Etusivu » Kulinaarin Laxiaissämpylät ovat pikkusuolainen laskiaisherkku

Kulinaarin Laxiaissämpylät ovat pikkusuolainen laskiaisherkku

Kirjoittaja: Kulinaari
Vuoden toinen leivonnaissesonki, laskiainen on jo nurkan takana. Laskiaispullia on saanut maistella jo toista kuukautta ja itse pistin tänä vuonna pystyyn myös suuren laskiaispullatestin Kulinaari-instagramissa @kulinaari.

Alkujaan Heisswecke-niminen saksalainen leivonnainen on matkannut 1600-luvulla Ruotsiin, jalostuen sadassa vuodessa nykyiseen muotoonsa ja rantautunut porvariston herkuksi Suomeen osaksi laskiaisperinnettämme. Ruotsissahan semlaa myydään ympäri vuoden. Alunperin ruotsalaisessa semlassa ei ollut täytettä ollenkaan ja se tarjoiltiin lämpimässä maidossa.

Laskiaispullakeskustelussa on käynnissä ikuinen kädenvääntö hillon- ja mantelimassatäytteiden välillä. Itse kuulun ehdottomasti mantelimassan kannattajiin.

Ehkä juuri ylenpalttinen makeiden laskiaispullien testailu sai minut kaipaamaan jotain ihan uudenlaista. Siitä ajatuksesta syntyi laskiaispullan suolainen serkku – laxiaissämpylä, jossa yhdistyvät kuohkea briossisämpylä, täyteläinen savulohi-tuorejuustotahna sekä tuore suomalainen kirjolohenmäti.

Laxiaissämpylää voi semlan tapaan tarjota ympäri vuoden ja muotoilla vaikka minikokoisiksi herkkupaloiksi tarjottavaksi esimerkiksi noutopöydässä.

Heimon Gourmet savulohifilee on rakenteeltaan ja maultaan tähän juuri nappi valinta. Yhdessä tuorejuuston kanssa siitä saa kuohkean ja herkullisen tahnan, joka sopii myös kalavoileipäkakun täytteeksi.

Ja niinkuin laadukkaan kotimaisen kirjolohenmädin nauttimiseksi nyt edes tarvittaisiin mitään erityistä syytä, niin tässä ainakin on yksi sellainen. Heimon Gourmet kirjolohenmäti antaa runsaasti raikasta meren makua.

 

LAXIAISSÄMPYLÄT (20 kpl)

BRIOSSISÄMPYLÄT (resepti linkin takana)

Jos briossisämpylät tuntuvat työläiltä, voit tehdä niiden sijaan myös kaura- , peruna- tai vehnäsämpylöitä.
 

LÄMMINSAVULOHI-TUOREJUUSTOTAHNA

200 g maustamatonta tuorejuustoa
noin 200 g savulohifileetä nahattomana ja paloiteltuna
1 tl sitruunamehua
1/4 tl valkopippuria myllystä
1 rkl pieniä kapriksia
0,5 dl majoneesia
lisäksi:
100 g suomalaista kirjolohenmätiä valutettuna
valmistus:
Pehmennä tuorejuusto kulhossa. Laita muut ainekset teholeikkuriin ja pyöräytä tasaiseksi massaksi. Yhdistä tuorejuustoon ja sekoita hyvin. Maista ja säädä maku. Siirrä massa esimerkiksi tähtityllalla varustettuun pursotinpussiin ja laita kylmään noin puoleksi tunniksi.
kokoaminen:

Leikkaa briossisämpylöistä yläosasta pieni hattu irti. Pursota kullekin sämpylälle renkaaksi lohitahnaa ja annostele keskelle teelusikallinen valutettua kirjolohenmätiä. Laita sämpylän irtileikattu hattu päälle.

Tarjoile.

 

 

You may also like

3 kommentia

Nimetön 22/02/2019 - 20:42

No nyt on oivallus isolla Oolla! Ihana idea ja aivan loistava nimi! Jatkoon!

Vastaa
Nimetön 22/02/2019 - 20:42

No nyt on oivallus isolla Oolla! Ihana idea ja aivan loistava nimi! Jatkoon!

Vastaa
Maija-Liisa 08/02/2023 - 14:09

Tämmösiä tarvitaan ,pitää testata .Ei voi epäonnistua koska noita ei ole päässyt maistamaan ,niin ne omat ovat hyviä koska ei ole verrokkeja.
Usko itseen on paras 👍😊

Vastaa

Vastaa

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

%d bloggaajaa tykkää tästä: