Etusivu » Ruokapuhetta, leivontaterapiaa ja rouheat cheddarsämpylät

Ruokapuhetta, leivontaterapiaa ja rouheat cheddarsämpylät

Kirjoittaja: Kulinaari
Leipominen on parasta terapiaa mitä tiedän. Joskus työpäivän jälkeen tai muuten vain kun olen ollut stressaantunut – jauhojen pöllähtäessä on stressi pian tipotiessään.

Arki-iltaisin haluaa jotain helppotekoista ja nopeaa. Viikonloppuisin saattaa kunnianhimo olla korkeammalla ja haluaa kokeilla jotain haastavampaa. Leivonnasta löytyy ratkaisu jokaiseen tarpeeseen. Helpot perusreseptit, kuten pataleivät, sämpylät ja suolaiset ja makeat piirakat kaivan esiin aina yhä uudelleen. Keittokirjastostani ja netistä kaivan inspiraatiota uusiin haasteisiin.

Ilmeisesti myös joku lukija on ispiroitunut leipomuksistani, sillä blogin TOP 5 -listalla neljä on leivontareseptejä.

Herttaisen helppo mustikkapiirakka
Suolainen kinuski macaronit

Sain hienon ja ainutlaatuisen tilaisuuden mennä keskustelemaan tästä toisesta lempiharrastuksestani Hanna Jensenin Ruokapuhetta-ohjelmaan YLE Radio 1:lle. Keskustelukaverina oli myös Raimugido-leipää leipova Jukka Kotkanen (seuraa instassa @jukkaok). Ja mikä hauskinta, Jukka on myös kotoisin Paimiosta kuten minäkin.

Edustin keskustelussa enemmän kotoista sokerileivontaa, kun Jukka on selkeästi juurileipäguru.
Pohdimme, miten leivonta koetaan jotenkin vaikeaksi ja tarkkuutta vaativaksi, mutta se on vain osittain totta. Tottakai joissain resepteissä vaaditaan grammantarkkaa mittaamista, mutta reseptiuniversumi on niin laaja, ettei kannata ikinä lannistua yhden repsun takia. Rohkeasti vain uutta tekemään ja kokeilemaan.

Leivonta on myös hauska tapa saada lapset tutustumaan ruoanvalmistukseen. Leipoessa ei tarvitse teräviä työvälineitä, vaan se on enemmän sekoittelua ja muovaamista. Mikä parasta, itse tehdessä kasvaa myös arvostamaan ruokaa ja sen alkuperää.

Itse olen saanut oppia kotona niin äidiltäni kuin isoäideiltäkin ja serkkuni Ninan kanssa leikimme usein \”Tänään kotona\” -ohjelmaa. Niistä leikeistä on edelleen muistona rakas Jerry Lewis -suklaakakkuresepti.

Jerry Lewis -suklaakakku

Leivonta palkitsee aina tavalla tai toisella. Minulle leipominen on myös tapa kertoa välittäväni toisesta ihmisestä. Vanhan uskomuksen mukaan ruoan ja juoman mukana siirtyy vastaanottajaan samalla rakkautta, jota on käytetty tarjottavan hankkimiseen ja valmistamiseen.

Oma tyttäreni paistamassa ensimmäisiä lettujaan.

Noin tunnin nauhoitus meni kuin siivillä ja juttua olisi varmasti riittänyt pariinkin jaksoon. Hannan ja Jukan seurassa tunnelma oli todella inspiroiva ja rento, vaikka radiossa puhuminen jännittikin hiukan etukäteen. Kiitos hauskasta kokemuksesta!

Kuuntele Ruokapuhetta: Leipominen on rakkauden välittämistä toista ihmistä kohtaan.

Helppo ja nopea palsternakkaleipä

Tämä oli hyvä aasin silta näihin mehevän juustoisiin sämpylöihin, jotka edustavat sellaista helppoa kotileivontaa. Aito Cheddar Vintage antaa todella mukavan aromin.

Löysin omasta uunistani leivonnan lomassa myös ns. kohotusasetuksen, mutta se oli lämmöltään ehkä vähän liian kova, sillä sämpylät kohosivat hieman liikaakin ja levisivät. Maku ja koostumus olivat silti todella hyvät.

Mainittakoon että asunnossani on talvisin sen verran viileää, että kohotettavia leipomuksia on miltei mahdoton saada onnistumaan. Jukka kuitenkin vinkkasi, että jo pelkkä uunin valo antaa tarpeeksi lämpöä kohotukseen. Tämä on myös jo kokeiltu ja todennettu.

CHEDDARSÄMPYLÄT (20 kpl)

taikinajuuri:
0,5 l kädenlämpöistä vettä
50 g hiivaa
5 dl luomusämpyläjauhoja

2 tl juoksevaa hunajaa
1 tl suolaa
4 dl luomusämpyläjauhoja
2 dl luomugrahamjauhoja
100 g Aito Cheddar Vintage -juustoa hienona raasteena
vettä
kuorittuja seesaminsiemeniä

Valmista ensin taikinajuuri liuottamalla hiiva veteen ja sekoita joukkoon puoli litraa jauhoja. Kohota taikinajuuri liinalla peitettynä lämpimässä paikassa noin 15 minuuttia, eli kunnes juuri alkaa kuplia hieman.

Lisää juureen hunaja, suola, juustoraaste ja lisää jauhoja vähitellen ja alusta taikina pehmeäksi ja kimmoisaksi. Varo lisäämästä liikaa jauhoja, ettei sämpylöistä tule kovia.

Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja muotoile noin 5 cm paksuksi pötköksi. Jaa pötkö 20 osaan ja pyörittele sämpylöiksi kämmenien välissä.

Anna kohota liinalla peitettynä vedottomassa paikassa noin 30 minuuttia. Lämmitä uuni 225 asteeseen.

Ennen paistoa suihkuta sämpylöiden pinnalle hieman vettä ja ripottele pinnalle seesaminsiemeniä.

Paista uunin keskitasolla noin 10-15 minuuttia.

Aito Cheddar Vintage saatu tuotenäytteenä Jukolan juustolta.

You may also like

4 kommentia

Nimetön 23/02/2019 - 13:13

Ihan mahtavaa. Aina itsekin ihailen sun kaikkia mahtavia leipomuksia. Kieli pitkänä kuolaan ruutua 😀 Pitää kuunnella tuo radiojuttu. Samalla voisi naputella seuraa repsua blogiin. Ihanaa ja rentouttavaa lauantaita <3

Vastaa
Nimetön 24/02/2019 - 10:34

Kiitos <3 Täällä ei nyt ole leivottu, mutta muutoin on blogireseptiikkaa työn alla. Ihanaa sunnuntaita!

Vastaa
Nimetön 23/02/2019 - 13:13

Ihan mahtavaa. Aina itsekin ihailen sun kaikkia mahtavia leipomuksia. Kieli pitkänä kuolaan ruutua 😀 Pitää kuunnella tuo radiojuttu. Samalla voisi naputella seuraa repsua blogiin. Ihanaa ja rentouttavaa lauantaita <3

Vastaa
Nimetön 24/02/2019 - 10:34

Kiitos <3 Täällä ei nyt ole leivottu, mutta muutoin on blogireseptiikkaa työn alla. Ihanaa sunnuntaita!

Vastaa

Vastaa

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

%d bloggaajaa tykkää tästä: