Etusivu » Rapeakuoriset vehnäsämpylät

Rapeakuoriset vehnäsämpylät

Kirjoittaja: Kulinaari

 

Monelta saattaa jäädä sämpylät leipomatta, koska tuntuu, että se on niin työlästä ja niissä on niin kova pyörittäminenkin. No ainahan leivonnasta nyt jotain vaivaa on, mutta voin luvata, että näitä ei tarvitse pyöritellä sitten yhtään. Näiden sämpylöiden rapeuden ja kuohkeuden salaisuus piilee nimenomaan siinä, ettei taikinaa muokata ollenkaan kohotuksen jälkeen. Ainoastaan pikku taputtelu ja paloittelu sallittu!
Työläin vaihe on taikinan vaivaaminen – jos siis teet sen käsipelillä kuten minä. Hyvää käsitreeniä. Tosin yleiskone hoitaa homman kätevästi. Ohjeen mukainen vaivaaminen on tärkeä vaihe, koska taikinan rakenne muuttuu oleellisesti sen aikana. Muotoilussa jokainen pääsee totauttamaan omaa sisäistä taiteilijaansa.

Sain ohjeen lämpimien suositusten kera äidiltäni, joka oli löytänyt sen kaiketi ET-lehdestä. Samalla se on jatkoa koko blogin historian toiseksi suosituimmalle Ihanat kaurasämpylät -reseptille.

RAPEAKUORISET VEHNÄSÄMPYLÄT
5 dl vettä
1 dl maitoa
25 g hiivaa
1 rkl sokeria
2 tl suolaa
8 dl vehnäjauhoja
4,5 dl hiivaleipäjauhoja
jauhoja leipomiseen

Mittaa vesi ja maito kasariin. Lämmitä kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva isoon kulhoon ja lisää sen joukkoon sokeri ja hieman nestettä. Sekoita seos tasaiseksi ja lisää suola sekä loput nesteestä.
Lisää vehnäjauhot ja alusta taikinaa käsin tai puuhaarukalla muutama minuutti. Lisää loput jauhot ja vaivaa taikinaa 5-10 minuuttia. Taikina saa jäädä melko löysäksi, vaikka se napakoituukin hieman vaivauksen aikana. Lisää pinnalle hieman vehnäjauhoja ja jätä taikina leivinliinalla peitettynä kohoamaan vedottomaan paikkaan 1-1,5 tunniksi. Mitä pidempään, sen parempi.

Kuumenna uuni 250 asteeseen. Ripottele pöydälle n. desi vehnäjauhoja ja kumoa taikina varovasti jauhojen päälle. Älä vaivaa, etteivät kuplat häviä taikinasta. Ripottele taikinan päälle hieman jauhoja ja taputtele sitä korkeintaan hellästi.
Jaa taikina lastalla kahteen osaan ja kumpikin pala samoin kahdeksaan osaan. Palojen muodolla ei ole mitään merkitystä, kunhan ne ovat suunnilleen samankokoisia.
Nostele sämpylät varovasti paperoidulle pellille ja paista välittömästi ensimmäinen pellillinen nostattamatta 15-20 minuuttia. Toinen satsi paistuu hieman lyhyemmässä ajassa.

Nämä sämpylät käyvät mainiosti vaikkapa omatekoisten hampurilaisten pohjaksi. Varsinkin uunituoreina ja lämpiminä ne ovat herkullisia voinokareen ja teekupposen kera.

You may also like

2 kommentia

Nimetön 11/12/2017 - 08:16

Vastaavalla tyylillä ja reseptillä tehnyt nyt useamman kerran sämpylöitä. Edellisestä satsista vähensin jauhoja ja eivät enää ollet niin rapeakuorisia kuin yleensä. Veivata saa tosiaan hartaasti. Yleiskoneella pyöritän niin kauan, että taikina jää kokonaan koukun ympäri 🙂

Vastaa
Nimetön 11/12/2017 - 08:16

Vastaavalla tyylillä ja reseptillä tehnyt nyt useamman kerran sämpylöitä. Edellisestä satsista vähensin jauhoja ja eivät enää ollet niin rapeakuorisia kuin yleensä. Veivata saa tosiaan hartaasti. Yleiskoneella pyöritän niin kauan, että taikina jää kokonaan koukun ympäri 🙂

Vastaa

Vastaa

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

%d bloggaajaa tykkää tästä: