetää näistä mielessään omat johtopäätöksensä. Itse en lähde julkisesti teilaamaan esimerkiksi kasvissyöjiä, koska se on heidän henkilökohtainen valintansa. Mutta jos sen varjolla tullaan riehumaan omalle tontilleni, niin sitten kyllä sanon mielipiteeni. Ruoka on iloinen ja ihana asia, josta saa ja pitää nauttia.
Omasta kokemuksestani voin kertoa, että arki sujuu hienosti kokkailuineen ja ruokailuineen, kun antaa itselleen vähän armoa ja yhdistelee sopivasti puolivalmisteita ja tuoretuotteita. Pakkasessa voi hyvin pitää reservissä vaikkapa wokkivihannespusseja siltä varalta, että ruoanlaitto onkin venähtänyt vähän myöhään ja kaupasta ei enää ehdi hakea tuoretta. Tai ei ylipäätään jaksa. Aina ei nimittäin tarvitse jaksaa!
Viikonloppuisin voi sitten ottaa enemmän aikaa siihen yhteiseen tekemiseen ja panostaa laatunkin. Tai sitten voi lähteä vaikka yhdessä ulos syömään ja opettelemmaan ravintolassa olemista ja löytää ihan uusia makuja. Niitä voi sitten myös myöhemmin opetella valmistamaan itse yhdessä. Ja tämä ravintola ei sitten ole yhtä kuin hampurilaisketju…
Einekset pelastaa välillä, mutta niiden kanssa ei kuitenkaan saisi mennä siihen pisteeseen, että muksut syövät pelkkiä kananugetteja ja makaronia. Vaikka se onkin ehkä helpon tapa saada ne hiljaiseksi (edes hetkeksi).
Ruokailu on tärkeä osa kasvatusta ja sitä priorisoisin enemmän kuin sitä mitä sillä lautasella kulloinkin sattuu olemaan. Perusajatuksena kun kuitenkin on, että perhe syö samaa ruokaa. Näin on ainakin ollut meillä aina. Jos ruoka ei maistu, niin sitten ollaan ilman. En ole ikinä suostunut mihinkään erikoisjärjestelyihin, muutoin kuin ruoka-aineallergia tapauksissa.
Tässä muuten hyvä esimerkki miten homman voi myös hoitaa:
http://www.aturtleslifeforme.com/2011/06/freezer-meals-on-cheap.html
Tästä tuli paljolti mieleeni tapa, jolla omassa lapsuudenkodissani toimittiin. Varsinkin syksyllä viikonloput menivät sieni- ja marjametsissä. Säilöttiin niiden lisäksi ämpäritolkulla kurkkuja ja keitettiin mehuja. Pari kertaa vuodessa ostettiin possun tai naudan takaneljännes, joka pakastettiin sopivina osina. Meillä oli valtava kylmiö ja arkkupakastin. Ja mutsi ei ollut mikään kotirouva, vaan teki raskasta kokopäivätyötä. Tosin meillä ruokaa teki myös isä ja myöhemmin myös minä, joten se ei jäänyt vain yhden harteille.
POSSUWOKKI
400 g porsaalihasuikaleita
0,5 dl soijakastiketta
0,5 dl maissijauhoa
1-2 rkl öljyä
1 pss wokkivihannessekoitusta
0,5 dl kummaa kana- tai kasvislientä
1 rkl seesaminseimeniä
pala tuoretta chiliä hienonnettuna
1 tl inkivääritahnaa
muita mausteita ja suolaa maun mukaan
Laita possuikaleet kulhoon ja ripottele päälle maissijauhot ja lisää soija. Sekoita ja anna marinoitua tovi. Lämmitä wokkipannussa öljy ja ruskista liha hyvin. Lisää kasvissuikaleet ja sekoittele hetki. Lisää neste ja mausteet. Anna hautua n. 15 minuuttia. Tarjoile täysjyväriisin kera.
Voit halutessasi käyttää tässä myös tuoreita kasviksia. Itse lisäsin pakatesekoituksen jatkoksi tuoretta paprikaa. Pakastewokkipussi oli siitä kätevä, että siinä oli kasvikset, vesikastanjat ja sienet kaikki valmiina.