Etusivu » Lihattomat jauhispyörykät pippuri-kermakastikkeella ja puikulaperunamuusia

Lihattomat jauhispyörykät pippuri-kermakastikkeella ja puikulaperunamuusia

Kirjoittaja: Kulinaari

PR-tuotepaketti saatu HK:lta. Jauheliha on suomalaisten arjessa monipuolinen suosikkiraaka-aine ja lempiruokien TOP 10 -listalla komeilee lukuisia jauheliharuokia. Näin vuoden alussa moni haluaa kuitenkin keventää ruokavaliotaan tai muuten vain vähentää lihan kulutusta. Pienilläkin arjen valinnoilla pystyy tekemään jo paljon.

Tuoreimman Taloustutkimuksen tekemän Suomi syö -tutkimuksen mukaan joka kolmas suomalainen aikoo lisätä kasvisten määrää ravinnossaan, noin 25 % aikoo lisätä kalan syöntiä ja 15 % vastaajista aikoo lisätä erilaisten kasvisproteiinien käyttöä ruokavaliossaan.

Aina maku edellä

Kasvisproteiineja kokeilleet eivät kuitenkaan ole välttämättä olleet tähän saakka vakuuttuneita tuotteiden mausta, joka on kuitenkin kuluttajalle aina tärkein se ruoan ominaisuus. Maustamisella on tässä tuoteryhmässä erittäin suuri merkitys, eikä se ole edes vaikeaa. Yksinkertaisin vinkki on lisätä esimerkiksi öljytilkassa paistettavan kasvisjauhiksen joukkoon hieman sienifondia tai umami-maustetta, joka tekee ruoan kuin ruoan heti maukkaammaksi. HK Vihreät Jauhikseen ei tarvitse lisätä edes suolaa, koska sitä on tuotteessa hieman valmiina.

HK Vihreät Jauhis on omasta mielestäni käyttöominaisuuksiltaan sekä erityisesti maultaan tähän saakka parhaimman makuista kasvisjauhista. Sain HK:lta testipaketin resepteineen, jolla valmistaa lihattomia pyöryköitä, kermakastiketta ja puikulamuusia. Annetuista vaihtoehdoista valitsin tämän siksi, että itselleni lihapullat ja muusi ovat pyhä klassikkoruoka.

Toimii kuin jauheliha – ilman paistohävikkiä

Kotimainen HK Vihreät Jauhis on valmistettu pääasiassa herneestä ja härkäpavusta. Sitä voi käyttää täysin samoissa tutuissa ruoissa kuin tavallista jauhelihaa, joten kynnys maistamiseen on mahdollisimman matala. Jauhis on hyvin kuitupitoista, joten siitä ei synny paistohävikkiä jauhelihan tapaan. Näin ollen Jauhista myös tarvitaan vähemmän.

Lopputulos vakuutti

Pyöryköiden valmistus ei juurikaan poikennut normiversiosta, paitsi että raaka-aineita tarvittiin vähemmän. Reseptin sipulikeittoaines on melko suolaista, joten sen voi korvata paahdetulla sipulilla tai sipulijauheella, korppujauhoilla sekä mausteilla. Muotoilu pyöryköiksi kostein käsin.

Kypsennys onnistui paistinpannulla todella kätevästi ja pyörykät pitivät hyvin muotonsa ja ruskistuivat todella kauniisti. Kypsä pyörykkä on mehevä ja miellyttävän pehmeän makuinen. Reseptiä on helppo muokata mausteisemmaksikin.

Maku on niin lähellä lihapullia kuin kasvistuotteella suinkin voi olettaa. Sanoisin että hakkaa kyllä halvimmat lihapullat ja falafelit mennen tullen.

HK Vihreät Jauhis on gluteeniton, vegaaninen. Proteiinia 16 g /100 g, suolaa 1,2 g / 100 g.

LIHATONPULLAT PIPPURI-KERMAKASTIKKEESSA JA PUIKULAMUUSIA (4:lle)

2 pkt HK Vihreät Jauhista 270 g
1 pss sipulikeittoainesta
1 dl kermaviiliä

paistamiseen:
2 rkl voita
2 rkl kasviöljyä

pippuri-kermakastike:
1 prk (2 dl) kastikepohja Via Demi-glacea tai kasvislientä
2 dl kuohukermaa
2 tl Dijon-sinappia
suolaa
rouhittua musta- ja viherpippuria
3-4 tl maissitärkkelystä

puikulaperunamuusi:
noin 500 g puikulaperunaa
100 g voita
1 dl maitoa
(suolaa)

lisäksi:
sokeroitua puolukkasurvosta
suola- tai maustekurkkuja

Laita sipulikeittoaines ja kermaviili kulhoon turpoamaan noin 15 minuutiksi. Sekoita Jauhis huolellisesti joukkoon. Vaivaa kiinteäksi massaksi. Pyörittele massasta kostein käsin pieniä pyöryköitä ja paista ne paistinpannulla keskilämmöllä, pienessä määrässä voita ja rypsiöljyä kauniin värisiksi ja kypsiksi, noin 6-8 minuuttia.

Paahda murskattuja viher- ja mustapippureita hetki kattilassa miedolla lämmöllä, kunnes ne alkavat tuoksumaan paahtuneilta. Kaada Demi-glace kattilaan ja kiehauta. Lisää kattilaan kerma sekä Dijon-sinappi ja anna kastikkeen kiehua miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia, tarkista suola. Suurusta tarvittaessa tilkkaan kylmää vettä sekoitetulla maissitärkkelyksellä.

Kuori ja keitä perunat kypsiksi. Valuta huolellisesti. Yhdistä maito ja voi kattilassa. Kuumenna, kunnes voi on sulanut. Vatkaa perunat sekä voi-maito sähkövatkaimella sileäksi muusiksi. Mausta suolalla.

You may also like

Vastaa

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

%d bloggaajaa tykkää tästä: